24 Ιουλίου, 2024
  • 24 Ιουλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Έντονες συγκινήσεις υπόσχεται το φετινό Ράλι Κύπρος

Έντονες συγκινήσεις υπόσχεται το φετινό Ράλι Κύπρος

By on 8 Ιουνίου, 2017 0 977 Views

Με την αφρόκρεμα των οδηγών του θεσμού να βρίσκεται στη λίστα συμμετοχών, μια διαδρομή που συνδυάζει τα πάντα και μια σειρά καινοτομιών, το φετινό Ράλι Κύπρος αναμένεται να προσφέρει έντονες συγκινήσεις στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στα Κεντρικά Γραφεία της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ στη Λευκωσία, οι διοργανωτές έδωσαν όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου. Παρών στη Διάσκεψη ήταν και ο κ. Jean-Baptiste Ley, κορυφαίο στέλεχος στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ERC).
Μερικές από τις σημαντικότερες καινοτομίες για φέτος είναι το ότι οι τελετές έναρξης και λήξης του αγώνα διαχωρίζονται γεωγραφικά ώστε να προβληθούν τηλεοπτικά δύο αξιοθέατες περιοχές του νησιού μας. Παράλληλα, η Super Special Stage της Λευκωσίας, που και φέτος στηρίζεται από τη CNP ASFALISTIKI, θα διεξαχθεί δύο φορές το Σάββατο με ελεύθερη θέαση για το κοινό, ενώ το παρόν τους δίδουν και πάλι οι δύο Love Cyprus Golden Stage. Δύο διαδρομές που θα διεξαχθούν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου με χρηματικά έπαθλα στους νικητές.
Η φετινή Διάσκεψη ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή Πωλήσεων και Στήριξης εργασιών της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κ. Χάρη Ν. Παστίδη, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παράλληλα αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της εταιρίας προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου αλλά και στη σημαντικότητα του αγώνα. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου κ. Αντώνης Μιχαηλίδης τόνισε τη σημαντικότητα του αγώνα αλλά και το μέγεθος της προβολής που τυγχάνει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη εκτίμηση που χαίρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου από τη Διεθνή Ομοσπονδία (FIA) που επιλέγεται σαν πρότυπο για να εφαρμοστούν καινοτόμες πολιτικές και προγράμματα. «Φέτος, πρώτιστο θέμα ενδιαφέροντος της FIA έχει αναδειχθεί η ασφάλεια στους αγώνες αυτοκινήτου, σαν μέρος της γενικότερης πολιτικής της να συνδράμει στη διεθνή προσπάθεια για εμπέδωση της οδικής ασφάλειας και της μείωσης των δυστυχημάτων στους δρόμους. Σαν πρώτη χώρα και σαν πρώτος Διεθνής αγώνας Ράλι, όπου η FIA αρχίζει αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια της, επελέγη η Κύπρος και το φετινό μας ράλι. Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, μας έχει ήδη επισκεφθεί ειδικό κλιμάκιο της FIA που διήλθε όλες τις ειδικές διαδρομές και μας υπέδειξε τον τρόπο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε οι διαδρομές να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλείς για τους διαγωνιζόμενους και τους θεατές. Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής θα είναι και η άφιξη στην Κύπρο τη ειδικής αντιπροσώπου της FIA για θέματα ασφάλειας, κας Μισιέλ Μουτόν για να διακριβώσει τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Η κα Μουτόν είναι ο ζωντανός γυναικείος θρύλος των ράλι του παγκοσμίου πρωταθλήματος κατά τη δεκαετία του 80, η μόνη γυναίκα οδηγός που κέρδισε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου αλλά και που πέτυχε ένα από τους ταχύτερους χρόνους στην περίφημη ανάβαση του Pikes Peak στην Αμερική».
Στη συνέχεια ο κύριος Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές που καθιστούν δυνατή τη διοργάνωση του εθνικού μας αγώνα. Πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ένθερμη στήριξη του αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών για τη γρήγορη και αποτελεσματική εμπλοκή του στο θεσμό. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους του χορηγούς και υποστηρικτές του Ράλι Κύπρος, την Αστυνομία αλλά και τους συνεργάτες του στην Τουρκοκυπριακή Λέσχη Αυτοκινήτου για τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση με την οποία εκτελούν το έργο τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε και για τα πέντε Δημαρχεία που φιλοξενούν το ράλι Κύπρος και ιδιαίτερα στους Δημάρχους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου για την ενεργό εμπλοκή τους σε ζωτικούς τομείς της διοργάνωσης.
Στη συνέχεια, η Αλυτάρχης κ. Νάγια Κοντοπούλου αναφέρθηκε εκτεταμένα τόσο στη διοργάνωση και τη διαδρομή όσο και στο μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων. «O Εθνικός μας αγώνας διεξάγεται νωρίτερα από άλλες χρονιές. Η σημαντικότητα της αλλαγής αυτής έγκειται στο ότι ο αγώνας μας δεν θα είναι ο τελευταίος στο ημερολόγιο αλλά ακριβώς στην μέση. Είναι ο τέταρτος γύρος του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αλλά και ο τρίτος γύρος του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λίστα συμμετοχών αφού φέτος είναι ιδιαίτερα πλούσια και ποιοτική». Συνολικά 75 πληρώματα βρίσκονται στη λίστα συμμετοχών τα οποία προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες. 59 από αυτά βρίσκονται στη λίστα συμμετοχών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, 11 θα αγωνιστούν μόνο για το τοπικό πρωτάθλημα και άλλα πέντε πληρώματα θα τρέξουν μόνο στην CNP ASFALISTIKI Super Special Stage.
Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουνίου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά αλλά και την κατατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης των διαγωνιζομένων στον αγώνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 19:00, θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας (Φοινικούδες) με τα αυτοκίνητα να επιστρέφουν στο service park στη Λευκωσία. Η διαφορά με τον περσινό αγώνα είναι ότι δεν θα υπάρχει αγωνιστική δράση μετά την εκκίνηση της Παρασκευής. Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά το Σάββατο 17 Ιουνίου. Μέρα η οποία θα συμπεριλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες) μήκους 117,10 χιλιομέτρων. Μεταξύ αυτών και η CNP ASFALISTIKI Super Special Stage που διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας κατά τρόπο που ενώνει τη μοιρασμένη πρωτεύουσα. Η ιδιαιτερότητα της φέτος είναι ότι θα διεξαχθεί δύο φορές την ίδια μέρα. Στις 11:27 το πρωί και στις 16:59 το απόγευμα.
Άξιο επίσης αναφοράς είναι και το ότι η ειδική διαδρομή 2 και 6 στα Λεύκαρα παίρνει την ονομασία «Γιώργος Κυπριανού» εις μνήμη του νεαρού θιασώτη των αγώνων ράλι Γιώργου Κυπριανού, γιού του γνωστού πρωταθλητή και νικητή του Ράλι Κύπρος, Κύπρου Κυπριανού και της Νίτσας Κυπριανού που για δεκαετίες υπηρέτησαν το άθλημα. Και αυτό μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ράλι Κύπρος για την οδική ασφάλεια. Έπαθλο θα δοθεί στο πρώτο Κυπριακό πλήρωμα που θα γράψει τον καλύτερο χρόνο στη διαδρομή αυτή. Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή για τις υπόλοιπες έξι ειδικές διαδρομές του αγώνα. Οι δύο τελευταίες θα αποτελέσουν και φέτος την Love Cyprus Golden Stage προσφέροντας χρηματικά έπαθλα και φέτος στους νικητές. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι οι δύο αυτές διαδρομές θα διεξαχθούν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Το άθροισμα του χρόνου των δύο Golden Stages θα αναδείξει και τους νικητές όπου ο πρώτος θα πάρει €10.000 και από €7.000 το πρώτο Κυπριακό πλήρωμα και το πρώτο πλήρωμα με αυτοκίνητο με κίνηση στους δύο τροχούς. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που φέτος θα γίνει στo Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Εκεί όπου στις 18:00 θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη με το χρόνο.