26 Ιουλίου, 2024
  • 26 Ιουλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Αγγλία-Σκωτία: Ηαρχαιότερη κόντρα!

Αγγλία-Σκωτία: Ηαρχαιότερη κόντρα!

By on 11 Νοεμβρίου, 2016 0 779 Views

Άγγλοι και Σκωτσέζοι θα αναμετρηθούν στο «Γουέμπλεϊ» αύριο (11/11, 21.45) για 113η φορά στην ιστορία τους, αποτελώντας το αρχαιότερο ποδοσφαιρικά «ζευγάρι» για εθνικές ομάδες..

Από τη γενέτειρα του ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσε να μην «ξεπηδήσουν» αντίστοιχα τα πρώτα ποδοσφαιρικά δείγματα όχι σε επίπεδο συλλόγων, αλλά σε εθνικές ομάδες, ήδη από τον 19ο αιώνα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν ήταν δύσκολο για δυο γειτονικές χώρες, εν προκειμένω την Αγγλία και τη Σκωτία, να «ανταμώσουν» και να δώσουν τον πρώτο αγώνα ανάμεσα σε εθνικά συγκροτήματα!

Επισήμως, αυτό συνέβη στις 30 Νοεμβρίου του 1872, όταν Άγγλοι και Σκωτσέζοι ήρθαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0), στο «Χάμιλτον Κρέσεντ» του Πάρτικ, στην ευρύτερη περιοχή της Γλασκώβης. Από τότε καθιερώθηκε και η μεταξύ τους άτυπη παράδοση να δίνουν φιλικό παιχνίδι κάθε Άνοιξη, δίνοντας και αργότερο το «πάτημα» για τη διεξαγωγή του «Βρετανικού Κυπέλλου» (‘Βritish Home Championship’).

Ωστόσο, η ιστορία άρχισε να γράφεται από τις 5 Μαρτίου 1870, ημέρα Κυριακή, έστω και αν η συνάντηση αυτή δεν αναγνωρίζεται επίσημα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Έντεκα επιλεγμένοι Άγγλοι ποδοσφαιριστές εναντίον έντεκα Σκωτσέζων, στο «Όβαλ» του Κένινγκτον, με πλήθος κόσμου να συρρέει για να παρακολουθήσει το παιχνίδι στις 3 μ.μ.

Οι δυο ομάδες τελικά αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1), όμως ο συγκεκριμένος αγώνας δεν κατάφερε να μείνει στα αξιοσημείωτα της ποδοσφαιρικής ιστορίας, λόγω των … αμφιβολιών που υπήρχαν για την αυθεντικότητα της καταγωγής των Σκωτσέζων παικτών! Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι Σκωτσέζοι που ζούσαν και επομένως έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία, όπως φάνηκε μετέπειτα και σε άλλες αγγλικές ομάδες (όπως συνέβη για παράδειγμα με τους πολλούς Σκωτσέζους παίκτες της πρωταθλήτριας Πρέστον το 1889), δίνοντας έτσι σε αυτή την ομάδα του 1870 τον χαρακτηρισμό «Σκωτσέζοι του Λονδίνου» (‘London Scotchmen’).

Ενάμιση χρόνο μετά, οι δυο χώρες συναντήθηκαν ξανά ποδοσφαιρικά, θέτοντας με κάθε επισημότητα αυτή τη φορά τις βάσεις για το ντέρμπι της Βρετανίας που ακόμα και σήμερα έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα.