18 Απριλίου, 2024
  • 18 Απριλίου, 2024

Η 2η θέση δεν βγάζει σίγουρα την Ελλάδα στα μπαράζ

By on 5 Σεπτεμβρίου, 2017 0 583 Views

Η Ελλάδα παλεύει με τους Βόσνιους για τη δεύτερη θέση του ομίλου της, ωστόσο ακόμη κι αν πετύχει το στόχο της η παρουσία της στα μπαράζ μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι.
———————————————————————————————————————————————
Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η αγωνία είναι στο… κόκκινο στους περισσότερους ομίλους για μία θέση στα γήπεδα της Ρωσίας. Κάποιες ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, αρκετές είναι όμως εκείνες που θα παλέψουν μέχρι τέλους για το εισιτήριο που θα τους στείλει στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Μία εξ αυτών είναι και η Ελλάδα η οποία… έβγαλε τα μάτια της στο παιχνίδι με την Εσθονία και μετά την ήττα από τους Βέλγους, έμεινε 3η στον 8ο όμιλο και πλέον η κατάσταση δεν βρίσκεται στα χέρια της. Η “γαλανόλευκη” θα παλέψει με τους Βόσνιους για τη θέση που οδηγεί στα μπαράζ, στην οποία θα αναμετρηθούν οι οχτώ καλύτεροι 2οι (από τους εννιά ομίλους). Υπάρχει όμως μια σημαντική παράμετρος την οποία λίγοι φαίνεται να υπολογίζουν: Από τους εννιά ομίλους, μόνο οι οκτώ θα στείλουν το δεύτερο τους στα μπαράζ: Μία από τις ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερες (αυτή με το χειρότερο βαθμολογικό συντελεστή) θα αποκλειστεί πρόωρα! Κι αυτή τη στιγμή ο όμιλος της εθνικής μας είναι ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους να βγάλει το χειρότερο δεύτερο!

Στο γκρουπ που συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος, η 2η Βοσνία έχει 14 βαθμούς, με την Ελλάδα στους 13. Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση στον ακριβώς από κάτω όμιλο (9ο), όπου Ουκρανία (14 β.) και Ισλανδία (13 β.) όμως έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο, χωρίς ωστόσο να είναι εξασφαλισμένη η πρωτιά, με τους Κροάτες στους 16 β.

Εκτός κινδύνου είναι το 7ο γκρουπ όπου έχει παιχτεί επίσης μία αγωνιστική λιγότερη με τη 2η Ιταλία στους 16 β. ενώ σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα είναι ο 6ος όμιλος με τη Σλοβακία (2η) στους 15 β. και τις Σλοβενία, Σκωτία στους 14 β. Παράλληλα δεν φαίνεται να κινδυνεύουν ούτε το Μαυροβούνιο με τη Δανία που έχουν από 16 β. στον 5ο όμιλο.

Στη χειρότερη θέση τη δεδομένη στιγμή είναι το 4ο γκρουπ όπου επίσης όμως έχει παιχτεί μία αγωνιστική λιγότερη (παίζεται σήμερα). Συγκεκριμένα η πρωτοπόρος Σερβία έχει 15 β. κι ακολουθούν οι Ιρλανδία (13 β.), Ουαλία (11 β.), με τις δύο πρώτες να αναμετρώνται σήμερα το βράδυ στο Δουβλίνο.

Πολύ δύσκολα θα μπουν σε περιπέτειες οι Β.Ιρλανδία (19 β.) και Πορτογαλία (21 β.) από τον 3ο όμιλο και τον 2ο όμιλο αντίστοιχα, ενώ σαφώς μικρότερος είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί θέμα και στο 1ο γκρουπ (1η Γαλλία 17 β., 2η Σουηδία 16 β.).

Δεν υπολογίζονται οι βαθμοί με το Γιβραλτάρ

Σημαντική παράμετρος που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε στα σενάρια που γίνονται αυτή τη στιγμή; Οτι για να βγουν οι οχτώ καλύτεροι 2οι δεν υπολογίζονται οι βαθμοί που πήραν με τον τελευταίο του ομίλου τους. Εν προκειμένω και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχει ήδη πάρει ένα τρίποντο με το Γιβραλτάρ εκτός έδρας και θα το υποδεχτεί την τελευταία αγωνιστική. Ως εκ τούτου οι 13 βαθμοί γίνονται επί της ουσίας 10 και θα… επανέλθει στους 13 στην βαθμολογία μόνο με διπλό στην Κύπρο.