Η Iταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης !Έκλεισε στο σπίτι τους Άγγλους
Ούτε τώρα! Ούτε στο σπίτι της. Ξανά στα πέναλτι! Η Αγγλία ζει έναν ακόμα εφιάλτη από την λευκή βούλα και η Ιταλία το σήκωσε μέσα στο Γουέμπλεϊ!
Ο Ντοναρούμα έπιασε τρία πέναλτι, διέλυσε τα όνειρα των Αγγλων και το ποδόσφαιρο αντί για το σπίτι τους, πηγαίνει στη Ρώμη. Η Ιταλία νίκησε 3-2 από την άσπρη βούλα (1-1 παράταση) και είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αφήνοντας άτιτλα τα Λιοντάρια.
Τελικά το βάρος ήταν μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Αυτό το «πρέπει» να έρθει στο… σπίτι προκάλεσε μία πνευματική κατάρρευση στην Αγγλία, παρότι όλα της ήρθαν όπως τα ήθελε.
Έπαιζε στο σπίτι της, σε ένα γεμάτο Γουέμπλεϊ, είχε την φόρα από μία άπταιστη διαδρομή, είχε ψυχολογία και βρήκε κάτι ακόμα πιο δυσεύρετο και σπάνιο: το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών του Euro.
Είχαν περάσει μόλις 117 δευτερόλεπτα όταν ο Λιουκ Σο (σε φάση που ξεκίνησε από ιταλικό κόρνερ) έβαζε την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μπροστά στο σκορ και δημιούργησε την σιγουριά ότι ο τελικός τελείωσε.
Το γρήγορο γκολ όμως εξελίχθηκε σε μαρτύριο για τα λιοντάρια που θαρρεί κανείς ότι από το δεύτερο λεπτό έπαιζαν, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο ρολόι.
Κι αν στο πρώτο μέρος κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλα τα ιταλικά όπλα, στην επανάληψη ο κλοιός άρχισε να σφίγγει.
Αν δεν ήξερε κανείς ποιος είναι ποιος θα πίστευε ότι τον γελούν τα μάτια του. Η Αγγλία έπαιζε… ιταλικά και η Ιταλία έπαιζε… αγγλικά. Η Αγγλία μαζεμένη στο μισό γήπεδο, χωρίς την παραμικρή όρεξη να ψάξει δεύτερο γκολ και η σκουάντρα ατζούρα με ποσοστά κατοχής άνω του 70%, με ένταση, με τρεξίματα, με σκληράδα, με ρυθμό.
Ο Πίκφορντ αρνήθηκε το 1-1 μια, δυο, τρεις, όμως το γκολ της ισοφάρισης φώναζε ότι ερχόταν, με τον Μαντσίνι να δοκιμάζει το πείραμα με τον Ινσίνιε σε ρόλο False-9 και να ανακατεύει τελείως το ματς.
Το 1-1 από τον Μπονούτσι (67’) ήταν η δίκαιη ανταμοιβή του ποδοσφαίρου στην μόνη ομάδα στο γήπεδο που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο, απέναντι σε μία Αγγλία που έδειχνε να έχει πνιγεί από το άγχος.
Από εκεί και μετά όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν τα πέναλτι. Οι Ιταλοί έχασαν διαδοχικά για διαφορετικούς λόγους Κιέζα, Βεράτι, Ινσίνιε. Οι Άγγλοι πρόσθεσαν σταδιακά Σάκα, Χέντερσον, Γκρίλις γύρισαν σε 4-2-3-1, αλλά πιο δημιουργικοί δεν έγιναν.
Όλοι αποδέχθηκαν ότι το 50-50 των πέναλτι ήταν το μη χείρον σενάριο, αλλά βέλτιστο αποδείχθηκε μόνο για την Ιταλία. Η έμπνευση του Σάουθγκεϊτ να ρίξει μέσα στο 119ο λεπτό Ράσφορντ, Σάντσο ως σίγουρους εκτελεστές αποδείχθηκε καταστροφική. Οι δυο τους αστόχησσαν, ο Σακα τους μιμήθηκε και οι Άγγλοι βίωσαν ένα ακόμα εφιαλτικό βράδυ, βλέποντας την Ιταλία να το σηκώνει μέσα στο σπίτι τους!
Αιφνιδιασμός και το ταχύτερο γκολ
Και αφού είχε γίνει πραγματικό μακελειό με κάθε τρόπο από τους έξαλλους Αγγλους εκτός γηπέδων, ήρθε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών να τους κάνει να υποτροπιάσουν σε κάθε άκρη της χώρας. Ο Κέιν έσπρωξε την τέλεια αντεπίθεση και μετά ανέλαβαν οι δύο πλάγιοι μπακ. Ο Τρίπιερ έκανε τη συστημένη σέντρα και ο Σο με μονοκόμματο σκαστό νίκησε τον Ντοναρούμα μόλις στα 117 δευτερόλεπτα, σκοράροντας μάλιστα για πρώτη φορά με την Εθνική.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που κατέβασε την ομάδα του με τρεις σέντερ μπακ, είδε τους παίκτες του να κυριαρχούν αρχικά, να βγάζουν δύναμη, πάθος, ένταση. Ωστόσο, σταδιακά έδωσαν όλο το γήπεδο. Η Σκουάντρα Ατζούρα πήρε την μπάλα,την κυκλοφόρησε στο κέντρο, με τον Ζορζίνιο να αναλαμβάνει το κουμάντο και το μοίρασμα. Δεν μπορούσε όμως με κανέναν τρόπο να διασπάσει την τριπλή ζώνη άμυνας των αντιπάλων τους και είχε μόνο τον Κιέζα από δεξιά να παλεύει να δημιουργήσει κάποια αναστάτωση.
Σε μία τέτοια στιγμή εκείνος ήταν που με ατομική ενέργεια και μακρινό σουτ (35′) απείλησε για μία και μοναδική φορά στο ημίχρονο. Γενικότερα, τα πρώτα 45 λεπτά δεν είχαν καμία απολύτως συγκίνηση, μιας και η Αγγλία παρέμεινε εντελώς παθητική και δεν επιχείρησε σε κανένα σημείο να βγάλει έστω μία καλή κόντρα. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ανακάτεψε την τράπουλα και την άμυνα των Λιονταριών.
Ανακάτεμα τράπουλας και ισοφάριση
Στο ματς πέρασε ο Μπεράρντι, βγήκε ο Ιμόμπιλε, η επίθεση έμεινε χωρίς φορ, με τον Ινσίνιε σε ρόλο “false-9” και άλλαξαν την εικόνα. Ο Κιέζα πέρασε στην αντίθετη πλευρά και έκανε ακόμα καλύτερα πράγματα. Η Ιταλία πλέον απέκτησε ουσία. Ινσίνιε (57′) και Κιέζα (62′) υποχρέωσαν τον Πίκφορντ να δείξει την κλάση του, κάτι που έκανε και στην ισοφάριση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τα πάντα μόνος του.
Επειτα από κόρνερ, ο Κριστάντε πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Βεράτι τη δεύτερη, ο Πίκφορντ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Μπονούτσι (67′) έφερε τον τελικό στα ίσα. Ηταν το 12ο γκολ παίκτη της Γιουβέντους στη διοργάνωση, κάνοντας σχετικό ρεκόρ, μιας και ξεπέρασε τα 11 της Μπαρτσελόνα από το 2012. Η Ιταλία συνέχισε να πιέζει, η Αγγλία δεν έβγαζε αντίδραση και κάπως έτσι ο φετινός έγινε ο έβδομος τελικός ever σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πήγε στην παράταση.
Από την άσπρη βούλα μετά το χτύπημα του Πανένκα
Εκεί τα Λιοντάρια πήραν τα πάνω τους, καθώς οι αντίπαλοί τους έβγαλαν μεγαλύτερη καταπόνηση και επηρεάστηκαν αρνητικά από τις αλλαγές των Κιέζα, Ινσίνιε, Βεράτι. Ακόμα κι έτσι όμως κανένας δεν μπόρεσε να βάλει το χρυσό γκολ του τίτλου και έτσι το Euro 2020 έγινε το δεύτερο που θα κρινόταν στα πέναλτι, έπειτα από εκείνο που πήρε η Τσεχοσλοβακία κόντρα στη Γερμανία το 1976, χάρη στο θρυλικό πέναλτι του Αντονιν Πανένκα…
Τα πέναλτι…
Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι 1-1 απόκρουση
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ 2-2 δοκάρι
Μπερναρντέσκι 3-2
Σάντσο 3-2 απόκρουση
Ζορζίνιο 3-2 απόκρουση
Σάκα 3-2 απόκρουση
Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118′ Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96′ Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54′ Κριστάντε), Κιέζα (85′ Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91′ Μπελότι), Ιμόμπιλε (55′ Μπεράρντι)
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120′ Σάντσο), Σο, Ράις (74′ Χέντερσον, 120′ Ράσφορντ), Τρίπιερ (71′ Σάκα), Μάουντ (99′ Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.