2 Μαρτίου, 2024
  • 2 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Ξεκαθάρισαν όλοι στην Βουλή πως άλλο Olympic Solidarity και άλλο η στήριξη από το κράτος στους αθλητές…

Ξεκαθάρισαν όλοι στην Βουλή πως άλλο Olympic Solidarity και άλλο η στήριξη από το κράτος στους αθλητές…

By on 1 Δεκεμβρίου, 2021 0 3672 Views

Εξηγήσεις για τη μη συμπερίληψη αθλητών στο πρόγραμμα για την προετοιμασία για τους επόμενου Ολυμπιακούς Αγώνες Olympic Solidarity, έδωσαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας οι αρμόδιοι φορείς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι κανένας αθλητής επιπέδου δεν μένει χωρίς στήριξη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα αφού παρουσιαστούν στοιχεία που ζήτησαν Bουλευτές από τους αρμόδιους φορείς.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Γιώργος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως λέει και το όνομά του, είναι ολυμπιακή αλληλεγγύη, με βασικό κριτήριο τη στήριξη αθλητών που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη για την προετοιμασία τους. Όπως είπε, μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει γίνει η επιλογή των αθλητών και όλοι οι αθλητές που έχουν προταθεί ήταν μέσα στις επιλογές των οικείων ομοσπονδιών.

Τόνισε ότι σε κανέναν αθλητή έγινε ευνοϊκή μεταχείριση και ότι έχουν συμπεριληφθεί αθλητές οι οποίοι δανείζονται λεφτά για να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο για να μεταβούν στην προπόνηση, αθλητές οι οποίοι εργάζονται ως διανομείς φαγητού για να έχουν τα απαραίτητα για να πάνε στην προπόνηση, αθλητές που δεν έχουν τα βασικά για τη διαβίωσή τους. Πρόσθεσε ότι έχουν συμπεριληφθεί επίσης στο πρόγραμμα, με ομόφωνη απόφαση, αθλητές οι οποίοι υπήρχε κίνδυνος να σταματήσουν τον αθλητισμό και να χαθεί η προοπτική που είχαν να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Παρίσι.

«Ελπίζουμε με αυτή την τολμηρή ενέργεια της ΚΟΕ να συνεχίσουν και να δούμε και άλλους πρωτοκλασάτους αθλητές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σέβονται τους πρωτοκλασάτους αθλητές και είναι κοντά τους με πράξεις. Την ίδια στιγμή ανέφερε είναι κοντά στους αθλητές που έχουν περισσότερη οικονομική ανάγκη. Σημείωσε ότι είναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους και περήφανοι για την απόφαση που έλαβαν.

Είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγεί με 470 ευρώ τον κάθε αθλητή. Πρόσθεσε ότι οι αθλητές που έμειναν εκτός προγράμματος έχουν στήριξη από την πολιτεία μέσα από τους σχεδιασμούς του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Σημείωσε ότι «δεν πετάξαμε κανέναν αθλητή» μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, απλώς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα έχουν πάρει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο επτά αθλητές, που δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το Olympic Solidarity πάρθηκε από την ΚΟΕ καθηκόντως και δεν αφορά τον ΚΟΑ. Πρόσθεσε ότι ένα από τα κριτήρια του προγράμματος λέει ότι οι αθλητές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν άλλους ικανοποιητικούς πόρους για την προετοιμασία τους.

Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑ έχει τους δικούς του σχεδιασμούς, της υψηλής επίδοσης και των ταλέντων, με αυστηρά κριτήρια για το ποιοι αθλητές συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που τους ανταμείβουν ικανοποιητικά. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ηλία Γεωργίου που πήρε την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής στην Ιαπωνία και αυτόματα κέρδισε θέση στο σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης και αμείβεται περισσότερα απ’ ότι προηγουμένως.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Πολιτεία έχει έγνοια της διαβίωσης και της προετοιμασίας των αθλητών, τους παρακολουθεί στενά και είναι σε επαφή μαζί τους. Πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσουν ποτέ κανέναν αθλητή επιπέδου να έχει προβλήματα προετοιμασίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) Περικλής Μάρκαρης, είπε ότι η απόφαση της ΚΟΕ να χορηγήσει τρεις αθλητές του στίβου είναι σεβαστή και αφορά αποκλειστικά την ΚΟΕ.

Παράλληλα είπε ότι η ΚΟΕΑΣ διαφωνεί με τον αριθμό των υποτροφιών που δόθηκαν για το άθλημα τους, αφού μειώθηκε ο αριθμός από πέντε σε τρεις, παρόλο που ο Στίβος έχει πάνω του 50% των αθλητών που έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες διαχρονικά.

Ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχουν ικανοποιητικά στάδια για διεξαγωγή προπονήσεων ή αγώνων ούτε στη Λευκωσία, ούτε στην Πάφο, ούτε στη Λάρνακα, παρά μόνο στη Λεμεσό. Ευχήθηκε όλοι οι φορείς και γενικά η πολιτεία να σταθούν στο πλευρό της ΚΟΕΑΣ και του αθλητισμού στίβου για την αναβάθμιση των σταδίων. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε διαβούλευση με τον ΚΟΑ για το θέμα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι ο αθλητισμός και οι αθλητές πρέπει να στηριχθούν. Πρόσθεσε ότι στη βάση ενός δομημένου διαλόγου, με σοβαρότητα, όταν θα έχουν τα στοιχεία, η Επιτροπή Παιδείας θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα της συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ να δοθεί στους βουλευτές αναλυτικός κατάλογος με τη στήριξη που παίρνουν οι ομοσπονδίες από την πολιτεία και με τη δική του πρόταση για το πόσα θα έπρεπε να παίρνουν οι ομοσπονδίες για να στηριχθούν επαρκώς τα νεαρά ταλέντα και οι αθλητές που έχουν προοπτικές για πρωταθλητισμό.

Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνεδρία θα προχωρήσει σε εισηγήσεις προς την πολιτεία για επαρκή στήριξη των ομοσπονδιών και των αθλητών σε όλα τα αθλήματα. Η πολιτεία σημείωσε, θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα νεαρά ταλέντα να δημιουργήσουν προοπτική για τους ίδιους, τα αθλήματά τους και την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΦ)

Εάλλου ο Αντιπρόεδρος Γ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι οι πρωτοκλασάτοι αθλητές που διαμαρτυρήθηκαν, παίρνουν πέραν των 150 χιλιάδων Ευρώ από χορηγίες της πολιτείας , ΚΟΑ και ιδιωτών, ενώ ταξιδεύουν και σε business class σε αντίθεση με συναθλητές τους που έχουν ανάγκη τα 470 Ευρώ που τους δίνει η ΚΟΕ.

Στήριξη στην άποψη των ηγετών της ΚΟΕ παρείχε και ο πολυπρωταθλητής σκοποβολής ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ που επισήμανε ότι αποποιήθηκε για χάρη των συναθλητών, του εν λόγω ποσού ,ενώ άφησε αιχμές και για ευνοϊκή μεταχείριση των αθλητών που διαμαρτυρήθηκαν από το πρόγραμμα «υιοθετώ αθλητή».

Αντίστοιχη με τον κ. Αχιλλέως στάση τήρησαν τόσο και οι αθλητές της σκοποβολής ΑΝΤΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ όσο και ο αργυρός Ολυμπιονίκης ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ.

Παράπονα για την μη ένταξη του στο πρόγραμμα εξέφρασε ο πρωταθλητής ενόργανης γυμναστικής ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, αλλά όπως αναφέρθηκε η ΚΟΕ στηρίχθηκε στις εισηγήσεις της ομοσπονδίας του και θα στηριχθεί με άλλα προγράμματα επιχορηγήσεων από ομποσπονδία

Πάντως τόσο από τον Σύμβουλο του ΠτΔ για τον αθλητισμό ΦΟΙΒΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ όσο και από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ ΑΝΤΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, αναφέρθηκε ότι η πολιτεία θα επιχορηγήσει με έξτρα κονδύλια τους πρωταθλητές, ώστε να επιδοθούν απερίσπαστοι στο άθλημα τους και να ετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.