16 Ιανουαρίου, 2025
  • 16 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • H Eυρώπη υιοθετεί πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

H Eυρώπη υιοθετεί πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

By on 17 Ιουλίου, 2021 0 516 Views

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κατηγορίες εργαζομένων για να δαμάσουν το 4ο κύμα της πανδημίας.

H Eυρώπη αλλάζει και υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Στην Αθήνα, ένα εμβόλιο Covid-19 θα σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα μπαρ. Στην Πράγα, μπορεί να σας χαρίσει ένα iPhone. 

Αλλά σε ορισμένα μέρη, θα το χρειαστείτε για να κρατήσετε τη δουλειά σας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη πιέζουν για να επανέλθουν στην κανονικότητα, η προσέγγιση του μαστιγίου και του καρότου στους εμβολιασμούς συνεχίζεται με τις αρχές να προτιμούν ολοένα και περισσότερο το… μαστίγιο. Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για τους εμβολιασμούς» καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν τον ίδιο δρόμο καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Μετά από μήνες διαμάχης λόγω περιορισμένης προσφοράς εμβολίων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τώρα το αντίθετο πρόβλημα: πολλές δόσεις εμβολίων αλλά μείωση της ζήτησης.

Ο δημόσιος διάλογος για το πόσο δύσκολο είναι να οδηγηθούν οι Ευρωπαίοι στα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκεται στο επίκεντρο θέτοντας μια σειρά ηθικών ζητημάτων σχετικά με την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την συγκατάθεση και την ιδιωτικότητα.

Με την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται αλματωδώς ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν ως μονόδρομο την ανάγκη για σκληρά βήματα για να ξεπεράσουν μια πανδημία που σκότωσε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και κατέστρεψε οικονομικά και ψυχολογικά πολλούς περισσότερους. Άλλοι λένε ότι ο εξαναγκασμός των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη απέναντι στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο που έχει προτείνει η Γαλλία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αυτήν την εβδομάδα. “Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε εμπιστοσύνη αλλάζοντας αυτά που είπαμε πριν, χωρίς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.”

Η στάση διαφέρει από αυτήν που εκφράζουν ορισμένα αμερικανικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Trinity Health με έδρα το Μίτσιγκαν του Brigham με έδρα τη Βοστώνη, τα οποία ανακοίνωσαν ότι όλο το προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. απαιτηθούν εμβόλια για το προσωπικό.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 42% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Θα χρειαστούν πολύ υψηλότερα ποσοστά αν θέλουμε να μειωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον ιό στους ψυχρότερους μήνες του ευρωπαϊκού χειμώνα. Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εκτίμησε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 85% των ατόμων ηλικίας 12 έως 59 ετών για να υπάρξει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης μαζί με το 90% αυτών ηλικίας άνω των 60 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι χαλαροί περιορισμοί στα ταξίδια και τη δραστηριότητα επέτρεψαν την αύξηση των συναθροίσεων οδηγώντας σε αύξηση κρουσμάτων στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Στη Γαλλία, τα πιστοποιητικά covid θα είναι υποχρεωτικά για θέατρο, κινηματογράφους, αθλητικούς χώρους ή φεστιβάλ με κοινό άνω των 50 ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα εστιατόρια τον Αύγουστο.

Για να ωθήσει περαιτέρω τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ο Μακρόν θα σταματήσει τα δωρεάν τεστ το φθινόπωρο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις.

Ο κόσμος έσπευσε να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί με ρεκόρ 926.000 ατόμων που έκλεισε ραντεβού τη Δευτέρα μέσω του DoctoLib. Μετά το διάγγελμα Μακρόν 2,6 εκατομμύρια Γάλλοι έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο εκ των οποίων το 62% ήταν κάτω των 35 ετών.

Η ιδέα των υποχρεωτικών εμβολίων παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι επιστήμονες είναι επικριτικοί, ενώ οι Γάλλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αυτή την εβδομάδα ως απάντηση στα μέτρα Μακρόν. «Είναι η αρχή ενός ολισθηρού δρόμου», λέει η Αλισον Πόλοκ, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle ασκώντας κριτική στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αγγλία από τον Οκτώβριο. “Ανατρέπει τη νομοθεσία και την πολιτική εμβολιασμού 120 ετών που βασίστηκε στην εμπιστοσύνη, το ιατρικό απόρρητο και τη συγκατάθεση μετά από ενημέρωση.”

Στην Ιταλία, τα εμβόλια Covid είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας από τον Μάιο. Υπάρχει υποστήριξη για ευρύτερη χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολίου της ΕΕ, προς το παρόν μόνο υποχρεωτικό για μεγάλες εκδηλώσεις, για ταξίδια στο εξωτερικό και για επισκέψεις σε γηροκομεία.

Περίπου το 68% των Ιταλών τάσσεται υπέρ στο να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να πηγαίνουν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και να χρησιμοποιούν τρένα και αεροπλάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Euromedia Research που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Stampa την Πέμπτη. Περίπου το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει την απομάκρυνση του ιατρικού προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, συνδέουν επίσης τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας έχουν προθεσμία έως τις 16 Αυγούστου να εμβολιαστούν καθώς σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν αναστολή εργασίας. Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου. Και από χθες απαιτείται πιστοποιητικό υγείας που δείχνει είτε αρνητικό τεστ είτε εμβόλιο για να πάει κανείς σε εστιατόρια ή μπαρ .

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο περιορισμών πανδημίας, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η επαλήθευση των πιστοποιητικών θα είναι μια ακόμη δουλειά για τους εργαζόμενους, λέει ο Ορέστης Μπήκος, ιδιοκτήτης του μπαρ Botella που βρίσκεται σε μια δημοφιλή περιοχή της Αθήνας περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από την Ακρόπολη. «Δεν μπορείς  να κάνεις διαρκώς τον αστυνομικό στον πελάτη», λέει. «Δεν είναι καθόλου εύκολο».

Πηγή: newmoney.gr, Bloomberg 17.07.2021