- Home
- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα τονίζει μαζί με την καταδίκη των επεισοδίων ο Ι. Νικολάου
Πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα τονίζει μαζί με την καταδίκη των επεισοδίων ο Ι. Νικολάου
Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες όπως τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα το Σάββατο και τονίζει ότι «αποτελούν ντροπή για κάθε πολιτισμένη κοινωνία», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.
Οπως αναφέρει «η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες και ιδιαίτερα τις βίαιες ενέργειες σε βάρος μιας φιλήσυχης, ηλικιωμένης φιλάθλου, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν όσους πραγματικά αγαπούν και στηρίζουν τα ομαδικά αθλήματα».
Προσθέτει ότι «έμπρακτα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητα για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είτε αυτή είναι εντός, είτε είναι εκτός των αθλητικών χώρων, απομονώνοντας τους πρωτεργάτες των επεισοδίων βίας και διασφαλίζοντας την παρουσία των πραγματικών φιλάθλων, επιτρέποντας σε φιλήσυχους ανθρώπους να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται στο γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση έχει προωθήσει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την επίδειξη μηδενικής ανοχής σε θέματα βίας στους αθλητικούς χώρους, μετά την ψήφιση του πρώτου Νόμου για πρόληψη και της καταστολή της Βίας στους αθλητικούς χώρους, το 2008, που έγινε με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Εξηγεί ότι «στα πλαίσια της πολιτικής για μηδενική ανοχή προτείναμε τη λήψη σειράς μέτρων πρόληψης, καταστολής αλλά και αποτροπής, τα οποία σταδιακά υλοποιούμε από το 2014, όπως το να παρουσιάζονται πλέον οι ένοχοι ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών και τα διατάγματα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους».
Τα διατάγματα έχουν πολλαπλασιαστεί, αφήνοντας έξω από τα γήπεδα εκείνους που επιθυμούν να βρίσκονται εκεί για να εκφράζουν βίαιη και παραβατική συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης «συνολικά το 2015, διερευνήθηκαν από την Αστυνομία 37 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονταν 78 άτομα, ενώ το 2016 είχαμε 21 υποθέσεις με 37 εμπλεκόμενα άτομα, και το πρώτο τετράμηνο του 2017 συνολικά 17 υποθέσεις με 25 άτομα – γεγονός που καταδεικνύει τον αποτρεπτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η αποφασιστικότητά μας και η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές».
Προσθέτει ότι «για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής, όπως είναι η εισαγωγή της κάρτας και του συστήματος ταυτοποίησης φιλάθλων και η αναβάθμιση του συστήματος οπτικοακουστικής παρακολούθησης (CCTV)».
Στη συνέχεια θα εγκατασταθούν τα άλλα συστήματα – μέτρα υποδομής που προβλέπονται στη νομοθεσία, «τα οποία καθυστερούν λόγω των διαδικασιών των δημοσίων προσφορών και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστούν σύντομα», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Είναι για αυτό τον λόγο, αναφέρει, «που είχαμε προτείνει να αναλάβει το έργο η ΚΟΠ και τα Σωματεία στο πλαίσιο των συζητήσεων επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποιώντας για κινδύνους καθυστέρησης εφαρμογής κάποιων μέτρων εξαιτίας των διαδικασιών των προσφορών του δημοσίου, αλλά δεν εισακουστήκαμε».
Ωστόσο, «αναμένουμε πάνω από 2,5 χρόνια να συμπληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της προσφοράς για υλοποίηση όλων των μέτρων ασφάλειας και πρόληψης της βίας στα γήπεδα», είπε ο κ. Νικολάου για να προσθέσει ότι «ως επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης εντός των γηπέδων, είχαμε εισηγηθεί την ταξιθέτηση όπως και τον καθορισμό οικογενειακής κερκίδας, στα οποία η Βουλή έφερε ένσταση».
Όπως ανέφερε, «θα θέλαμε να επαναφέρουμε την εισήγησή μας για να καθιερωθούν οι οικογενειακές κερκίδες, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τα ομαδικά αθλήματα απευθύνονται πρωτίστως στις οικογένειες, στα παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους, και όχι στους χούλιγκαν και σε όσους τροφοδοτούν τον φανατισμό και τη βία».
«Για αυτή την εισήγηση, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τα σωματεία να συνδράμουν εκφέροντας τις απόψεις τους» αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και σημειώνει ότι «αποτελεί κοινωνική ευθύνη να εγκύψουμε στο θέμα της βίας εκ μέρους των οπαδών, συλλογικά, υπεύθυνα και συντονισμένα».
Αυτό είναι εφικτό να γίνει, «τόσο στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν στο Νόμο του 2014, όσο και στα πλαίσια καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού προς τα ομαδικά αθλήματα, για να καταστήσουμε τους αθλητικούς μας χώρους, ασφαλείς και ‘προσβάσιμους’ από όλους: τις οικογένειες, τα παιδιά και τον κάθε πραγματικό φίλαθλο» αναφέρει, τέλος ο Ιωνάς Νικολάου.