7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • 7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Χοροί και χαμόγελα από τη Γιουνάιτεντ, στα γενέθλια του Σερ Άλεξ (vids)

Χοροί και χαμόγελα από τη Γιουνάιτεντ, στα γενέθλια του Σερ Άλεξ (vids)

By on 31 Δεκεμβρίου, 2018 0 487 Views

Μια από τις εικόνες που είχαν λείψει πολύ στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το χαμόγελο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στα επίσημα. Λίγο πριν φύγει το έτος, ο Σκωτσέζος γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του και για δώρο, πήρε… χορούς και ωραίο ποδόσφαιρο από την αγαπημένη του ομάδα, στον πάγκο της οποίας βλέπει πλέον ένα δικό του παιδί…

Το «Ολντ Τράφορντ» είναι και πάλι ένα μέρος που υπάρχουν χαμόγελα… Που ο κόσμος πηγαίνει για να δει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ξέρει ότι θα περάσει καλά. Που ξέρει ότι θα δει ποδοσφαιριστές να παίζουν ελεύθερα, δίχως φόβο, προκαλώντας ταυτόχρονα φόβο στον αντίπαλο. Αυτό το πασίγνωστο πλέον, fear factor που είχε χαθεί από καιρό στον σύλλογο, στην παρουσία του Ζοσέ Μουρίνιο στην άκρη του πάγκου.

Μέσα σε τρία ματς, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει αλλάξει τα πάντα. Όχι επειδή είναι κάποιος… προπονηταράς, αλλά γιατί η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και η πρόσληψη ενός ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει το κλαμπ, τιμά την ιστορία και χαμογελάει μόνο και μόνο στη σκέψη της θέσης στην οποία βρίσκεται, έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα και τους παίκτες.

Το 4-1 επί της Μπόρνμουθ ήρθε ν’ αποτελέσει ακόμα μια απόδειξη της μεγάλης αλλαγής που έχει σημειωθεί στους «κόκκινους διαβόλους» από τη μέρα που απολύθηκε ο Μουρίνιο και ανέλαβε ο Σόλσκιερ. Ακόμα τέσσερα γκολ στον λογαριασμό της ομάδας, μετά από τα πέντε απέναντι στην Κάρντιφ και τα τρία κόντρα στη Χάντερσφιλντ στη Boxing Day, χαμόγελα, χοροί, πανηγυρισμοί με όλους τους ποδοσφαιριστές παρόντες, άλλη διάθεση, καθαρό μυαλό και χειροκρότημα από τον κόσμο.

Ειδικά το τελευταίο είναι τρομερά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς τις πολύ δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ και την πλήρη αβεβαιότητα για την εποχή που ο σύλλογος θα καταφέρει ν’ αποτελεί ξανά έναν εκ των διεκδικητών του τίτλου.

Ο Πολ Πογκμπά, σκόραρε ακόμα δυο φορές και για πρώτη φορά στην καριέρα του βρίσκει δις δίχτυα σε δυο διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος. Έχει ήδη φτάσει να συμμετέχει στα 7 από τα 12 τέρματα που έχει σκοράρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα τρία πρώτα ματς του Σόλσκιερ στο «τιμόνι» πριν από την ολοκλήρωση του 2018, έχει αυτοπεποίθηση, ξέρει πως απολαμβάνει στήριξη και εμπιστοσύνη και αυτό μόνο σε καλό του βγαίνει πλέον μετά τα χίλια προβλήματα που αντιμετώπισε με την προηγούμενη κατάσταση στον πάγκο.

«Οι παίκτες δεν φοβούνται να κάνουν λάθος και να χάσουν τη μπάλα. Ακόμα κι όταν γίνει αυτό, θα τρέξουν να την ξανακερδίσουν» ανέφερε ο Σόλσκιερ μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με τη Μπόρνμουθ και είναι από τα βασικότερα στοιχεία της νέας τάξης πραγμάτων στους «κόκκινους διαβόλους». Η ελευθερία, η διαφορετική σκέψη, το γεγονός πως και λάθος να κάνουν, θα έχουν την πνευματική δύναμη να τρέξουν για να το διορθώσουν. Ο Νορβηγός κόουτς έχει κάνει τους ποδοσφαιριστές του να νιώσουν ξανά σημαντικοί. «Γνωρίζουν πως για να παίζουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν όλες τις ικανότητες και είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές για να βρίσκονται εδώ» είπε ο νέος υπηρεσιακός προπονητής και αυτά τα λόγια διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα στ’ αποδυτήρια. Δεν πάει καιρός, άλλωστε, που ο Ζοσέ Μουρίνιο συνεχώς κατέκρινε τους παίκτες του, είχε φτάσει σε σημείο να λέει πως δεν έχουν… καρύδια για να κουβαλήσουν το βάρος των ευθυνών στη Γιουνάιτεντ, που δεν είναι ικανοί και τόσο ποιοτικοί για να κάνουν υπερβάσεις…



Και από εκείνα τα λόγια, έχει βρεθεί πλέον στην άκρη του πάγκου ένας άνθρωπος που έχει κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν ξανά στους εαυτούς τους και να νιώσουν σημαντικοί. Τεράστιο πράγμα. Δείτε την εμφάνιση του Ερέρα κόντρα στη Μπόρνμουθ. Τις κινήσεις του. Δείτε ξανά τις μαγικές ντρίμπλες του Ράσφορντ στο πρώτο γκολ του Πογκμπά. Δείτε την κίνηση που κάνει ο Γάλλος για να φτάσει πρώτος στην κεφαλιά και να προλάβει την έξοδο του Μπέγκοβιτς για το δεύτερο προσωπικό του γκολ. Δείτε πόσο ήρεμα βγαίνει η φάση με τους Πογκμπά και Μαρσιάλ για το γκολ του Λουκάκου (που ήταν οφσάιντ βέβαια). Δείτε τη σέντρα με το εξωτερικό φάλτσο στην προβολή του Ράσφορντ.

Υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες και στιγμές από τα ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που φανερώνουν κάτι πολύ διαφορετικό και απόλυτα θετικό σε αυτό το ξεκίνημα της θητείας του Σόλσκιερ στην κεφαλή. Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις των παικτών στη μετά – Μουρίνιο εποχή. Δεν είναι τυχαίο που όλοι τονίζουν ότι η ομάδα έπρεπε κάποια στιγμή ν’ αρχίσει να παίζει… επιθετικό ποδόσφαιρο. «Μια ομάδα πρέπει ν’ απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και χαίρεται στο γήπεδο» ανέφερε από την πλευρά του ο Πολ Πογκμπά και καθιστά ξεκάθαρη την ψυχολογία με την οποία μπαίνει ο ίδιος και οι συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο Γάλλος χαφ, μάλιστα, είχε μιλήσει ηγετικά και στους συμπαίκτες του στη φυσούνα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με τη Χάντερσφιλντ, στη Boxing Day την περασμένη Τετάρτη, λέγοντάς τους «είμαστε στην έδρα μας, πάμε δυνατά, παραμένουμε δυνατοί σε όλο το ματς». Αυτό το παιδί που είχε φτάσει ν’ ακούει μονάχα για τις… βαφές στο μαλλί του, δίχως να μπορεί να το αλλάξει αυτό αφού δεν αισθανόταν καλά στο γήπεδο και δεν μπορούσε να τα βρει με τον Μουρίνιο για να παίξει με τον τρόπο που αρέσει στον ίδιο ώστε να επωφεληθεί η ομάδα από τις επιδόσεις του, βγάζει αρχηγικό χαρακτήρα και δεν σταματάει να χαμογελάει και να χορεύει.

Και αλήθεια, η αγκαλιά του με τον Σόλσκιερ μετά το φινάλε του ματς με τους «cherries», αλλά και το χαμόγελο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που βρέθηκε στο «Ολντ Τράφορντ» και πλέον χαίρεται να βλέπει την ομάδα και ένα από τα δικά του «παιδιά» στον πάγκο, είναι εικόνες που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πολύ καιρό να δει… Ο θρυλικός πρώην προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» κλείνει τα 77 του χρόνια, 31 του Δεκέμβρη, είναι ξανά γερός στα πόδια του μετά την πολύ σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του μέσα στο έτος που αποχωρεί και η δική του χαρά, κάνει αυτή των οπαδών ακόμα μεγαλύτερη, όποιος κι αν είναι πλέον ο στόχος για τη φετινή σεζόν…

Μέχρι στιγμής, η θητεία του Σόλσκιερ έχει κυλήσει εξαιρετικά. Ενδεχομένως να έχει κυριαρχήσει το συναισθηματικό κομμάτι, αφού πρόκειται για άνθρωπο που έχει ανδρωθεί μέσα στο κλαμπ και σίγουρα τους τίτλους δεν τους φέρνει απλά και μόνο η χαρά για την παρουσία στο «τιμόνι» μιας τόσο μεγάλης ομάδας. Βοήθησε εξαιρετικά το γεγονός πως στα τρία πρώτα του ματς αντιμετώπισε ομάδες που ήταν του χεριού της Γιουνάιτεντ, αν και ουδείς θα μπορούσε να το πει αυτό αν ο Μουρίνιο βρισκόταν ακόμα εκεί. Ο Νορβηγός έχει ακόμα να καταθέσει διαπιστευτήρια, αλλά προς το παρόν οι γιορτές για εκείνον και τον σύλλογο, είναι χαρούμενες…