26 Φεβρουαρίου, 2024
  • 26 Φεβρουαρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • “Πρωτάθλημα των Εθνών” από το 2018.Πως επηρεάζει την Εθνική Κύπρου

“Πρωτάθλημα των Εθνών” από το 2018.Πως επηρεάζει την Εθνική Κύπρου

By on 9 Φεβρουαρίου, 2017 0 6735 Views

Ο χάρτης των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων αλλάζει από το 2018. Μια τρίτη διοργάνωση έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες που είναι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πρόκειται για το “Πρωτάθλημα των Εθνών” , μια διοργάνωση η οποία άρχισε να συζητείται από το 2011, οριστικοποιήθηκε το 2014 και υλοποιείται το 2018.

Στη νέα διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι 55 χώρες μέλη της UEFA και μέσω αυτής, τέσσερις ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020. Η διοργάνωση αυτή θα γίνεται παράλληλα με τα προκριματικά του EURO 2020, όμως θα έχει μια εντελώς διαφορετική μορφή.

Στόχος της UEFA είναι η κατάργηση των φιλικών αγώνων τα οποία δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Όσον αφορά τις Ομοσπονδίες, θα έχουν ασφαλώς αυξημένα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες αφού, θα υπάρχει κεντρική διαχείριση από την UEFA και τα έσοδα των Ομοσπονδιών θα είναι διασφαλισμένα.

Πως θα γίνει η νέα διοργάνωση

-Οι 55 χώρες μέλη της UEFA θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες (Α, B, Γ, Δ) ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, βάσει της κατάταξης Εθνικών ομάδων της UEFA το Νοέμβριο του 2017.

-Στην Α’ Κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι 12 πρώτες χώρες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στη Β’ Κατηγορία, οι επόμενες 15 θα είναι στη Γ’ Κατηγορία και οι τελευταίες 16 στη Δ Κατηγορία.

-Στην Α’ και στη Β’ Κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ’ Κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τέσσερις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ’ Κατηγορία, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

-Οι ομάδες του κάθε ομίλου θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. Οι αγώνες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018.

-Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων της κάθε Κατηγορίας, θα αγωνιστούν σε αγώνες play off το Μάρτιο του 2020 και η νικήτρια της κάθε Κατηγορίας θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020.

-Το EURO του 2020 θα γίνει με 24 ομάδες. Οι υπόλοιπες 20 ομάδες θα προκριθούν με την υφιστάμενη διαδικασία των προκριματικών ομίλων. Θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι και οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση.

-Οι προκριματικοί όμιλοι του EURO 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019. Οι δέκα αγωνιστικές θα γίνουν το Μάρτιο, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2019 (δυο αγωνιστικές σε κάθε μήνα).

-Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει μετά που θα ολοκληρωθούν οι όμιλοι του “Πρωταθλήματος των Εθνών”

-Αν μια ομάδα εξασφαλίσει την πρόκριση της μέσω των προκριματικών ομίλων και μέσω του Πρωταθλήματος των Εθνών, τη θέση της στην τελική φάση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA στην Κατηγορία της.

Αν το “Πρωτάθλημα των Εθνικών γινόταν σήμερα…
Αν το “Πρωτάθλημα των Εθνικών άρχιζε σήμερα η Κύπρος θα ήταν στη Γ’ Κατηγορία μαζί με τη Βόρειο Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Δανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Σκοτία, τη Νορβηγία, τη Λιθουανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Φινλανδία.

Βάσει των όσων περιγράψαμε πιο πάνω, οι χώρες αυτές θα χωρίζονταν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων και ένα όμιλο των τριών και οι τέσσερις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, θα αγωνίζονταν για μια θέση στην τελική φάση του EURO 2020.

Αν το Πρωτάθλημα των Εθνών άρχιζε σήμερα, οι ομάδες θα ήταν χωρισμένες στις υπόλοιπες Κατηγορίες (Α, Β, Δ) ως ακολούθως:

Α’ Κατηγορία: Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Ιρλανδία και Ουκρανία.

Β’ Κατηγορία: Ολλανδία, Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Ουαλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Ελλάδα, Σλοβακία, Αυστρία, Ισραήλ και Σλοβενία.

Δ’ Κατηγορία: Εσθονία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Φαρόε, Καζακστάν, Μολδαβία, Λουξεμβούργο, Σκόπια, Κόσοβο, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Σαν Μαρίνιο και Γιβραλτάρ.