9 Ιανουαρίου, 2025
  • 9 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Νύχτα μαγική στο Φάληρο!O Oλυμπιακός 4-2 την Αϊντχόφεν

Νύχτα μαγική στο Φάληρο!O Oλυμπιακός 4-2 την Αϊντχόφεν

By on 18 Φεβρουαρίου, 2021 0 568 Views

Νύχτα μαγική στο Φάληρο! Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε της Αϊντχόφεν, επικράτησε με 4-2 και άνοιξε για τα καλά τον δρόμο προς τους «16» του Europa League. Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Ελ Αραμπί και Μασούρας τα γκολ του θριάμβου. 

Το πρώτο και ίσως μεγάλο/αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στους «16» του Europa League έκανε απόψε (18/2) ο Ολυμπιακός που κέρδισε 4-2 την Αϊντχόβεν και έγινε το μεγάλο «αφεντικό» του ζευγαριού, ενόψει της ρεβάνς της Ολλανδίας.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Λαλά, Παπασταθόπουλο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Εμβιλά, Μπουχαλάκη στα «6αρο-8άρια», τους Μπρούμα, Βαλμπουενά στα «φτερά» και τον Καμαρά σε ελεύθερο ρόλο στον άξονα πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Ενδεκάδα Ευρώπης, και όχι μόνο, από τον Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν, όπου ο Καμαρά με τα τρεξίματα που διαθέτει έμενε ψηλά για να πρεσάρει, ενώ ο Βαλμπουενά ναι μεν επί χάρτου ήταν στα δεξιά όμως κινούνταν κατά το δοκούν. Παράλληλα η άμυνα ήταν κατά τα 3/4 χειμερινές προσθήκες και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΣΚΟΡ

Στα πρώτα λεπτά είδαμε τους Καμαρά, Βαλμπουενά να πηγαίνουν στο 1 vs 1 (ο δεύτερος σε μία φάση από τα αριστερά άδειασε φανταστικά τον Γκέτσε), τον Μπρουμά να ψάχνει κάθετα τον Γάλλο και οι Πειραιώτες άφηναν υποσχέσεις. Μάλιστα άνοιξαν και νωρίς το σκορ, αφού στο 9′ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε γλυκά το φάουλ και ο Μπουχαλάκης που πήρε την κεφαλιά έστειλε την μπάλα… συστημένη στα δίχτυα του Εμβογκό που απλά παρακολουθούσε την πορεία της. Ο 28χρονος χαφ έκανε πολύ καλό τελείωμα και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο πορτιέρε.

ΑΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 1-1

Ονειρικό 10λεπτο για τους Πειραιώτες, οι οποίοι όμως λίγο αργότερα κλήθηκαν να διαχειριστούν την «ψυχρολουσία» της ισοφάρισης. Πιο συγκεκριμένα στο 14′ όταν ο Ζάχαβι απέφυγε ομολογουμένως όμορφα τον Καμαρά και σούταρε χωρίς πάντως ιδιαίτερη δύναμη. Η μπάλα ωστόσο κόντραρε στο γόνατο του Παπασταθόπουλου, άλλαξε κατεύθυνση, ο Σα ήταν αδύνατον να γυρίσει το κορμί του (το προσπάθησε) και από το πουθενά είχαμε το 1-1.

Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ «ΠΑΓΙΩΘΗΚΕ» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ, Ο ΛΑΛΑ «ΦΛΕΡΤΑΡΕ» ΜΕ ΤΟ 2-1

Ο τρόπος που σκόραρε η PSV (ήταν ένα «τσάμπα» γκολ) έδειξε να επηρεάζει τους γηπεδούχους. Οχι πως δέχθηκαν πίεση ή κάτι άλλο παρεμφερές, αλλά για μερικά λεπτά η κατοχή πέρασε στους Ολλανδούς που «φόρτωναν» κυρίως τη δεξιά τους πλευρά. Ο Ρέαμπτσιουκ, πρωτίστως, είχε πολύ δουλειά αλλά «κέρδισε» τις περισσότερες «μονομαχίες» (στο 27′ πάντως οι γηπεδούχοι απειλήθηκαν όταν ο Ντάμφρις πάτησε περιοχή, «έκοψε» για τον Ζάχαβι που μέσα από το κουτί σούταρε άουτ) και κάπου εκεί ο Βαλμπουενά άρχισε να «παγιώνεται» στον άξονα και ψηλά, κάτι που άφηνε στον Λαλά όλη τη δεξιά πλευρά ( ο Γάλλος μπακ έπαιρνε βοήθειες και από τον Καμαρά). Μάλιστα ο 29χρονος οπισθοφύλακας «φλέρταρε» στο 30′ με το γκολ εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του, όταν και έκανε το over lap, ο Ελ Αραμπί έπαιξε για εκείνον στον κενό χώρο, μπήκε στην περιοχή όμως ο Εμβογκό του είπε «όχι».

ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ» ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ 2-1

Υπό αυτές τις συνθήκες μπήκαμε στην τελική ευθεία προς την ανάπαυλα και στο 37′ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με 10 καθώς είχε χτυπήσει ο Μποσγκάλι και είχε περάσει εκτός γηπέδου. Η εντολή του Μαρτίνς από τον πάγκο ήταν «φουλ επίθεση» ώστε οι παίκτες του να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα και κοιτάξτε τι έκαναν! Οι Βαλμπουενά, Καμαρά τραβήχτηκαν αριστερά, «φόρτωσαν» την πλευρά με 4 παίκτες (εκεί ήταν οι Μπρουμά, Ρέαμπτσιουκ), μάζεψαν από εκεί όλη την άμυνα της PSV και μετά από σέντρα του Μπρούμα ο Εμβιλά βρέθηκε αφύλακτος στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Εξαιρετικό σκαστό σουτ από τον Γάλλο και 2-1!

ΑΜΕΣΑ ΤΟ 2-2, ΑΛΛΑ Ο ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΜΠΑΟΥΜΓΚΑΡΤΛ ΓΙΑ ΤΟ 3-2

Η χαρά όμως των γηπεδούχων δεν κράτησε (ξανά) πολύ. Αμέσως μετά (39′) σε στατική φάση ο Ζάχαβι βγήκε από τα μαρκαρίσματα και με κεφαλιά ισοφάρισε εκ νέου για την Αϊντχόβεν. Θεωρητικά η παραπάνω εξέλιξη θα «σκότωνε» την οποιαδήποτε ομάδα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν στο γήπεδο διαπιστευτήρια ψυχικών αποθεμάτων και «μίλησε» η ατομική κλάση των παικτών τους. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ελ Αραμπί έκλεψε την… ταυτότητα του Μπαουμγκάρτλ που λίγο πριν είχε περάσει στο ματς, πάτησε περιοχή, απέφυγε εξαιρετικά τον αντίπαλο γκολκίπερ και πλάσαρε εύστοχα για το 3-2.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ STOP ΤΟΥ ΛΑΛΑ

Αμέσως μετά (45’+4′) ο Καμαρά πήρε την κόντρα από τον ίδιο παίκτη τον οποίο και πρέσαρε υποδειγματικά, βρέθηκε απέναντι από τον Εμβογκό και τελείωσε εκείνος τη φάση παρότι είχε δίπλα την επιλογή του Ελ Αραμπί, όμως ο Τέζε έπεσε σωτήρια, για τους φιλοξενούμενους, στα πόδια του, έβαλε την κόντρα και η μπάλα πέρασε κόρνερ. Ετσι η ανάπαυλα βρήκε τους «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ με 3-2 αντί για 4-2, η ψυχολογία τους βρίσκονταν στα ύψη και με την μεσοεπιθετική τους λειτουργία αναδείκνυαν τις ανασταλτικές αδυναμίες της PSV.

Πριν όμως φτάσουμε εκεί ο Λαλά κατέδειξε εκ νέου πως η ταχύτητά του μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις. Με το σκορ στο 2-2 έκανε μία εξαιρετική κούρσα και ανέκοψε τον Γκέτσε, που για πρώτη φορά βρήκε κενό χώρο και ήταν έτοιμος να απειλήσει τον Σα.

ΔΟΚΑΡΙ Ο ΖΑΧΑΒΙ ΣΤΟ 48′, Η PSV ΠΗΡΕ ΤΑ «ΗΝΙΑ».

Σέντρα στο δεύτερο μισό και η PSV μπήκε καλύτερα. Οι Ολλανδοί έμειναν ψηλά, πρέσαραν την πρώτη μπάλα του Ολυμπιακού, ο οποίος από την πλευρά του έδειξε να είχε και κατά νου πως θα κρατήσει το προβάδισμα που είχε αποκτήσει. Ετσι η Αϊντχόβεν πήρε κάποια μέτρα στο γήπεδο, ενώ στο 48′ «άγγιξαν» το 3-3 με τον Ζάχαβι, τον πιο επικίνδυνο παίκτη τους. Τότε ο 33χρονος εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ που είχε κερδίσει ο Μαξ έξω από τα «ερυθρόλευκα» καρέ και η μπάλα αποκρούστηκε από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Σα.

Η πίεση όμως που θέλησε να εφαρμόσει η Αϊντχόβεν μεταφράζονταν παράλληλα και σε κενούς χώρους και ο Ολυμπιακός «έψαχνε» το τρανζίσιον. Οι Ρέαμπτσιουκ, Ελ Αραμπί βγήκαν τα επόμενα λεπτά με αξιώσεις στην κόντρα χωρίς όμως να απειλήσουν ουσιαστικά και το ματς ναι μεν κυλούσε στο μισό των «ερυθρολεύκων», αλλά δεν δέχονταν «καθαρές» φάσεις (ο Ζάχαβι στο 67′ είχε ακόμη μία «υποψία» καλής στιγμής). Ο Εμβιλά κυριαρχούσε στον άξονα, ελεύθεροι χώροι δεν υπήρχαν και μπήκαμε στο τελευταίο 20λεπτο.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟ «ΔΙΑΒΑΣΜΑ», ΑΝΟΥΣΙΟ 4-4-2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ

Τότε άρχισαν να γίνονται οι πρώτες εκατέρωθεν ουσιαστικές επεμβάσεις από τους πάγκους. Ο Σμιντ των φιλοξενουμένων μετά την είσοδο του Φέρτεσεν είχε πλέον στο γήπεδο ένα «καθαρό» 4-4-2, όμως… λογάριαζε χωρίς τον Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος κλήθηκε να διαχειριστεί το ματς, το «έψαξε»πολύ και δικαιώθηκε. Αρχικά έβαλε τον Φορτούνη σε θέση φορ (πιο πριν ο Μασούρας είχε αντικαταστήσει τον Βαλμπουενά που έδειχνε να μην πατάει καλά) με σκοπό να κρατήσει μπάλα, να «παγώσει» τον ρυθμό και οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Και στο 80′ προχώρησε σε 3 αλλαγές και «γύρισε» το σύστημα σε 4-2-3-1 (ή και 4-4-2 αφού ο Φορτούνης ήταν κοντά στον Χασάν). Ο διακόπτης «γύρισε» οριστικά και η PSV όχι μόνο δεν απειλούσε έστω με επισκέψεις στα καρέ του Σα, αλλά και οπισθοχώρησε.

ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ» ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ PSV

Οι αλλαγές του «ερυθρόλευκου» κόουτς συνδυάστηκαν άψογα στο 82′ όταν ο Ανδρούτσος έβγαλε τον Βρουσάι στην πλάτη της άμυνας, έπαιξε έξυπνα για τον Χασάν αλλά ο Τέζε του πήρε την «μπουκιά από το στόμα και λίγο αργότερα (83′) οι άλλοι δύο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο «υπέγραψαν» το 4-2. Μετά από ωραία ενέργεια του Φορτούνη η μπάλα «στρώθηκε» στον Μασούρα και εκείνος με έναν «κεραυνό» την έστειλε στα αντίπαλα δίχτυα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πλέον το «αφεντικό» του ματς και μέχρι το φινάλε απείλησαν εκ νέου με τους Χασάν (δις), Παπασταθόπουλο, Βρουσάι, δείγμα ότι η άμυνα της PSV ήταν… πελαγωμένη. Ομως δεν βρήκαν και άλλο γκολ και δεν άλλαξε το τελικό σκορ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Λαλά (80′ Ανδρούτσος), Μπα, Σωκράτης, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Εμβιλά (80′ Βρουσάι), Μπουχαλάκης, Μπρούμα (80′ Χασάν), Βαλμπουενά (68′ Μασούρας), Ελ Αραμπί (74′ Φορτούνης).

ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ: Εμβογκό, Ντάμφρις, Τέζε, Μποσκαγκλί (38′ Μπαουμγκάρτλ), Μαξ, Σανκαρέ (70′ Φέρτεσεν), Τόμας (85′ Γκουτιέρες), Ροσάριο, Γκέτσε (70′ Ζούνιορ), Ζάχαβι (85′ Φαν Γκίνγκελ), Μάλεν.