27 Νοεμβρίου, 2024
  • 27 Νοεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Φάκελος «μεταγραφές»: Οι Άγγλοι ξανασπάνε ρεκόρ, η Μπαρτσελόνα «πνίγεται» και η Παρί… γελά (pic)

Φάκελος «μεταγραφές»: Οι Άγγλοι ξανασπάνε ρεκόρ, η Μπαρτσελόνα «πνίγεται» και η Παρί… γελά (pic)

By on 17 Αυγούστου, 2021 0 349 Views

Όσο η Μπαρτσελόνα βουλιάζει στα χρέη του 1,3 δισ. και η Ρεάλ περιμένει το νέο «Μπερναμπέου», οι σύλλογοι της Premier League θέτουν το ένα μεταγραφικό ρεκόρ μετά το άλλο. Και μπροστά τους, ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί ρίχνει «διαβολικό» γέλιο για το παζάρι της 10ετίας

Βρισκόμαστε μπροστά στις τελευταίες δύο εβδομάδες της μεταγραφικής περιόδου. Μιας περιόδου που διαθέτει τα μεγάλα ποσά, τις κινήσεις-ρεκόρ, τις ενδιαφέρουσες αγορές και πωλήσεις για να θέσει υποψηφιότητα στο άτυπο κλαμπ των κορυφαίων «παζαριών» της 10ετίας. Μόνο και μόνο ο όρος «μεταγραφή» δίπλα στο όνομα του Λιονέλ Μέσι, άλλωστε, θα ήταν αρκετός να της δώσει τον τίτλο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι και στο σενάριο παραμονής του Αργεντινού θρύλου για πάντα στο «Καμπ Νόου», πάλι οι φετινές μεταγραφές στη συνολική εικόνα έχουν κάνει αίσθηση.

Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από το «φρένο» που έβαλε η πανδημία στα ιλιγγιώδη ποσά και την ανεξέλεγκτη μεταγραφική δράση. Στην περίπτωση της Premier League, βέβαια, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν πολύ πιο σύντομα από όσο θα περίμενε κανείς. Με εξαίρεση την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς που ακόμη και υπό όρους Covid-19 δεν φοβήθηκε να ξοδέψει 247 εκατομμύρια ευρώ σε ένα «παράθυρο», αλλά και τη Σίτι των 166 εκατ. ευρώ εξόδων, οι υπόλοιποι «παίκτες» συμπεριφέρθηκαν με σύνεση πέρυσι. Αυτό άλλαξε άρδην φέτος, με μεγάλα κλαμπ να θέτουν ρεκόρ μεταγραφής και συνολικά τις 11 από τις 15 ακριβότερες αγορές να αφορούν συλλόγους από το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη.

Τσέλσι και Σίτι έγραψαν ιστορία με Λουκάκου, Γκρίλις

Οι δύο σύλλογοι που έδειξαν να μη… νοιώθουν στο περσινό καλοκαίρι της πανδημίας, ήταν αυτές που σφράγισαν τις δύο ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού και την πιο ακριβή για καθεμία στην ιστορία της. Ο Ρομέλου Λουκάκου επέστρεψε μετά από 8 χρόνια στην Τσέλσι, πολύ πιο ώριμος ποδοσφαιρικά και… τσουχτερός χρηματιστηριακά στα 115 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι το Νο1 του «παζαριού» ανήκε στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Τζακ Γκρίλις, εκ των πρωταγωνιστών της εθνικής Αγγλίας στο περασμένο Euro και… σύγχρονος Ντέιβιντ Μπέκαμ με το στυλ του συχνά να σχολιάζεται ξέχωρα από τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο, κόστισε το ποσό ρεκόρ για Άγγλο ποδοσφαιριστή των 117,5 εκατομμυρίων ευρώ κι έγινε η νέα τοπ-μεταγραφή στην ιστορία των Σίτιζενς.

Γκρίλις

Υπήρξαν κι άλλες, όμως, που «άγγιξαν» τον δικό τους ιστορικό πήχη. Ο Τζέιντον Σάντσο κατατάσσεται στο Νο3 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα 85 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του (Πογκμπά, Μαγκουάιρ οι δύο πρώτο), ο Κριστιάν Ρομέρο θα πλασαριστεί κι επίσημα στο Νο2 της Τότεναμ το επόμενο καλοκαίρι όταν οι Σπερς θα ενεργοποιήσουν την υποχρεωτική οψιόν των 59 εκατ. ευρώ. Ο Μπεν Γουάιτ επίσης στο Νο3 για την Άρσεναλ (58,5 εκατ. ευρώ).

Αλλά κι εκτός Αγγλίας, εκεί που τα μεγάλα deal εκδηλώθηκαν πολύ πιο αραιά, υπήρξαν υπερβάσεις. Όπως στην περίπτωση της Μπάγερν, η οποία έκανε τον Νταγιό Ουπαμεκανό την 3η ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της (42, 5 εκατ. ευρώ, πίσω από Ερναντέζ και Σανέ). Αναλόγως και η Ντόρτμουντ με τον Ντόνιελ Μάλεν, η μεταγραφή 30 εκατ. ευρώ του οποίου σχεδόν έπιασε αυτές των Ουσμάν Ντεμπελέ (35 εκατ.) και Ματς Χούμελς (30,5 εκατ.).

Το μυθικό και… σχεδόν δωρεάν παζάρι της Παρί

Εννιαψήφια ποσά, μεταγραφικά ρεκόρ, «πλούτος» για την ομάδα που ανήκει ο εκάστοτε παίκτης. Στην περίπτωση της Παρί, όμως, όσα έξοδα είναι να… γίνουν, προορίζονται αποκλειστικά στον ίδιο τον σταρ. Με εξαίρεση τα 70 εκατ. ευρώ που πήρε η Ίντερ για τον Ασράφ Χακίμι, οι Παριζιάνοι εξασφάλισαν με μηδενικό κόστος μεταγραφής το ονειρικό καρέ των Μέσι, Σέρχιο Ράμος, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ. Μπορεί οι υποχρεώσεις της σε μισθούς να εκτοξεύονται, αλλά μακροπρόθεσμα άπαντες γνωρίζουν καλά, πρώτος από όλους ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, πως η εμπορική εκμετάλλευση μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια έσοδα, ή έστω να «βγάλει» τα χρήματα των συμβολαίων των παραπάνω αστέρων.

Μέσι – Αλ-Κελαϊφί

Το «αδιέξοδο» της Μπαρτσελόνα

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Μπλαουγκράνα επικρατεί άγχος και στενότητα. Ένα κλαμπ που πληρώνει μεταγραφικά σφάλματα και απίθανες υπεραξίες του πρόσφατου παρελθόντος, βρίσκεται βουτηγμένο στα χρέη, που σύμφωνα με τον Τζουάν Λαπόρτα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ. Και πάλι καλά που υπάρχουν ακόμη παίκτες-σημαίες όπως ο Ζεράρ Πικέ, να «θυσιάζονται» με περικοπή στον δικό τους μισθό για να δηλωθούν οι αξιοπρεπείς μεταγραφές που έκλεισε το κλαμπ (Ντεπάι, Γκαρθία, Αγουέρο, Έμερσον) τηρουμένων των συνθηκών που βιώνει.

Η αυτογνωσία της Λίβερπουλ

Ο Γιούργκεν Κλοπ το έθεσε όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσε, έστω κι αν με τη διατύπωσή του άφησε αιχμές για τους υπόλοιπους «μεγάλους». «Η Λίβερπουλ ξοδεύει μόνο αυτά που εισπράττει». Μοναδική απόκτηση των Reds ο Ιμπραΐμα Κονατέ, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό, όμως, που άξιζε να καταβάλει μετά την πρωτοφανή κατάσταση λειψανδρίας που συνάντησε την περασμένη σεζόν, όταν οι τραυματισμοί των Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Μάτιπ την υποχρέωσαν να παίζει με δίδυμο στόπερ τους… χαφ της, Φαμπίνιο-Χέντερσον, που τραυματίστηκαν επίσης!

Εν αναμονή Κέιν, ερωτηματικό η Ρεάλ Μαδρίτης

Κι όμως, υπάρχουν εκκρεμότητες σε αυτό το παζάρι και πιθανότητες για ένα ακόμη «μπαμ». Οι περισσότερες συγκεντρώνονται στο σίριαλ Χάρι Κέιν-Μάντσεστερ Σίτι. Ο Άγγλος φορ δείχνει αποφασισμένος να μην περάσει άλλη σεζόν στην Τότεναμ και παρά το διαρκές «τείχος» που απλώνει η διοίκηση του Ντάνιελ Λίβι για την πώλησή του, οι Εμίρηδες της Σίτι έχουν έτοιμα τα 150 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του και περιμένουν το κατάλληλο timing για να κάνουν την κίνησή τους. Αν αυτό συμβεί, θα έχουν σπάσει το μεταγραφικό τους ρεκόρ δύο φορές σε ένα καλοκαίρι.

Παράλληλα, ερωτηματικό αποτελεί και η Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ να είχε ξεκαθαρίσει ότι… μεταγραφές τέλος για το φετινό καλοκαίρι, με μοναδική προσθήκη αυτή του Νταβίντ Αλάμπα ως ελεύθερου και το βλέμμα πάντα στην ολοκλήρωση των έργων στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ώστε να επιστρέψει δυναμικά το 2022, ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου στις 31 Αυγούστου.

Για… του χρόνου Κριστιάνο, Μπαπέ, Πογκμπά

Και το ερωτηματικό των Μερένγκες έγκειται στο όνομα του Κιλιάν Μπαπέ. Η λογική λέει πως ο Γάλλος σταρ θα κάνει το βήμα προς Μαδρίτη το επόμενο καλοκαίρι, όταν το συμβόλαιο του με την Παρί θα έχει εκπνεύσει και θα μπορεί να μεταγραφεί ως ελεύθερος. Τα δημοσιεύματα, πάντως, για αποχώρηση με κανονική μεταγραφή από φέτος εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Αυτοί που σίγουρα παραμένουν στη θέση τους και τη φετινή σεζόν είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πολ Πογκμπά. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τη Γιουβέντους και δεν αποκλείεται το σενάριο για μια μυθική συνύπαρξη του CR7 με τον Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αν, μάλιστα, ο Γάλλος χαφ πειστεί στην «αστρονομική» πρόταση ύψους 600.000 ευρώ την εβδομάδα που φέρεται να του έχει κάνει ο σύλλογος της πατρίδας του, τότε η πλειάδα σταρ παγκόσμιας κλάσης θα μεγαλώσει κι άλλο και θα περιλαμβάνει Κριστιάνο, Μέσι, Πογκμπά, Νεϊμάρ, Ράμος, Ντοναρούμα, Βαϊνάλντουμ, Χακίμι. Ή μήπως και κάποιον άλλον;