10 Ιανουαρίου, 2025
  • 10 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Πρώτη η Κύπρος στην εισαγωγή ξένων παικτών.Και άλλα αρνητικά στην φιλοσοφία των ομάδων μας

Πρώτη η Κύπρος στην εισαγωγή ξένων παικτών.Και άλλα αρνητικά στην φιλοσοφία των ομάδων μας

By on 5 Νοεμβρίου, 2019 0 457 Views

Η Κύπρος πάτωσε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES) δημοσιεύει την πιο πρόσφατη της έρευνα, έτσι και τώρα, συνειδητοποιούμε την κακή εικόνα στην οποία βρίσκεται το κυπριακό ποδόσφαιρο, συγκρινόμενη με τα στοιχεία από τα άλλα 30 κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου μας.
Η 49η μηνιαία έκθεση της CIES κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου 2019 και αναδεικνύει τα δεδομένα μέσα την έρευνα της περιόδου της δεκαετίας 2009-2019, με δείγμα 11.692 ποδοσφαιριστών από 463 ομάδες. Η έρευνα απέδειξε και πάλι την… πρωτοκαθεδρία της Κύπρου στην εισαγωγή ξένων, στο υψηλό μέσο όρο ηλικίας, στην συχνότητα αλλαγής των ρόστερ και στη χαμηλή αξιοποίηση παικτών από τις ακαδημίες.
Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η πρώτη θέση του κυπριακού πρωταθλήματος (!) στην εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών… Το 66,8% των παικτών που εργοδοτούνται στις ομάδες της α΄ κατηγορίες είναι ξένοι! Ακολουθεί η Πορτογαλία με 63,6% και η Τουρκία με 62,4%, οι μοναδικές τρεις χώρες με ποσοστό πάνω από το 60%! Αντιθέτως, στη Σερβία το ποσοστό είναι μόλις στο 14,8%.
Από τους γηγενείς παίκτες που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα, ένα ποσοστό 14,2% είναι homegrown, δηλαδή προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων στις οποίες αγωνίζονται. Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό, αλλά καλύτερο από την Τουρκία (8,7%) και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία αλλά και Πορτογαλία, Βέλγιο και Ρωσία, όπου οι ομάδες έχουν την οικονομική ευχέρεια να «αγοράσουν» παίκτες από μικρότερους συλλόγους της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά από το 2009, παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά αύξηση στους homegrown παίκτες, αλλά με πολύ μικρό ποσοστό (0,2%), με την Κύπρο να παρουσιάζει μια αύξηση 1,6%.
Από κει και πέρα, το κυπριακό πρωτάθλημα παραμένει ένα από τα πιο γερασμένα της Ευρώπης, με μέσο όρο ηλικίας τα 27,41 χρόνια. Η Κύπρος είναι 2η στο σχετικό πίνακα, μπροστά μόνο από το τουρκικό πρωτάθλημα, που έχει 28,0 ηλικία μ.ο.!
Η αρνητική φιλοσοφία των κυπριακών ομάδων φαίνεται και από το ποσοστό αλλαγής των ρόστερ κάθε χρόνο. Το 55,3% των παικτών στο πρωτάθλημα μας αγωνίζονται σε νέα ομάδα φέτος σε σύγκριση με πέρσι, με την Κύπρο να είναι 2η στον πίνακα, μπροστά από την Ρουμανία (58,2%) και πίσω από την Τουρκία (54,1%). Αντιθέτως, στην άλλη πλευρά της σχετικής λίστας, βρίσκονται τα μεγάλα και σοβαρά πρωταθλήματα όπως η Αγγλία (27%), η Γερμανία (30,8%) και οι σκανδιναβικές χώρες, οι ομάδες των οποίων διατηρούν κάθε χρόνο το κορμό τους.
Το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES), το οποίο δημιουργήθηκε το 2005, εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας και εργοδοτεί σε μόνιμη βάση αρκετούς ερευνητές με ειδικότητα στη στατιστική ανάλυση στο ποδόσφαιρο.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες της CIES αποτελούν ένα πολύ σοβαρό εργαλείο, το οποίο λόγω της πολύχρονης κάλυψης, δίνουν την ευκαιρία σε όσους πραγματικά θέλουν, να εφαρμόσουν πολιτικές βελτίωσης του αθλήματος στον τόπο τους.