29 Δεκεμβρίου, 2024
  • 29 Δεκεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ:Oι βάσεις δεν άκουσαν αλλά αποφάσισαν για το Δασάκι σαν να ήταν το ΓΣΠ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ:Oι βάσεις δεν άκουσαν αλλά αποφάσισαν για το Δασάκι σαν να ήταν το ΓΣΠ

By on 6 Αυγούστου, 2021 0 19452 Views

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Άχνας τοποθετείται για την αρνητική απόφαση των Βρετανικών Βάσεων, στο κοινό αίτημα που κατέθεσαν με την Ομόνοια για χρήση των “πρασίνων” του γηπέδου της Άχνας.

Αναλυτικά:

Το Σωματείο θα ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια αναφορικά με την αρνητική απόφαση των Βρετανικών Βάσεων στο Κοινό Αίτημα του Εθνικού Άχνας και της Ομόνοιας Λευκωσίας, για χρησιμοποίηση του Σταδίου του Εθνικού Άχνας από την Ομόνοια Λευκωσίας στους αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων.

Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να ενημερώσουμε, καταρχάς, την κοινότητά μας, η οποία είναι η άμεση επηρεαζόμενη, καθώς επίσης τους φίλους της Ομόνοιας, αλλά και όλο το φίλαθλο κοινό, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους.

Στις 07 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Εθνικού Άχνας, παρέδωσε επιστολή στον πολιτικό διοικητική των Βρετανικών Βάσεων, ενημερώνοντάς τον για το ενδιαφέρον της Ομόνοιας να αγωνιστεί στο Στάδιο του Εθνικού και την πρόθεση του Σωματείου μας να παραχωρήσει το Στάδιο.

Επίσης, στις 09 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας παρέδωσε στον πολιτικό διοικητή των Βάσεων επιστολή, εκ μέρους της Ομόνοιας Λευκωσίας, στην οποία αναφερόταν η πρόθεση χρησιμοποίησης του Σταδίου του Εθνικού Άχνας ως έδρα της για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Στις 15/07/2021, οι Βρετανικές Βάσεις, ανακοίνωσαν δημόσια την απόρριψη της αιτήματος των δύο Σωματείων, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, χωρίς να έχουν ενημερώσει πρώτα τους άμεσα ενδιαφερόμενους και χωρίς να εισακούσουν τις προτάσεις, εισηγήσεις και θέσεις των δύο αθλητικών Σωματείων και της Κοινότητας προτού πάρουν την απόφασή τους. Με αυτή τους την ενέργεια, οι Βρετανικές Βάσεις έδειξαν την εξ αρχής κακή τους πρόθεση και άρνηση συνεργασίας.

Η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στα δύο Σωματεία, αλλά και στην Κοινότητα, ιδιαίτερα για τον τρόπο που πάρθηκε. Αμέσως μετά την δημοσίευσή της ανακοίνωσης, το Σωματείο μας απέστειλε εκ νέου επιστολή στις Βρετανικές Βάσεις ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση, ούτως ώστε να μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η αίτηση μας, χωρίς πρώτα να μας ζητήσουν να παραθέσουμε το πλάνο και τις θέσεις μας.

Στις 20/07/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Άχνας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομόνοιας Λευκωσίας, ο Κοινοτάρχης του Δάσος Άχνας, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής των Βάσεων και ο Αρχηγός Αστυνομίας των Βάσεων.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των Βρετανικών Βάσεων να συγκρίνουν το Στάδιο του Εθνικού Άχνας με το ΓΣΠ, με τις Βρετανικές Βάσεις να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν διαθέτουν την αστυνομική δύναμη που απαιτείται για κάλυψη ενός αγώνα, όπως καλύπτει η αστυνομία της Δημοκρατίας τους αγώνες της Ομόνοιας Λευκωσίας που διεξάγονταν στο ΓΣΠ.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν ξεκάθαρη η αρνητική στάση του Αρχηγού της Αστυνομίας των Βάσεων, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι το ΓΣΠ και το Στάδιο του Εθνικού Άχνας απαιτούν την ίδια αστυνόμευση και αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, αφού η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δεν κατέχει το απαραίτητο προσωπικό.

Ολόκληρη η έρευνα των Βρετανικών Βάσεων ήταν βασισμένη στο Στάδιο του ΓΣΠ και όχι στις πραγματικές συνθήκες και τις ανάγκες του Σταδίου του Εθνικού Άχνας. Εδώ να αναφέρουμε ότι το ΓΣΠ έχει χωρητικότητα 22800, ενώ το γήπεδο του Εθνικού Άχνας έχει χωρητικότητα 5510. Ιδιαιτέρως, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας και τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, για παρουσία θεατών σε ποσοστό 75% της χωρητικότητας κάθε γηπέδου, το Στάδιο του Εθνικού Άχνας δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πέραν των 4132 ατόμων.

Επίσης, έγινε αναφορά από πλευράς των Βρετανικών Βάσεων και σε άλλα θέματα τα οποία οδήγησαν στην αρνητική απάντηση, θέματα για τα οποία ο Εθνικός Άχνας και η Ομόνοια Λευκωσίας είχαν ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο δυστυχώς ουδέποτε μας ζητήθηκε να παραθέσουμε πριν την λήψη της απόφασης. Στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν ξεκάθαρο ότι η αστυνομία δεν έλαβε υπόψη της σημαντικά κριτήρια όπως:
1. Με την εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου τα τελευταία 3 χρόνια, καταγράφηκαν πολύ μεμονωμένα περιστατικά βίας και χουλιγκανισμού σε ολόκληρη την Κύπρο.
2. Το 60% των θεατών στους αγώνες της Ομόνοιας Λευκωσίας είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. Αυτό καταδεικνύεται ευχερώς από τα αρχεία της Ομόνοιας, τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει.
3. Όλα τα εισιτήρια της Ομόνοιας Λευκωσίας πλέον πωλούνται ηλεκτρονικά, άρα δεν θα υπήρχε κοσμοσυρροή στους χώρους των εισόδων και των ταμείων.
4. Μετά την εισαγωγή του VAR στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, η προκατάληψη έχει μειωθεί δραματικά όπως επίσης και οι διαμάχες μεταξύ των φιλάθλων των αγωνιζόμενων ομάδων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι Βρετανικές Βάσεις αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Ομόνοια Λευκωσίας αγωνιζόταν στο Στάδιο του Εθνικού Άχνας, όλοι οι αγώνες της Ομόνοιας Λευκωσίας θα θεωρούνταν ως high risk (υψηλού κινδύνου). Αυτό από μόνο του είναι άξιο απορίας, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω σημεία.

Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ότι σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα, ο οποίος κατατάσσεται πάντα ως υψηλού κινδύνου από την Αστυνομία, σε ένα γήπεδο με παρόμοιο μέγεθος όπως το Στάδιο του Εθνικού Άχνας, όπως είναι το στάδιο ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ, η Κυπριακή Αστυνομία στέλνει 45 αστυνομικούς (συμπεριλαμβανομένων 3 πυροσβεστών, 3 crisis management officers κ.α.) και όχι 160 αστυνομικούς, όπως ισχυρίστηκαν οι Βρετανικές Βάσεις πως χρειάζονται για να αστυνομεύσου έναν αγώνα της Ομόνοιας Λευκωσίας.

Είναι άξιο απορίας πως όλα αυτά τα σημεία δεν λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες παρουσίασαν τους αγώνες της Ομόνοιας Λευκωσίας ως επικίνδυνες συνάξεις όπου είναι απαραίτητη η παρουσία τεράστιας αστυνομικής δύναμης.

Η Ομόνοια Λευκωσίας και ο Εθνικός Άχνας είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την ασφάλειας των οπαδών τους και βάζουν πάνω από όλα την ασφάλεια του κόσμου. Ως εκ τούτου, οι δύο ομάδες προσφέρθηκαν όπως, με δικά τους έξοδα, διορίζουν αυξημένο αριθμό επιτηρητών, οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι από την Αστυνομία, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, στους αγώνες της Ομόνοιας Λευκωσίας, ούτως ώστε να διατηρείται πάντοτε η ασφάλεια των θεατών.

Όλα τα πιο πάνω σημεία παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στη συνάντηση με την ελπίδα να επανεξεταστεί το θέμα υπό το φως των σωστών γεγονότων και κριτηρίων.

Τα ίδια σημεία, καθώς και τα σημαντικά οφέλη για την κοινότητα του Δάσους Άχνας, συζητήθηκαν εκ νέου και σε επόμενη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων και της κοινότητας με τον Major General των Βρετανικών Βάσεων. Μια συνάντηση στην οποία αναπτύξαμε το σχέδιο αναβάθμισης, όχι μόνο του γηπέδου, αλλά και των εξωτερικών χώρων (π.χ. χώροι στάθμευσης) πάντα με προτεραιότητα την ασφάλεια των θεατών.

Όμως, όπως διαφάνηκε στο τέλος, η απόφαση των Βρετανικών Βάσεων ήταν προκαθορισμένη και κανένα από τα πλάνα και τις προτάσεις μας δεν ήταν αρκετό για να αντιστρέψει την απόφαση. Μια απόφαση η οποία κρατά την κοινότητα και το Σωματείο μας δέσμια στις ορέξεις μιας ιδιόμορφης νεοαποικιακής νοοτροπίας, όπου ο Εθνικός Άχνας και η κοινότητά μας θα αναπτύσσονται μόνο μέχρι το σημείο στο οποίο επιτρέπουν οι Βρετανικές Βάσεις.

Η άρνηση αστυνόμευσης και συνακόλουθα η ουσιαστική πλέον αμφισβήτηση για παροχή της απαιτούμενης ασφάλειας στις περιοχές που βρίσκονται υπό το καθεστώς του αποικιακού κατάλοιπου των Βρετανικών Βάσεων είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία.

Το Σωματείο μας επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του για τις σημαντικές απώλειες, που υφίσταται, από τη στάση των Βρετανικών Βάσεων.