19 Μαΐου, 2024
  • 19 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Γνώριζαν από την αρχή την αρνητική θέση της αστυνομίας για το FINAL FOUR ΚΟΠΕ και ΕΣΑΠ

Γνώριζαν από την αρχή την αρνητική θέση της αστυνομίας για το FINAL FOUR ΚΟΠΕ και ΕΣΑΠ

By on 19 Ιανουαρίου, 2017 0 1017 Views

Ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης και δημοσίας τάξης κ. Ιωνά Νικολάου αναφορικά με την ματαίωση του Final Four του ελληνικού πρωταθλήματος πετόσφαιρας :

Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων, καθώς επίσης και των τοποθετήσεων των προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ) και της Ομοσπονδία Πετόσφαιρας της Ελλάδας (ΕΣΑΠ) κατά τη χθεσινή διάσκεψη τύπου, προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από την πλευρά της Πολιτείας για μη διεξαγωγή του final four στην Κύπρο αφορούσαν αποκλειστικά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία εγέρθηκαν από την πρώτη στιγμή από την Αστυνομία.

Υπογραμμίζεται ότι οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Αστυνομίας για τα θέματα αυτά, πηγάζουν από την πληροφόρηση που λήφθηκε από την Ελληνική Αστυνομία για αυξημένη πιθανότητα επεισοδίων, αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητική πληροφόρηση που λήφθηκε από το Υπουργείο. Υπενθυμίζεται το γεγονός ότι σε αντίστοιχους αγώνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί πολύ σοβαρής μορφής περιστατικά βίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή και θάνατο προσώπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των διαφόρων πληροφοριών έγινε από την Αστυνομία, η οποία έκρινε ότι από τη διεξαγωγή του final four στην Κύπρο θα προέκυπταν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Τονίζεται ότι η Ομοσπονδία ενημερώθηκε για την αρνητική θέση της Αστυνομίας από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για συζήτηση του θέματος. Πρόσθετα, το Υπουργείο ενημέρωσε γραπτώς την ΚΟΠΕ για τη θέση του, ήδη από τις 06 Δεκεμβρίου, αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε από την Ομοσπονδία για την πρόθεση φιλοξενίας της υπό αναφορά διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, είχα προσωπικά τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΚΟΠΕ αλλά και με άλλους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, κατά την οποία μετέφερα τους προβληματισμούς και τις πληροφορίες που είχαν ληφθεί από την Αστυνομία, εξηγώντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια ασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας όσο και με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, οι οποίοι αναγνώρισαν τις ανησυχίες μας για τα ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εισηγήθηκε τη ματαίωση των αγώνων. Παράλληλα και οι δύο ενημερώθηκαν μέσω γραπτής επιστολής στην οποία αναλύονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας, καθώς επίσης και το σκεπτικό της απόφασης.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΟΠΕ ενημερώθηκε εξαρχής και ακολούθως κατ’ επανάληψη για τις ανησυχίες που υπήρχαν για τα θέματα ασφάλειας, δυστυχώς παρατηρώ ότι ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη ματαίωση της διεξαγωγής της διοργάνωσης ως προσωπική μου εμμονή της τελευταίας στιγμής. Επιθυμώ να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας παραμένει προτεραιότητα για το Υπουργείο και ότι η Αστυνομία είναι αποκλειστικά αρμόδια να αξιολογεί την επικινδυνότητα και να αποφασίζει για την ασφαλή διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος.