28 Δεκεμβρίου, 2024
  • 28 Δεκεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
  • Ο Κοντίδης στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των Laser

Ο Κοντίδης στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των Laser

By on 13 Σεπτεμβρίου, 2017 0 1626 Views

Στα γνώριμα νερά του Σπλιτ, της Κροατίας, όπου ζει και προετοιμάζεται για πολλές εβδομάδες το χρόνο, ετοιμάζεται να δώσει το σημαντικότερο φετινό του αγώνα ο Παύλος Κοντίδης. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου ρίχνεται την Πέμπτη (14/9) στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των Laser, που θα διαρκέσει έξι ημέρες. «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας μου είναι ο πιο σημαντικός αλλά και πιο απαιτητικός αγώνας της χρονιάς. Μετέχουν 148 αθλητές – πιο πολλοί από κάθε άλλον αγώνα, ενώ περιλαμβάνει δώδεκα ιστιοδρομίες, αντί δέκα συν την κούρσα μεταλλίων που έχουμε σε άλλους μεγάλους αγώνες» λέει ο Παύλος.

Εδώ και μερικές βδομάδες ο Κοντίδης βρίσκεται στο Σπλιτ όπου προετοιμάζεται. O τελευταίος του αγώνας ήταν στο Aarhus της Δανίας πριν από ακριβώς έναν μήνα, όπου τερμάτισε πέμπτος στο test event ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας του 2018. «Παρότι όλοι οι διεκδικητές των πρώτων θέσεων ξόδεψαν αρκετό χρόνο ώστε να μάθουν τη θάλασσα του Σπλιτ, εντούτοις, πιστεύω πως η εξοικείωση μου με την περιοχή θα είναι πλεονέκτημα στον αγώνα. Ενίοτε η μεγάλη εξοικείωση γυρνάει μπούμερανγκ καθώς γεννάει πολλές προσδοκίες, ωστόσο, πιστεύω πως στην προκειμένη περίπτωση θα είναι υπέρ μου» δηλώνει ο Κοντίδης.

«Όσο το δυνατό πιο λίγα λάθη»
Αυτή τη στιγμή ο Παύλος είναι στο Νο2 της Παγκόσμιας Κατάταξης των Laser, μόλις ένα βαθμό πίσω από το Γερμανό P. Buhl. Οπωσδήποτε η αναρρίχηση στην κορυφή για πρώτη φορά στην καριέρα του αποτελεί έξτρα κίνητρο. «Για εμένα το σημαντικό είναι να κάνω καλό αγώνα με όσο το δυνατό λιγότερα λάθη –αγώνας χωρίς λάθη δεν υπάρχει στην ιστιοπλοΐα- και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Δεν σκέφτομαι την παγκόσμια κατάταξη. Εάν κάνω καλό αγώνα, η κατάταξη θα έρθει ως φυσιολογικό επακόλουθο» σημειώνει ο 27χρονος ιστιοπλόος.

Στον αγώνα του Σπλιτ μετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα των σκαφών τύπου Laser. Ανάμεσά τους οι τρεις Ολυμπιονίκες του Ρίο: Tom Burton (Αυστραλία), Tonci Stipanovic (Κροατία) και Sam Meetch (Ν. Ζηλανδία). Παρών είναι o Philip Buhl, όπως επίσης ο Γάλλος Jean-Baptiste Bernaz, ο Αυστραλός Matthew Wearn, o Βρετανός Nick Thompson και ο Αμερικανός Charlie Buckingham. O Κοντίδης κέρδισε φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Hyeres, ενώ στα άλλα δύο (Miami, Santander) την πρωτιά πήρε ο Bernaz.

Σε τρία γκρουπ
Στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα του Σπλιτ λαμβάνουν μέρος 148 αθλητές των Laser από 52 χώρες. Επειδή οι συμμετέχοντες είναι πάρα πολλοί, τις τρεις πρώτες ημέρες οι ιστιοπλόοι θα χωριστούν σε τρία γκρουπ με βάση τη παγκόσμια κατάταξη, ενώ τις τρεις τελευταίες με βάση την κατάταξή τους στις πρώτες έξι ιστιοδρομίες. Για τα μετάλλια θα παλέψουν οι αθλητές του πρώτου (χρυσού) γκρουπ, δηλαδή αυτοί που θα βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις μετά τις πρώτες τρεις μέρες. «Είναι ο πιο επίπονος αγώνας ετησίως. Παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή, η ξεκούραση και η αποκατάσταση, καθώς ο άνεμος φθείρει το σώμα και όλοι οι αθλητές νιώθουν καταβεβλημένοι μετά από 4-5 μέρες αγώνα» αναφέρει ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, η καλύτερη επίδοσή του οποίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser είναι η δεύτερη θέση στο Ομάν το 2013.

Οι αλλαγές στο σκάφος
Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο οι προδιαγραφές του πανιού των σκαφών Laser άλλαξαν και ως επακόλουθο ήρθε η αλλαγή στη βάση του καταρτιού, η οποία πλέον είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα αντί αλουμινίου. «Μπορώ να πω ότι αυτές οι αλλαγές με βοήθησαν, όπως και όλους τους ιστιοπλόους πρώτης γραμμής. Το νέο πανί είναι πιο ευαίσθητο στις δυνάμεις που δέχεται, οπότε εμφανίζει μικρές αλλαγές τις οποίες ένας έμπειρος και καλός ιστιοπλόος μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα, αποκομίζοντας το πλεονέκτημα που συνεπάγονται» εξηγεί ο Κοντίδης.

Χορηγοί του Κοντίδη και φέτος είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου, το Ίδρυμα Λεβέντη και η RCB Bank, ενώ στηρίζεται από το Stelios Philanthropic Foundation, την AJK Wealth Management και την κατασκευαστική VITA.