27 Ιουλίου, 2024
  • 27 Ιουλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Έχουν έσοδα από το νόμιμο στοίχημα τα σωματεία. Το 1,5 % από τα έσοδα του κράτους πάει στο ποδόσφαιρο

Έχουν έσοδα από το νόμιμο στοίχημα τα σωματεία. Το 1,5 % από τα έσοδα του κράτους πάει στο ποδόσφαιρο

By on 15 Νοεμβρίου, 2016 0 1900 Views

Στα πολλά που λέχθηκαν για το θέμα του στοιχήματος και των ποινών που θα θεσπιστούν για πάταξη του παράνομου στοιχήματος που αποφέρει κέρδη σε επιτήδειους καταστρέφοντας το ποδόσφαιρο και σωματεία, έγινε αναφορά πως τα σωματεία είναι στο στοίχημα των εταιρειών αλλά δεν έχουν έσοδα από αυτή την συμμετοχή.
Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν υπάρχει θέμα να αφαιρεθούν ομάδες από το στοίχημα οπότε αυτή η απαίτηση που προβάλλεται κατά καιρούς είναι άνευ ουσίας.
Δεύτερον υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι τα σωματεία δεν έχουν έσοδα από το νόμιμο στοίχημα. Σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου και μετά από έντονες προσπάθειες της ΚΟΠ όταν θα περνούσε ο σχετικός νόμος από τη βουλή εξασφαλίστηκαν έσοδα για τις ομάδες του ποδοσφαίρου .Συγκεκριμένα ποσοστό 2% από τα κέρδη που έχει το κράτος από την νόμιμη στοιχηματική δραστηριότητα αποδίδεται στον αθλητισμό. Από αυτό το 2% ,το 1,5 κατανέμεται στα ποδοσφαιρικά σωματεία με κριτήρια της ΚΟΠ .Τα λεφτά όμως δεν πάνε απευθείας στα ταμεία της ΚΟΠ και των σωματείων από την στοιχηματική Αρχή της Κύπρου. Το κράτος απαίτησε ότι τα ποσά που δικαιούνται τα σωματεία που έχουν οφειλές στο κράτος θα πηγαίνουν έναντι αυτών των οφειλών. Αν λοιπόν μια ομάδα οφείλει στο ΦΠΑ ή σε άλλους κρατικούς φορείς δεν παίρνει στο χέρι τα λεφτά που της αναλογούν από τα έσοδα τοι στοιχήματος αλλά πηγαίνουν έναντι των οφειλών της στο κράτος και μειώνεται το χρέος .Είναι λάθος λοιπόν η θέση ότι δεν παίρνουν τίποτε τα σωματεία από την συμμετοχή τους στο στοίχημα .Σωματεία που δεν έχουν οφειλές προς το κράτος βάζουν στο ταμείο τους τα ποσά που τους αναλογούν .