8 Οκτωβρίου, 2024
  • 8 Οκτωβρίου, 2024

Αργυρό μετάλλιο για τον Γ.Αχιλλέως

By on 1 Μαΐου, 2017 0 769 Views

Το αργυρό μετάλλιο στο σκιτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ISSF που διεξήχθη «εντός έδρας», στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο της Λάρνακας, κατέκτησε τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2017 ο Γιώργος Αχιλλέως!

Με 122/125 στον προκριματικό ο Αχιλλέως έκλεισε θέση σε τελικό μετά από δύο χρόνια, εκεί όπου με 55/60 «επικράτησε» τεσσάρων αντιπάλων, μένοντας -μετά από δραματικό αγώνα- πίσω μόνο από τον Αργεντινό Φεντερίκο Γκιλ που ολοκλήρωσε με 56/60.

Το αργυρό στη Λάρνακα είναι το πρώτο μετάλλιο του Γιώργου μετά από σχεδόν δύο χρόνια, όταν πήρε αργυρό στο μικτό διπλό στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και το πρώτο ατομικό μετάλλιο για τον ίδιο μετά το χρυσό στους Κοινοπολιτειακούς του 2014.

«Δεν έχω λόγια»

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου ο Αχιλλέως επέδειξε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και τεράστια ψυχραιμία, δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω του τη δύσκολη διετία, αλλά και το ότι παραμένει στην ελίτ του παγκόσμιου σκιτ.

Ο Γιώργος Αχιλλέως δήλωσε μετά τον αγώνα: «Έκανα ένα σπουδαίο αγώνα και είμαι κατενθουσιασμένος που επιτέλους επέστρεψα στο βάθρο! Δεν έχω λόγια να περιγράψω πως αισθάνομαι! Η προσπάθεια μου ήταν σκληρή, μετά τις ατυχίες των τελευταίων δυο χρόνων και είναι μεγάλη η ανακούφιση που νιώθω!».

Όσον αφορά τον αγώνα, ο Αχιλλέως τόνισε: «Ο νέος τρόπος διεξαγωγής του τελικού στο σκιτ (σ.σ. άλλαξε το 2017) ευνοεί τους κορυφαίους σκοπευτές και αυτό φάνηκε και στον αγώνα. Αν και έχασα τρεις δίσκους στο πρώτο 20άρι, είχα τον χρόνο να πάρω ρυθμό. Μου αρέσει πολύ το νέο σύστημα».

Για τη συνέχεια, ο Αχιλλέως δεν εφησυχάζεται: «Το μετάλλιο αυτό βγάζει πολύ βάρος από πάνω μου, όμως δεν πρόκειται να σταματήσω εδώ. Θέλω να συνεχίσω να παίρνω μετάλλια. Για φέτος έχουμε ακόμη το Ευρωπαϊκό, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσον αφορά μεγάλες διοργανώσεις».

Ο τελικός

Αν και είχε την καλύτερη επίδοση στον προκριματικό (124/125), ο Σαΐφ Μπιν Φουταΐς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο πρώτος που αποκλείστηκε στον τελικό μετά τους πρώτους είκοσι δίσκους. Στη συνέχεια (μετά από σετ δέκα δίσκων) τον αποκλεισμό δέχτηκαν πρώτα ο Φινλανδός Οσκάρι Κόσι και μετά ο Βρετανός Μπεν Χλεβέχλιν, μία εξέλιξη που «κλείδωσε» το μετάλλιο για τον Αχιλλέως.

Ακολούθησε ο αποκλεισμός (μετά από 50 δίσκους) του Ρώσου Αλεξάντερ Ζέμλιν, με τον Αχιλλέως να προπορεύεται μάλιστα στο σημείο αυτό του Αργεντινού Φεντερίκο Γκιλ κατά ένα δίσκο. Όμως στο τελευταίο σετ των δέκα δίσκων ο Κύπριος αστόχησε δύο φορές, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο αργυρό μετάλλιο.

Οι αριθμοί του μεταλλίου

Το αργυρό μετάλλιο στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2017 είναι το 15ο στην καριέρα του Αχιλλέως στις συγκεκριμένες διοργανώσεις και πρώτο από το 2012. Με τα δεκαπέντε μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα, ο Αχιλλέως ξεπέρασε πλέον τον Αντρέα Μπενέλι που μετράει δεκατέσσερα βάθρα και είναι πλέον ο δεύτερος πιο πολυνίκης σκοπευτής στο θεσμό πίσω από τον σπουδαίο Ιταλό Ένιο Φάλκο που μετράει 23 μετάλλια Παγκοσμίων Κυπέλλων. Με τον Φάλκο να έχει ολοκληρώσει την καριέρα του το 2009, ο Αχιλλέως είναι παράλληλα ο εν ενεργεία αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στη διοργάνωση.

Επιπλέον, με το 15ο μετάλλιο Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Αχιλλέως μετράει πλέον 35 βάθρα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο προκριματικός

Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Γιώργος Αχιλλέως, φάνηκε από το ξεκίνημα του προκριματικού. Με 94 αθλητές να συμμετέχουν στο αγώνισμα του σκιτ, ο 37χρονος Κύπριος σκοπευτής έκλεισε την 1η μέρα την Κυριακή 30 Απριλίου στην κορυφή, με 50/50, μαζί με άλλους έξι σκοπευτές.

Η 2η μέρα (Δευτέρα 1η Μαΐου) ξεκίνησε στραβά για τον Αχιλλέως. Στο πρώτο 25άρι της ημέρας και τρίτο του αγώνα αστόχησε σε τρεις δίσκους (70ο, 71ο και 75ο), με αποτέλεσμα το 22/25 να τον φέρνει με την πλάτη στον τοίχο. Εκεί όμως μίλησε η εμπειρία και το επίπεδο του Αχιλλέως. Έχοντας απόλυτη ψυχραιμία και κάνοντας τον τέλειο αγώνα στη συνέχεια με δύο 25άρια, ολοκλήρωσε τον προκριματικό με 122/125 που τον έφερε στην 6άδα και του έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό, τον πρώτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 2015 στη Λάρνακα, όταν είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ (125/125) αλλά έμεινε στην 5η θέση.