18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Αποτρεπτικά μέτρα για να τελειώσει το πάρτι των..φακέλων

Αποτρεπτικά μέτρα για να τελειώσει το πάρτι των..φακέλων

By on 14 Νοεμβρίου, 2016 0 1041 Views

Συγκεκριμένες εισηγήσεις για πάταξη του φαινομένου με τους φακέλους από την UEFA για ύποπτους για στοιχηματισμό αγώνες θα παρουσιαστούν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, το οποίο στην επόμενη συνεδρία του θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι εισηγήσεις επεξηγήθηκαν σήμερα ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ στο πλαίσιο άτυπης Γενικής Συνέλευσης από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, στην παρουσία και του Επίτιμου Προέδρου της ΚΟΠ και Αντιπροέδρου της UEFA Μάριου Λευκαρίτη.

Οι εισηγήσεις αυτές προέρχονται από την UEFA, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, αυτή την στιγμή θεωρεί την ΚΟΠ ως μια από τις χειρότερες χώρες όσον αφορά τους προσυνεννοημένους αγώνες. 

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εισηγήσεις της UEFA δεν γίνουν αποδεκτές από την ΚΟΠ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προτίθεται η ίδια να επιβάλει κυρώσεις στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως τον αποκλεισμό τους από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, η UEFA εισηγείται στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου την επιβολή των ακόλουθων ποινών:

-Στον πρώτο φάκελο στον οποίο θα κατονομάζεται Σωματείο ότι έχει ευθύνη για προσυνεννοημένο αγώνα, να αφαιρούνται έξι βαθμοί και να επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

-Στο δεύτερο φάκελο για το ίδιο Σωματείο, να του επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής στη διοργάνωση για την οποία ήρθε ο φάκελος.

-Στον τρίτο φάκελο για το ίδιο Σωματείο, να του απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διοργάνωση της Ομοσπονδίας για χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων και πρόστιμο ύψους 1000.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, θα γίνει προσπάθεια ούτως ώστε, στον πρώτο φάκελο στον οποίο θα καταλογίζεται ευθύνη από την UEFA, η ποινή να είναι βαρύ χρηματικό πρόστιμο και από το δεύτερο φάκελο να αρχίζουν οι αυστηρότερες ποινές όπως υποδεικνύονται από την UEFA (στο δεύτερο φάκελο αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο, στον τρίτο υποβιβασμός και στον τέταρτο, διαγραφή από τα μητρώα της ΚΟΠ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Φτάσαμε σε οριακό σημείο. Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε χορηγούς, ούτε κόσμο, ούτε πρωτάθλημα. Η απόφαση της UEFA για αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της, της  Αλβανικής Σκεντερμπέου και η απόρριψη της έφεσης της Αλβανικής ομάδας από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ένα ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων αφού πλέον μοναδική απόδειξη που χρειάζεται για επιβολή ποινών, είναι το περιεχόμενο του φακέλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΟΠ.

«Πλέον, ξεκινά μια νέα μέρα για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, όσον αφορά το στοίχημα. Δεν είμαστε σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα. Όλοι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Να εγκαταλείψουμε την όποια προηγούμενη τακτική για να πάμε μπροστά με τα νέα μέτρα που είναι αμείλικτα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. 

Σε σχέση με τους φακέλους που ήρθαν μέχρι σήμερα, θα εκδικαστούν με τους υφιστάμενους κανονισμούς ενώ επίσης, θα ζητηθεί από την UEFA, αν αυτό είναι δυνατό, να κατανεμηθεί ευθύνη, αν αυτό είναι δυνατό.

Για τη δημοσιοποίηση των φακέλων, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε πως αυτό θα γίνεται, όταν λαμβάνεται η τελική αναφορά από την UEFA και καταλογίζεται ευθύνη σε συγκεκριμένη ομάδα.

Τοποθετήσεις Μάριου Λευκαριτη

 «Τα μέτρα της UEFA, ο μόνος τρόπος να μην διαλύσουμε το ποδόσφαιρο μας» ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΠ και Αντιπρόεδρος της UEFA κ. Μάριος Λευκαρίτης, τονίζοντας πως, μπορεί τα μέτρα αυτά να είναι σκληρά, όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα.

«Συμφωνώ απόλυτα και δεν έχω να προσθέσω πολλά στα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ. Πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Λευκαρίτης που επίσης  αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει ομάδα ειδικών της UEFA η οποία παρακολουθεί τους αγώνες που παρουσιάζουν ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και παρουσιάζει λεπτομερείς εκθέσεις για το τι έγινε στους αγώνες αυτούς.