17 Νοεμβρίου, 2024
  • 17 Νοεμβρίου, 2024

Τα εύκολα και τα δύσκολα για τη διαιτησία

By on 6 Δεκεμβρίου, 2016 0 1044 Views

To πιο εύκολο σήμερα είναι να γίνεται κριτική για το εμφανέστατο λάθος του βοηθού Μάριου Δημητριάδη και κατ επέκταση του διαιτητή Γ. Νικολάου να αλλάξει την απόφαση του για υπόδειξη πέναλτι όταν το σκορ ήταν 0-3 στο ντέρμπι Ομόνοιας –ΑΠΟΕΛ. Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης των κανονισμών για να διαπιστώσεις ότι σε αυτή την φάση έγινε σοβαρό λάθος από τον διαιτητή και τον βοηθό ανεξάρτητα αν σημειώθηκε γκολ από το φάουλ που δόθηκε αντί πέναλτι. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν λάθος. Σε τελική ανάλυση όμως δεν επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα αυτό το λάθος έστω και αν θα έχει συνέπειες στην βαθμολογία του βοηθού και του διαιτητή.
Αυτό που ξεσήκωσε αντιδράσεις και προκάλεσε έντονη συζήτηση ήταν η φάση του πέναλτι και της αποβολής. Αυτή ήταν η δύσκολη φάση ,και η δύσκολη απόφαση που θα έπρεπε να πάρει ο διαιτητής σύμφωνα με τον κανονισμό και όχι σύμφωνα με την κατά βούληση ερμηνεία του κανονισμού από σωματεία, παράγοντες, και ΜΜΕ. Και επειδή αυτή τη φάση μπορεί να την δούμε και στη συνέχεια σε άλλα παιγνίδια με άλλους πρωταγωνιστές καλά είναι να εμπεδώσουν όλοι τη νέα πρόνοια του κανονισμού .Είναι η πρώτη φορά που στο σύνολο του ο τύπος με λίγες εξαιρέσεις και οι αναλύσεις σε όλες τις εκπομπές συμφωνούν στην ορθότητα της απόφασης για πέναλτι και κόκκινη με βάση τον κανονισμό ο οποίος αναλύθηκε από τους αρμόδιους σε σεμινάρια στους διαιτητές και σε εκπροσώπους τύπου αλλά στάληκε και σε όλα τα σωματεία το καλοκαίρι για ενημέρωση .
Όταν λοιπόν γίνει παράβαση και δοθεί πέναλτι αν ήταν ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ και ο παίκτης που έκανε την παράβαση δεν είχε καμιά πιθανότητα να παίξει την μπάλα θα τιμωρείτε με κόκκινη κάρτα. Αν προσπαθήσει να παίξει μπάλα και δεν προλάβει κάνοντας φάουλ τότε θα πάρει μόνο κίτρινη κάρτα. Αυτό θα πρέπει να εμπεδωθεί και προς το φίλαθλο κοινό από τα ΜΜΕ .Το λάθος βοηθού και διαιτητή στην αλλαγή της απόφασης είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται επεξήγηση… Όταν εφαρμόζεται ένας νέος κανονισμός όμως χρειάζεται διαφώτιση για την ερμηνεία του όπως την εννοεί ο νομοθέτης και όχι όπως μας συμφέρει κατά περίσταση.
Λάθη έγιναν και στις πρώτες αγωνιστικές όλων των ειδών. Σε γκολ οφσάιντ που μέτρησαν, σε γκολ που ακυρώθηκαν ,σε πέναλτι που δεν δόθηκαν ή πέναλτι που κακώς δόθηκαν ,κάρτες κλπ.
Αυτά τα λάθη δεν θα εκλείψουν όσο διαιτητές είναι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πόσο μάλλον στην Κύπρο…Απλά τα λάθη παίρνουν διαστάσεις όταν υπάρχουν αντιδράσεις από σωματεία μεγάλου εκτοπίσματος .Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα έρθει η μέρα που θα παρακολουθούν αγώνες χωρίς διαιτητικά λάθη θα περιμένουν μάταια…