11 Ιανουαρίου, 2025
  • 11 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ:Κύπρος και Ελλάδα είμαστε προς μίμηση.Πριν τον Ιούνιο δεν θα έχουμε συναθροίσεις

ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ:Κύπρος και Ελλάδα είμαστε προς μίμηση.Πριν τον Ιούνιο δεν θα έχουμε συναθροίσεις

By on 7 Απριλίου, 2020 0 1468 Views

Ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης μίλησε στην εκπομπή «Δώσε Πάσα» του Super Sport fm και στον Στέλιο Παπαμωϋσέως.

«Οι συμπολίτες μας συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά καλά και εφάρμοσαν τα μέτρα. Το σύνολο των Κυπρίων τα εφάρμοσε με ευλάβεια και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Από την 1η Απριλίου υπάρχει μια πτωτική πορεία. Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά, είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της τρίτης δέσμης και αν συνεχίσει ακόμα 1-2 μέρες  η πτώση τότε θα πούμε ότι η κορύφωση ήταν η 1η Απριλίου. Αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Κωστρίκκης.
Τι γίνεται με την χλωροκίνη; «Η χλωροκίνη είναι πανάρχαιο φάρμακο. Έχει σχεδιαστεί και δρα εναντίον της ελονοσίας. Ένα παράγωγο της δίνεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Συμπέραναν κάποιοι επιστήμονες Ευρωπαίοι και Κινέζοι ότι αν χρησιμοποιηθεί σε αυτό τον ιό θα φέρει αποτελέσματα. Υπάρχουν και μελέτες που λένε ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι τοξικό. Η επιστημονική ανάγνωση μου είναι ανάμικτη αλλά είναι το μόνο φάρμακο που μπορεί να έχει αποτελέσματα. Εγώ πάω προς την θετική πλευρά. Ήδη μπήκε στα πρωτόκολλα για χορήγηση σε ασθενείς στην Κύπρο
Στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν την χλωροκίνη; «Χρησιμοποίησαν την χλωροκίνη λίγο πιο επιθετικά σε σχέση με την φιλοσοφία την δική μας».
Τα αποτελέσματα:  Είχα θετικότατα αποτελέσματα. Οι Ισραηλινοί έχουν θνησιμότητα δέκα φορές πιο λίγη από την Κύπρο. Έχουν καλύτερες υποδομές αλλά πιθανότατα να έχει να κάνει με τον τρόπο χρήσης κάποιων φαρμάκων και όχι μόνο. Κάποιοι είναι ενάντια στην επιθετική χρήση αυτού του φαρμάκου».
Στατιστικά ποια χώρα είναι στην καλύτερη κατάσταση στατιστικά; «Κατά την άποψη την δική μου οι χώρες που είναι προς μίμηση είναι η Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταιβάν. Έλαβαν μέτρα πολύ νωρίς, ισοπέδωσαν την καμπύλη και τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι σε σποραδικό σημείο. Στο Ισραήλ και στην Γερμανία είναι χαμηλή επίσης η θνησιμότητα. Η Αγγλία η οποία έχει παράδοση ιατρική,  τα θαλάσσωσε λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων. Πιθανόν ο Μπόρις Τζόνσον να έλαβε λανθασμένη ενημέρωση από επιστήμονες. Στην περίπτωση της Αγγλίας ήταν λανθασμένη επιστημονική οδηγία, το κατάλαβαν στην πορεία αλλά πέρασαν τρεις εβδομάδες. Και στην Σουηδία βγήκε λανθασμένη επιστημονική οδηγία. Οι χώρες που μας είχαν για «περιπαίξιμο» όπως εμείς και η Ελλάδα είμαστε προς μίμηση, παίρνουμε εγκωμιαστικά σχόλια για τα φοβερά αποτελέσματα».
«Στην Γερμανία υπάρχουν θαυμάσιες υποδομές για καλοί γιατροί σε μεγάλο αριθμό. Τα νοσοκομεία μας είχαν τα μαύρα τους τα χάλια χτυπημένοι από την οικονομική κρίση αλλά και πάλι η θνησιμότητα στην Κύπρο είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από τον μέσο όρο».
Ρωτάνε πολλοί, πότε θα επαναρχίσει το ποδόσφαιρο; «Πριν τον Ιούνιο δεν θα έχουμε συναθροίσεις».