18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Οδηγίες Ιωνά ακόμη και για κλείσιμο οπαδικών οικημάτων

Οδηγίες Ιωνά ακόμη και για κλείσιμο οπαδικών οικημάτων

By on 10 Νοεμβρίου, 2016 0 1122 Views

Αυστηρότατες οδηγίες για τα προχθεσινά επεισόδια έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο του Fan Club του ΑΠΟΕΛ, είχε δώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου προς την Αστυνομία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος καθώς και ο Αρχηγός του Σώματος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Υπουργός, εκτός από τις προτεραιότητες, τις πολιτικές, το σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, βαθμό υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού των διάφορων τμημάτων του Υπουργείου, απάντησε σε ερωτήσεις αλλά και επικρίσεις σχετικά με τις προαγωγές στην Αστυνομία, τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις καθώς και το κτίριο και τη λειτουργία των φυλακών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου από τα μέλη της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως έχει περιοριστεί στο ελάχιστο η βία εντός των γηπέδων, όμως παραδέχτηκε πως αυτό που γίνεται εκτός γηπέδων και ιδιαίτερα οι συμπεριφορές και τα επεισόδια που γίνονται έξω από fan club ομάδων, είναι απαράδεκτα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ μετά τους εορτασμούς για τα 90χρονα του σωματείου, ο κ. Νικολάου είπε πως είχε δώσει την επομένη των επεισοδίων αυστηρότατες οδηγίες προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο παρέπεμψε για τις λεπτομέρειες της δράσης του σώματος.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως οι οδηγίες ήταν να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αυστηρότητας και εν ανάγκη να κλείσει το fan club. Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει μέχρι σήμερα κλειστός και πως έχουν συλληφθεί 7 άτομα για την υπόθεση, τα πέντε την επομένη των επεισοδίων και άλλα δύο σήμερα. Επίσης, όπως είπε, η Αστυνομία διενήργησε χθες έρευνα με δικαστικό ένταλμα σε υποστατικό που συχνάζουν φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ στη λεωφόρο Στροβόλου Λευκωσία κατά την οποία εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες, και συγκεκριμένα 55 γραμμάρια κάνναβης.

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε μάστιγα την εικόνα που παρουσιάζουν τα Fan Club κάποιων ομάδων, διαβεβαιώνοντας πως την ίδια αντιμετώπιση θα τύχουν όλα τα Fan Clubs οποιασδήποτε ομάδας και πως θα ληφθούν αυστηρά μέτρα. Δηλώσεις εκτός της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στην Αστυνομία για να ελεχθούν παραβατικές συμπεριφορές και έξω από τα γήπεδα ανεξαρτήτως ομάδας, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό περί παρεμβάσεων.

Για την καταπολέμηση της βίας εντός των γηπέδων, ο κ. Νικολάου είπε πως καταλυτικό ρόλο είχε η εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού της εισόδου προσώπων που είναι ύποπτα για πράξεις βίας που σχετίζονται με το Νόμο της Βίας στα γήπεδα.

Παράλληλα, μίλησε εντός της Επιτροπής για τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνουν τα φαινόμενα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων σε σημείο που η ΟΥΕΦΑ έχει προειδοποιήσει ότι ως χώρα βρισκόμαστε στις πιο ψηλές θέσεις για τις χώρες στις οποίες υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή σε προσυνενοουμένους αγώνες και πως προτίθεται να αποκλείσει κυπριακές ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Συνεπώς, το Υπουργείο προωθεί Νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της χειραγώγησης το οποίο θα ρυθμίζει τα αδικήματα χειραγώγησης και περιλαμβάνει διατάξεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των διωκτικών Αρχών παρέχοντας τους τα αναγκαία ανακριτικά εργαλεία, περιλαμβανομένης της δυνατότητας συλλογής δεδομένων τηλεφωνικών συνομιλιών και αποκάλυψης λογαριασμών.