7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • 7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Μάν. Γιουνάιτεντ – Άγιαξ στον μεγάλο τελικό του Europa League!

Μάν. Γιουνάιτεντ – Άγιαξ στον μεγάλο τελικό του Europa League!

By on 12 Μαΐου, 2017 0 960 Views

Μετά από δύο συναρπαστικούς επαναληπτικούς στα ημιτελικά του Γιορύπα Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ πήραν τα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό της Στοκχόλμης. Η ομάδα του Μουρίνιο εξήλθε ισόπαλη 1-1 με την Θέλτα και πέρασε με το εκτός έδρας 1-0 του πρώτου αγώνα ενώ η Λιόν άγγιξε ιστορική ανατροπή αφού επικράτησε με 3-1 του Άγιαξ, αλλά οι Ολλανδοί πέρασαν με το 4-1 που κέρδισαν στο πρώτο παιχνίδι.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άγχωσε τον κόσμο της, αλλά είναι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ! Δεχόμενοι το γκολ της ισοφάρισης προς το φινάλε της ρεβάνς του 0-1 στην Ισπανία, οι παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο έδωσαν παράταση στην αγωνία, αλλά εν τέλει το 1-1 τους ήταν αρκετό για να παραμείνουν στην διεκδίκηση του πιο βασικού τους στόχου φέτος!

Βλέποντας τα πρώτα λεπτά του αγώνα οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισαν να αγχώνονται πως το πράγμα μπορεί να στραβώσει, όμως σύντομα η ομάδα τους έβαλε την καρδιά τους στη θέση της.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν τα αντανακλαστικά του σταθερότατου στην διοργάνωση, Σέρχιο Ρομέρο, που μόλις στο 4ο λεπτό και αν ήταν κρύος έβαλε ένα πολύ ωραίο στοπ στον Ιάγο Άσπας, με τον Ισπανό να μένει για ακόμη μία φορά μακριά από το να πληγώσει την μισητή αντίπαλο της παλιάς του ομάδας, Λίβερπουλ. Το “Ολντ Τράφορντ” ξύπνησε λίγο μετά το δεκάλεπτο, όταν δηλαδή ο Πολ Πογκμπά έκανε φανταστική ενέργεια στον χώρο της μεσαίας γραμμής -ξεπερνώντας με σομπρέρο δύο αντιπάλους και εκθέτοντας ακόμη έναν- και τροφοδότησε τον Μάρκους Ράσφορντ στον κενό χώρο. Ο νεαρός Άγγλος, ωστόσο, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του στην κόντρα (σ.σ έμοιαζε για ακόμη μία φορά αυτό να είναι το ξεκάθαρο πλάνο του Ζοσέ Μουρίνιο) και η ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Η δικλείδα ασφαλείας, το γκολ που θα απέβαλε μεγάλη μερίδα του άγχους, ήρθε στο 17’ όταν ο Ράσφορντ συνείσφερε και στο τέταρτο από τα ισάριθμα τελευταία γκολ της ομάδας του στο Γιουρόπα Λιγκ, σεντράροντας ιδανικά για τον πανύψηλο και αμαρκάριστο Μαρουάν Φελαϊνί. Ο Βέλγος δεν δυσκολεύτηκε να βάλει καλά το κορμί του και το 1-0 ήταν γεγονός.

Το γκολ φαίνεται να αποσυντόνισε τους φιλοξενούμενους για λίγο, και αυτό φάνηκε από την αργοπορημένη απάντησή τους, με την πρώτη τους καλή στιγμή για την ισοφάριση να έρχεται τρία λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου, όταν ο Σίστο σέντραρε για τον Βας αλλά η πολύ δυνατή κεφαλιά του τελευταίου πέρασε εκτός.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους πρωταγωνιστές ήταν οι δύο τερματοφύλακες, με τόσο τον Ρομέρο όσο και τον Σέρχιο Άλβαρεθ να υποχρεώνονται σε μία επέμβαση έκαστος, σε ενέργειες τον Μάγιο και Μχιταριάν. Μάλιστα ο δεύτερος αποδείχθηκε πανέτοιμος και σε σουτ του Ράσφορντ λίγο αργότερα, κρατώντας την ομάδα του ξανά μέσα στο παιχνίδι. Αφού έγινε έτσι, ο πάγκος της ομάδας του Μπίγο αποφάσισε να ρισκάρει και στο ματς πέρασε ο νεαρός επιθετικός Μπονγκοντά αντί του μέσου Ραντόια, με την επιλογή να αποδεικνύεται απολύτως σωστή στο 85’.

Με μερικές τεράστιες ευκαιρίες να μην έχουν μετατραπεί σε γκολ, όπως η κεφαλιά του πρώην της Μάντσεστερ Σίτι, Γκιντέτι, ο Μπονγκοντά “τάισε” τον Ρονκάλια κι εκείνος με ωραία κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τον Ερίκ Μπαϊγί και τον σκόρερ των Ισπανών να αποβάλλονται, με μεγαλύτερη απώλεια βεβαίως αυτή του Ιβοριανού, που δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρομέρο, Βαλένσια, Μπαϊγί, Μπλιντ, Νταρμιάν, Ερέρα, Φελαϊνί, Λίνγκαρντ (86’ Ρούνεϊ), Πογκμπά, Μχιταριάν (78’ Κάρικ), Ράσφορντ (90’ Σμόλινγκ)

Θέλτα: Άλβαρεθ, Μάγιο, Καμπράλ, Ρονκάλια, Χόνι, Βας (46’ Χοθαμπέντ), Ραντόια (68’ Μπονγκοντά), Ερνάντεθ, Άσπας, Σίστο (81’ Μποβού), Γκιντέτι

Μετά από 21 χρόνια σε τελικό ο Άγιαξ

Ο Άγιαξ προκρίθηκε στον τελικό του Europa League, παρά την ήττα της απ’τη Λιόν στη Γαλλία με 1-3, καθώς είχε νικήσει 4-1 στο πρώτο ματς, έτσι θα παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, από τον τελικό του Champions League με τη Γιουβέντους το 1996.

Αντίπαλος του Αίαντα στη Στοκχόλμη θα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ αυτός θα είναι ο 10ος ευρωπαϊκός τελικός του. Ο Άγιαξ έχει 6 τρόπαια και μάλιστα έχει κατακτήσει και τα 3. Έχει δηλαδή 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League (1971, 1972, 1973, 1995), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1987) και ένα UEFA Cup / Europa League (1992).

Η πρώτη καλή φάση στο ματς ήρθε μόλις στο 2ο λεπτό με την κεφαλιά του Λακαζέτ για τη Λιόν, ενώ ο Άγιαξ απείλησε στο 14′ με το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Γιουνές, ο οποίος βγήκε τετ-α-τετ με τον Ονανά στο 14′.

Οι Ολλανδοί κατάφεραν στο 27′ να ανοίξουν το σκορ με τον Κάσπερ Ντόλμπεργκ, ο οποίος από αριστερά μπήκε στην περιοχή απ’την πάσα του Γιουνές και νίκησε τον Άντονι Λόπες με πανέμορφο πλασέ.

Πλέον η Λιόν έψαχνε τέσσερα γκολ για να οδηγήσει το ματς στην παράταση και κατάφερε να βρει τα δύο στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Αλεξάντερ Λακαζέτ κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε στο 45′ για το 1-1, ενώ την ανατροπή ολοκλήρωσε ο ίδιος στο 45’+1 με κοντινό πλασέ έπειτα από ασίστ του Ναμπίλ Φεκίρ.

Από δημιουργός ο Φεκίρ παραλίγο να γίνει “εκτελεστής” στο 65′, στο 78′ ο Φαν ντε Μπικ είχε δοκάρι και αφού δεν κατάφερε να… τελειώσει το ματς, τρία λεπτά αργότερα ο Γκεζάλ με “καρφωτή” κεφαλιά έκανε το 3-1 για τη Λιόν, έτσι ήθελε ένα ακόμη τέρμα για παράταση στα 12 που απέμεναν (χωρίς καθυστερήσεις).

Στο 84′ μάλιστα ο Άγιαξ έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Φίρχεφερ, αλλά οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο τέρμα που έστελνε το ματς στην παράταση.

ΛΙΟΝ: Άντονι Λόπες, Ραφαέλ, Εν’Κουλού, Ντιακαμπί, Μορέλ, Τολισό, Γκοναλόν, Κορνέ, Βαλμπουενά, Φεκίρ, Λακαζέτ.

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Φέλτμαν (65′ Τέτε), Ντάβινσον Σάντσες, Ντε Λιχτ, Φίρχεφερ, Σένε, Κλάασεν, Ζιγές, Μπερτράν Τραορέ, Γιουνές, Ντόλμπεργκ.