Ο Τιμούρ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του για το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν έπαιζε στην ΑΕΚ
Τη φανέλα της ΑΕΚ έχουν φορέσει ποδοσφαιριστές από 46 διαφορετικά κράτη. Το Sport24.gr επέλεξε τον καλύτερο στα περισσότερα από αυτά. Εσύ μπορείς να επιλέξεις τον έναν και μοναδικό, όχι τον καλύτερο απαραίτητα, αλλά τον αγαπημένο σου σε αυτή τη λίστα.
Ο πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ, καταγόταν από την Παλαιστίνη και γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας. Το όνομά του, Ιμπραίμ Μουγκράμπι. Βρέθηκε στην Αθήνα το μακρινό 1963 για να φοιτήσει στη νομική σχολή, ωστόσο η καριέρα του στην Αλ Αχλί, αποτέλεσε το διαβατήριο για να παίξει ποδόσφαιρο στη χώρα μας, με ελληνικά χαρτιά.
Έκτοτε, τη φανέλα της Ένωσης φόρεσαν ποδοσφαιριστές από 45 ακόμα κράτη, ανάμεσά τους και κάποιες εξέχουσες μορφές στην ποδοσφαιρική ιστορία της ομάδας. Το Sport24.gr επέλεξε τον καλύτερο ανάμεσα σε κάποιες (όχι σε όλες, διότι π.χ. οι Άγγλοι Λάνγκλεϊ και Ρος δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο) από αυτές τις χώρες κι εσείς έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε τον έναν και μοναδικό της καρδιάς σας (στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται Έλληνες ομογενείς και Κύπριοι):
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ
Ο αποκαλούμενος και ως «υδραυλικός», λόγω του τρόπου με τον οποίο ελίσσεται και «σπάει» το κορμί του μέχρι να βρει το πεδίο για να σκοράρει, αποτελεί τον πλέον χαρισματικό Αργεντινό ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ. Θα μνημονεύεται πάντα για τα δύο καταπληκτικά γκολ που σημείωσε το 2010 στο «Γ. Καραϊσκάκης», οδηγώντας την Ένωση στο 2-1 επί του ΟΣΦΠ. Με τη φανέλα της Ένωσης αγωνίστηκε σε 120 ματς, με 33 γκολ κα 30 ασίστ.
ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ – ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ
Από τη στιγμή που εκεί γεννήθηκε και πλέον αυτή την υπηκοότητα φέρει, «πετάει» εκτός λίστας τον Σπουδαίο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Τα όσα κατέκτησε ως προπονητής με την ΑΕΚ, είναι λιγότερα εν συγκρίσει με αυτά που πρόλαβε να καρπωθεί μαζί της ως ποδοσφαιριστής.
Βέβαια η κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου Ελλάδας σε τέσσερις σεζόν (1997-81), μόνο ως μικρή υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αγωνίστηκε σε 113 επίσημα ματς με τη φανέλα της «Ενωσης» και σημείωσε 65 τέρματα, παίζοντας στο πλευρό ποδοσφαιριστών-θρύλων για την ομάδα, όπως ο Θωμάς Μαύρος και ο Μίμης Παπαϊωάννου. Αργότερα οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου ως προπονητής.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΜΙΛΕΝ ΠΕΤΚΟΦ
Ο μακροβιότερος από τη βαλκανική χώρα, με 168 συμμετοχές και 16 γκολ, ένας εξαιρετικός μέσος σε δύσκολες εποχές, ο οποίος ήταν σε μόνιμη βάση ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια των προπονητών του, λόγω της ικανότητάς του να αποδίδει καλά σε πολλές θέσεις. Υπήρξε επίσης ένα από τα καλύτερα παιδιά των αποδυτηρίων κα σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας εκείνη την περίοδο.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΡΙΒΑΛΝΤΟ
Στα 35 χρόνια του αντιμετώπισε την ΑΕΚ ως την ευκαιρία του να αποδείξει στον Ολυμπιακό ότι δεν είχε ξοφλήσει. Ετσι το είδε, από την αρχή έως το τέλος και πρωτοστάτησε στο εντυπωσιακό 4-0 επί του ΟΣΦΠ, όταν τη σεζόν 2007-08 η Ένωση αυτοβραβεύτηκε με τον άτυπο τίτλο της “πρωταθλήτριας των γηπέδων”. Σε κάθε περίπτωση είναι ο κορυφαίος Βραζιλιάνος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της. Πρόλαβε να βάλει 15 γκολ και να δώσει 15 ασίστ σε μόλις 44 ματς.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΒΑΛΤΕΡ ΒΑΓΚΝΕΡ
Αφίχθη στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974 για λογαριασμό της ΑΕΚ μαζί με τον συμπατριώτη του Τίμο Τσανλάϊτερ. Σε μία τριετία αγωνίστηκε σε 92 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 40 τέρματα, τα περισσότερα απο τα οποία ήταν θεαματικά ή και αριστουργηματικά, δείχνοντας έτσι την μεγάλη ποιότητα που διέθετε ενώ διακρινόταν για το ισχυρό σουτ που διέθετε.
ΓΕΩΡΓΙΑ – ΤΙΜΟΥΡ ΚΕΤΣΜΠΑΓΙΑ
Οι τρομερές κούρσες του, τα σου-φωτοβολίδες, οι εξαιρετικές συνεργασίες του με τους Κωστή, Ντέμη, Σαβέβασκι, τα καταπληκτικά γκολ που σημείωνε σε μεγάλα ματς. Ο Τιμούρ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που έπαιζε και την ταχυδύναμη που χαρακτήριζε το παιχνίδι του. Γι αυτό άλλωστε έφυγε για την Πρέμιερ Λιγκ και τη Νιούκαστλ.
ΙΤΑΛΙΑ – ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ
Εξαιρετικός γκολκίπερ, ένας από τους πιο ποιοτικούς ξένους στη θέση του σε όλη τη διαδρομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έμεινε στην Ελλάδα για μόλις δύο σεζόν (2004-06, με 64 ματς) γι αυτό και δεν μπόρεσε να διαγράψει μια καριέρα που θα τον έφερνε πολύ πιο ψηλά στη συνείδηση του κόσμου και θα τον έβαζε σε διαδικασία να αμφισβητήσει ακόμα και τα πρωτεία του σπουδαίου Ηλία Ατματζίδη.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΜΑΡΤΟΝ ΕΣΤΕΡΧΑΖΙ
«Βροχή, χαλάζι, Μάρτον Εστερχάζι», ήταν το σύνθημα της εποχής. Ο σπο9υδαίος Μαυάρος μέσος, αφίχθη την περίοδο των «πέτρινων» χρόνων της ομάδας, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έπαιξε για μόλις δυόμιση σεζόν με την κιτρινόμαυρη φανέλα, ενώ ήταν βασικός και στα τρία ματς που έδωσε η Εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ του 1986. Οι οπαδοί εκείνης της εποχής, έχουν να λένε για το τρίγωνο που είχαν δημιουργήσει εκείνος, ο Θωμάς Μαύρος και ο Χόκαν Σάντμπεργκ.
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ – ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΑΜΑΡΑ
Καταπληκτικός στόπερ στις αρχές της δεκαετίας του ’00, πρόλαβε σε μία και μοναδική σεζόν να αγαπηθεί πολύ από τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι (όσοι τουλάχιστον έχουν εικόνα από τα πεπραγμένα του) τον μνημονεύουν ακόμα και σήμερα, ως έναν εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στην ιστορία της ομάδας. Δυστυχώς για την ΑΕΚ ήταν αδύνατον να τον κρατήσει καθώς μετά από μόλις μία σεζόν, μεταπήδηση στην Ίντερ.
ΠΟΛΩΝΙΑ – ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΟΚΟΝΣΚΙ
Λίγοι ξένοι έχουν αγαπηθεί όπως «μάγος» Όκο. Ένας παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστής αλλά και μποέμ τύπος, του άρεσε η νύχτα όσο και το ποδόσφαιρο. Πρόλαβε ωστόσο να βάλει τη σφραγίδα του στην «επανάσταση» της ΑΕΚ, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στην εκκίνηση της δικής της μίνι-αυτοκρατορίας, οδηγώντας την στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1989. Έπαιξε σε 98 ματς με τη φανέλα της και σκόραρε 25 φορές.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΝΤΡΕΣ ΣΙΜΟΕΣ
Αγωνίζεται με τη φανέλα της ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2015 και αυτή είναι η έκτη σερί σεζόν του με τα κιτρινόμαυρα. Δεν είναι φαντεζί ποδοσφαιριστής, αλλά ένας εργάτης της ομάδας και για πολλά χρόνια, κολόνα της στη μεσαία γραμμή. Ένας ξένος σημείο αναφοράς για την Ένωση σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, στα χρόνια της αποκαλούμενης και ως «επιστροφής».
ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΤΙΣΤΑ
Ο «Γκούλιτ των φτωχών» για τους ξένους δημοσιογράφους τότε (μετά το εκπληκτικό γκολ απέναντι στην Τορίνο, σε ευρωπαϊκό ματς), ο αγαπημένος Ντανιέλο για τους οπαδούς της Ένωσης. Θα είχε περισσότερα γκολ (92) και ακόμα πιο πολλές συμμετοχές (225) με την κιτρινόμαυρη φανέλα, αν δεν έκανε εκείνο το διάλειμμα στον Ολυμπιακό, με τον οποίο ωστόσο δεν «δέθηκε» ποτέ, αναζητώντας την επιστροφή του στην Ένωση.
ΣΚΟΠΙΑ – ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ
Ίσως ο πολυτιμότερος ξένος όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ. Δεδομένα ο μακροβιότερος όλων καθώς αγωνίστηκε με την κιτρινόμαυρη φανέλα σε 13 διαφορετικές σεζόν, ξεκινώντας την πορεία του στις 4/12/1988 (ΑΕΛ – ΑΕΚ 0-1) και ολοκληρώνοντας την στις 21/1/2001 (ΑΕΚ – Ξάνθη 2-0), σε ηλικία 37,5 ετών. Ως ποδοσφαιριστής της ομάδας, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ Ελλάδας, αγωνίστηκε μαζί της στο Τσάμπιονς Λιγκ και έζησε πολλά από τα καλύτερα χρόνια της αλλά μαζί και την αφετηρία των «πέτρινων» που ακολούθησαν.
ΣΟΥΗΔΙΑ – ΧΟΚΑΝ ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ
Ο υψηλόσωμος Χόκαν προστέθηκε στο ρόστερ της Ένωσης το καλοκαίρι του 1987 μετά από ιδιαιτέρα καλή καριέρα στη Γκέτεμποργκ (71 ματς – 38 γκολ) και ενώ ήταν εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Σουηδίας (13 ματς – 3 γκολ). Ύστερα από δύο εξαιρετικές σεζόν στη Νέα Φιλαδέλφεια (57 ματς – 28 γκολ) ήρθε μια τρίτη προβληματική (23 ματς – 5 γκολ) και το καλοκαίρι του 1987 η μεταπήδησή του στον Ολυμπιακό με τη φανέλα του οποίου έπαιξε σε μόλις δύο αγώνες, λόγω τραυματισμών.