27 Σεπτεμβρίου, 2023
  • 27 Σεπτεμβρίου, 2023
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Τα νέα μέτρα – Αύξηση προστίμων και περιορισμός μετακινήσεων.Κλειστά όλα τις Κυριακές

Τα νέα μέτρα – Αύξηση προστίμων και περιορισμός μετακινήσεων.Κλειστά όλα τις Κυριακές

By on 30 Μαρτίου, 2020 0 538 Views

Αυστηροποίηση των μέτρων ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (30/03) ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά και τα περιστατικά ανυπακοής από πολίτες και τα αυξημένα κρούσματα του ιού που ανακοινώθηκαν χθες, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να αφορούν επαφές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών.  Το γεγονός αυτό θορύβησε τις Αρχές και σε νέα έκτακτη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποφασίστηκε άμεση δράση για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, θα απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 21:00-06:00, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, με εξαίρεση όσων κατέχουν έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένων.  Τόνισε πως όσον αφορά την επιτήρηση κρουσμάτων, αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά πλέον, με βραχιολάκι το οποίο θα εντοπίζει τις κινήσεις τους.  Επιπλέον, απαγορεύεται η συνάθροιση ατόμων σε σπίτια, πέραν των νόμιμων κατοίκων, ενώ θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον περιορισμό της σύναξης προσώπων από παρατηρητές της γειτονίας. Η κατ΄εξαίρεση μετακίνηση, θα περιορίζεται πλέον σε μόνο μια φορά την ημέρα ανά άτομο μεσω sms και η γραπτή δήλωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από άτομα άνω των 65 ετών. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών θα παραμένουν κλειστές τις Κυριακές, ενώ από αύριο κλείνουν τουριστικά γραφεία με εξαιρέσεις. Όσον αφορά τα πρόστιμα τα οποία εκδίδει η Αστυνομία σε όσους παρανομούν, αυξάνεται το ποσό από τα 150 ευρώ στα 300. 

Τι αλλάζει – Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms – Χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65 ετών – Αύξηση της ποινής από 150 στα 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων – Απαγόρευση των συνάξεων σε σπίτια, ΕΚΤΟΣ απ’ όσους διαμένουν σ’ αυτό.  – Καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι τις 06.00. εξαιρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι κατέχουν το ειδικό έντυπο – Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες). Νοείται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. –  Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση. – Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Από αύριο Τρίτη στις 6 το πρωί αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των πιο κάτω:

1. Τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.
2. Υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένου αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και των πτήσεων που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων (cargo flights).
3. Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.Τα κριτήρια που θα ισχύουν για να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα ατόμων τα οποία θα περιληφθούν σε νέο διάταγμα.

Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού θα έχουν: 

1. Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους.
2. Είναι φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορωνοϊό, βάσει του Ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας, ημερ. 16 Μαρτίου 2020.  

Όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσοι είναι φοιτητές και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών  από τριμελές Ιατροσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο [email protected].

Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.Όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και εμπίπτουν στην κατηγορία 1 που προανέφερα. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους. Τι ισχύει: Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων).

Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους. 

ΠΗΓΗ:sigmalive