11 Ιανουαρίου, 2025
  • 11 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Aποκαλύψεις στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση Παπασταύρου.Απαράδεκτες ενέργειες του προέδρου της της ΕΔ οδήγησαν σε παραιτήσεις

Aποκαλύψεις στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση Παπασταύρου.Απαράδεκτες ενέργειες του προέδρου της της ΕΔ οδήγησαν σε παραιτήσεις

By on 10 Φεβρουαρίου, 2021 0 463 Views

Σε αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού καθώς και Βουλευτών, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, με τον υπό παραίτηση Πρόεδρο της Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το μέλος της Επιτροπής Χάρη Σαββίδη να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παρεμβάσεις στην πορεία των πορισμάτων, διαρροές επιστολής στα Μέσα Ενημέρωσης και ελλιπείς διαδικασίες και έρευνες.

Η Επιτροπή Θεσμών συγκάλεσε τη συνεδρία έπειτα από πρόταση των Βουλευτών Γιώργου Λουκαΐδη, Άριστου Δαμιανού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Ανδρέα Πασιουρτίδη, για να εξετάσει την κρίση που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Ο εκ των εισηγητών του θέματος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εισάγοντας το θέμα, είπε αρχικά πως η θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, όμως δυστυχώς, η διάλυση της λόγω των τριών παραιτήσεων που δόθηκαν, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο. Όπως είπε, η κρίση στην Επιτροπή φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του κ. Παπαχαραλάμπους, του οποίου έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Ο κ. Λουκαΐδης ρώτησε τον κ. Παπαχαραλάμπους γιατί αποφάσισε να αποσύρει από τη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα με τις καταγγελίες του μεγαλομετόχου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου, και ως εκ τούτου να μην συνεχιστεί η διερεύνηση των καταγγελιών και της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Ο κ. Λουκαΐδης έκανε λόγο για πληροφόρηση που είχε σχετικά με παρεμβάσεις του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στη διαδικασία της έρευνας, σημειώνοντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε πόρισμα το οποίο θα έπρεπε να ήταν στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να προχωρήσει η έρευνα από τις Αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, υπάρχει συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους αρχικά κάλεσε τους Βουλευτές να διαβάσουν τον Νόμο για την Επιτροπή και να απαντήσουν κατά πόσον αυτός μπορεί να λειτουργήσει. Όπως είπε, έγιναν τεράστιες προσπάθειες να τροποποιηθεί ο Νόμος, έγιναν εισηγήσεις σε πολλά θέματα όμως δεν έγινε τίποτε. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός πως η Επιτροπή λειτουργούσε για αρκετό καιρό χωρίς γραφεία και πως δεν γνώριζαν πώς γίνονταν οι πληρωμές των μελών της. Ουσιαστικά, ανέφερε, η Επιτροπή δεν μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά καθώς ο Νόμος δεν ήταν ξεκάθαρος.

Κάνοντας λόγο για ατζέντες κάποιων, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε στη συνέχεια πως ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. «Ούτε είμαι υποψήφιος και περιμένω ψήφους, ούτε είμαι έμμισθος για να έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν», ανέφερε εντός της Επιτροπής.

Όσον αφορά το πόρισμα με τις καταγγελίες Παπασταύρου, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως μετά την κατάθεση του στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, του διαβιβάστηκε πως υπήρχαν κάποιες ελλείψεις και αδυναμίες σε αυτό. Γι αυτό ζήτησε το πόρισμα πίσω ώστε να συμπληρωθούν αυτές οι ελλείψεις και να καλυφθούν οι αδυναμίες.

Αν ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει το πόρισμα να πάρει την πορεία του και να προχωρήσει η υπόθεση παρόλες τις ελλείψεις και να αναλάβει την ευθύνη, «δεν έχω κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. Πρόσθεσε πως η κατάθεση Παπασταύρου είναι απομαγνητοφωνημένη και αυτή η κασέτα όπως και η απομαγνητοφώνηση μπορεί να δοθεί στη Γενική Εισαγγελία. Ούτε και για αυτό, όπως είπε, έχει κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως στη συνέχεια το ΑΚΕΛ εξέδωσε μια ανακοίνωση αρνητική προς το πρόσωπο του, και τώρα το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή της Βουλής. Διερωτήθηκε μάλιστα αν όλες αυτές οι συγκυρίες είναι τυχαίες.

Ακόμη, απαντώντας στο θέμα των παραιτήσεων δύο μελών της Επιτροπής, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η παραίτηση της Εβελίνας Γεωργιάδου δεν είχε σχέση με τη συμπεριφορά του ιδίου. Ωστόσο, για τις άλλες παραιτήσεις είπε πως, αφού είχε διαπιστώσει αυθαιρεσίες στον τρόπο λειτουργίας κάποιων από τους λειτουργούς, έστειλε επιστολές ζητώντας ενημέρωση πριν τη λήψη των καταθέσεων. Δύο εκ των λειτουργών αντέδρασαν σε αυτό και έστειλαν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Το μέλος της Επιτροπής Χάρης Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής αντέστρεψε τα πυρά εναντίον του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Όπως είπε, αναφερόμενος με ημερομηνίες στα γεγονότα, στις 13 Οκτωβρίου τον κάλεσε ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού είχε ολοκληρώσει το πόρισμα, να πάνε μαζί στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και να το παραδώσουν μαζί με συνοδευτική επιστολή που υπέγραφε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ανέφερε πως ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής ένιωθαν άβολα με τον κ. Παπαχαραλάμπους σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε. Παρόλα αυτά όμως, πρόσθεσε, έμεναν δίπλα του για να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της.

Όλα άλλαξαν, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, όταν δύο μέρες μετά στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Omega, υπήρξε διαρροή με τα ονόματα όλων όσων εισηγείτο η Επιτροπή για δίωξη μαζί με τη συνοδευτική επιστολή που δόθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Την επιστολή αυτή, όπως υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, μόνο ο κ. Παπαχαραλάμπους είχε και μπορούσε να διαρρεύσει.

Ο κ. Σαββίδης έστειλε στη συνέχεια μήνυμα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής ζητώντας τους να του πουν ποιος έκανε τη διαρροή, θεωρώντας δεδομένο πως δεν έγινε από τη Νομική Υπηρεσία, για να πάρει απάντηση από τον κ. Παπαχαραλάμπους πως είναι ανέντιμος που τον κατηγορεί πως εκείνος έκανε τη διαρροή. Από εκείνο το σημείο, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη.

Το μέλος της Επιτροπής είπε στη συνέχεια πως ο ίδιος μίλησε με λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος του ανέφερε πως ούτε ελλείψεις είχε το πόρισμα, αλλά ούτε και αδυναμίες και πως η Υπηρεσία ήταν έτοιμη να το παραδώσει στην Αστυνομία για να ξεκινήσει έρευνα. Ο κ. Παπαχαραλάμπους όμως, είπε, ζήτησε το πόρισμα πίσω. «Η κατάσταση είχε εκτροχιαστεί, ένιωθα να αποδομείται ό,τι είχα κτίσει», ανέφερε, προσθέτοντας πως παρόλη την πικρία του έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί να συνεχίσει με τον κ. Παπαχαραλάμπους και πως αν επιθυμεί θα έθετε αμέσως την παραίτηση του.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καρτακούλης, αφού αναφέρθηκε σε κάποια γεγονότα, κατέληξε λέγοντας πως οι ενέργειες και οι χειρισμοί του Προέδρου της Επιτροπής ήταν απαράδεκτες και για αυτό το λόγο ο ίδιος παραιτήθηκε.

ΠΗΓΗ :ΚΥΠΕ