21 Απριλίου, 2024
  • 21 Απριλίου, 2024

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

By on 18 Δεκεμβρίου, 2016 0 1516 Views

Δρ. Νίκος Γρανίτσας MD – PhD
Χειρουργός Ορθοπεδικός
American Medical Center

Πολλά χρόνια πριν, πιστεύαμε, ότι σε μια κατεστραμμένη άρθρωση του γόνατος αρκούσε να τοποθετηθεί ένας μηχανισμός τύπου μεντεσέ, ώστε να αποκατασταθεί η κίνηση. Όμως το γόνατο είναι πολύπλοκη άρθρωση που δεν κάνει μόνο κάμψη και έκταση. Σημαντικό βήμα προόδου αποτέλεσαν οι επιφανειακές αρθροπλαστικές που τώρα μπορούν να τοποθετηθούν με «ρομποτικές τεχνικές».
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Tο κύριο αίτιο για την ολική αρθροπλαστική είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα (άλατα, οστεοαρθρίτιδα) και λιγότερο η ρευματοειδής αρθρίτις ή άλλες νόσοι του κολλαγόνου. Ο πάσχων παραπονείται για πόνο και αστάθεια κατά τη βάδιση. Υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα που καθορίζουν, ποιος ασθενής χρήζει χειρουργείου. Εμείς τα ακολουθούμε και χειρουργούμε, όσα περιστατικά έχουν αδυναμία βαδίσεως άνω των 300 μέτρων ή αστάθεια, όπου ο ασθενής χάνει τη στήριξη του ποδιού του και πέφτει. Όλα τα υπόλοιπα περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε με έγχυση (ένεση) φαρμάκων μέσα στο γόνατο και ασκήσεις.
ΕΙΔΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
Οι παλαιές αρθροπλαστικές τύπου «μεντεσέ», εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων, δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Έχουν επικρατήσει τα μοσχεύματα όπου αλλάζει μόνο η κατεστραμμένη επιφάνεια του γόνατος. Συνήθως αλλάζουμε όλη την επιφάνεια του γόνατος εκτός λίγων περιπτώσεων, όπου αλλάζεται μόνο η εσωτερική πλευρά με ημιαρθροπλαστική. Η τελευταία είναι μόνο το 6% του συνόλου των ολικών αρθροπλαστικών και έχει πολύ περιορισμένες ενδείξεις. Συνήθως οι ασθενείς προσέρχονται πολύ αργά στον ιατρό, αφού πλέον έχει καταστραφεί το σύνολο της αρθρώσεως.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Το χειρουργείο συνίσταται στην αφαίρεση της φθαρμένης επιφάνειας της αρθρώσεως πολυγωνικά, με ειδικούς οδηγούς. Την καλύπτουμε με μια θήκη μετάλλου που κινείται πάνω σε ένα «πλαστικό» μηνίσκο. Το γόνατο ευθυγραμμίζεται και η βάδιση γίνεται χωρίς πόνο. Πολλοί έχουν πάει στον οδοντίατρο και έχουν βάλει θήκη σε μη επισκευάσιμο δόντι. Αυτή είναι η καλύτερη παρομοίωση για το πώς λειτουργεί και τι είναι μια αρθροπλαστική.
ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Οι μικρές αποκλίσεις στην τοποθέτηση της προθέσεως από τον ιδανικό άξονα περιστροφής του γόνατος, συμβαίνουν και στον εμπειρότερο χειρουργό. Απόκλιση ενός χιλιοστού στην τοποθέτηση μπορεί να επιφέρει 7 μοίρες μείωση της κίνησης. Οι ρομποτικές τεχνικές προσπάθησαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Για την ακρίβεια πρόκειται για πλοήγηση με υπέρυθρες ακτίνες και λειτουργεί όπως ένα GPS. Ο χειρουργός τοποθετεί αισθητήρες σε ορισμένα σημεία της αρθρώσεως και στην οθόνη ενός υπολογιστή βλέπει την ιδανική θέση του μοσχεύματος. Εξυπακούεται, ότι ο χειρουργός πρέπει να είναι έμπειρος, να ελέγχει κάθε στάδιο και να έχει τοποθετήσει με ακρίβεια τους αισθητήρες. Καμιά πλοήγηση δεν μετατρέπει ένα κακό χειρουργό σε καλό.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ
Σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα «έξυπνο» χειρουργείο που συνδυάζει το κλασικό μόσχευμα, την Ρομποτική ακρίβεια, τον ελάχιστο χρόνο χειρουργείου και τη μικρή τομή δέρματος. Επιπλέον δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται στο τριήμερο. Προεγχειρητικά λαμβάνονται αξονικές τομογραφίες και καθορίζεται ο λειτουργικός και ανατομικός άξονας και η βλάβη του συγκεκριμένου γόνατος. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού αναπαράγεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του πάσχοντος γόνατος και καθορίζεται το μέγεθος και η τοποθέτηση του μοσχεύματος, ώστε να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα. Εφόσον ο ιατρός εγκρίνει το τρισδιάστατο μοντέλο, γίνεται κατασκευή ενός εκμαγείου του γόνατος όπου εμφανίζονται όλες οι βλάβες και αλλοιώσεις που υπάρχουν.
Πάνω σε αυτό το εκμαγείο κατασκευάζονται οι οδηγοί που θα επιτρέψουν στον ιατρό να διαμορφώσει το γόνατο του ασθενούς για την ιδανική τοποθέτηση του μοσχεύματος.
Στο χειρουργείο ο ιατρός εφαρμόζει τους οδηγούς, προετοιμάζει το γόνατο, τοποθετεί το μόσχευμα και κλείνει το τραύμα. Όπως αντιλαμβάνεστε το 60% του χειρουργείου γίνεται εκτός χειρουργείου. Οι οδηγοί κοψίματος δεν είναι ενιαίου τύπου, αλλά συγκεκριμένοι για το γόνατο του πάσχοντος και μόνο για αυτό. Το επιτυχημένο χειρουργείο είναι αυτό που επιτρέπει στον πάσχοντα να γυρίσει στην πλήρη δραστηριότητα με καλή και ανώδυνη κίνηση του γόνατος.
*Ο Δρ. Νίκος Γρανίτσας, είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός με εξειδίκευση σε αντικαταστάσεις αρθρώσεων, αρθροσκοπική χειρουργική, αθλητικές κακώσεις και ειδικότερα στην αντικατάσταση των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος, με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις και ταχύτατη κινητοποίηση του ασθενούς. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του American Medical Center και ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Greek Orthopaedic.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ: +357 99567844, Email: [email protected]
Web: www.greekorthopaedic.gr