1 Οκτωβρίου, 2024
  • 1 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ντέρμπι στα… Κόκκινα

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ντέρμπι στα… Κόκκινα

By on 22 Αυγούστου, 2022 0 356 Views


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ και η εσωστρέφεια, αλλά και η μιζέρια χτυπούν… κόκκινο στο Ολντ Τράφορντ. Από την άλλη, οι Reds μπήκαν με δυο ισοπαλίες κι ενδεχόμενο στραβοπάτημα θα κάνει τη μάχη τους πιο δύσκολη.

Ντέρμπι (22.00 – Cytavision-ΝS Premier League) με το μυαλό στο… ντου του 2020, στην περσινή πεντάρα, αλλά και στις φωνές αγανάκτησης για τους Γκλέιζερς! Η Γιουνάιτεντ «εγκλωβισμένη» στην εσωστρέφεια και την τοξικότητα, η Λίβερπουλ αναγκασμένη να δίνει μάχες για να μη χάσει την επαφή με τη Σίτι. Βίοι αντίθετοι για τις δυο ομάδες, όμως το γόητρο είναι πάντα αυτό που κυριαρχεί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εσωστρέφεια, μιζέρια, συλλαλητήριο και στο… βάθος ντέρμπι
Γιουνάιτεντ σε ρυθμούς ντέρμπι, Καζεμίρο, αλλά και συλλαλητηρίου…Λίγες ώρες πριν τη ματσάρα με τη Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ… βράζει , o κόσμος απηυδισμένος από τα όσα παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια ζητά την αποχώρηση της οικογένειας Γκλέιζερ και θα το βροντοφωνάξει ξανά πριν την έναρξη. Κανείς δε θέλει εικόνες ανάλογες με αυτές του Μαΐου του 2020, όταν έξαλλοι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έκαναν ντου στο Ολντ Τράφορντ και ανάγκαζαν την Premier League να αναβάλει το ματς. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα… Η Γιουνάιτεντ έμεινε εκτός τίτλων, μακριά από το Champions League, ενώ μπήκε στη σεζόν με δυο διαδοχικές σφαλιάρες.

Η οργή και η απογοήτευση έχουν ξεχειλίσει, με τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να φωνάζουν «Αρκετά, μέχρι εδώ». Τα συνθήματα, το ντου, οι διαμαρτυρίες 10.000 οπαδών έξω από το Ολντ Τράφορντ ήταν αποτέλεσμα αυτής της… τοξικής σχέσης που καθιέρωσε η οικογένεια Γκλέιζερ ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία. «Οι διαμαρτυρίες δεν οφείλονται στην έλλειψη τίτλων, αλλά στην τοξική σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας και οπαδών.

Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά επιδεινώθηκε με την απόφασή τους να στείλουν την ομάδα στη Super League, αγνοώντας την αγάπη μας για τον σύλλογο» τόνιζε ο Ντέιβ Σκοτ, ο οποίος είχε 30 χρόνια εισιτήριο διαρκείας στο Ολντ Τράφορντ. Όπως προαναφέραμε, τίποτα δεν άλλαξε… Στην πραγματικότητα, η διαμαρτυρία δεν άλλαξε κάτι. Σε τελική ανάλυση, στα 18 χρόνια παρουσίας της οικογένειας δεν υπήρξε καμία προσέγγιση με τους φιλάθλους.

Ο Ελον Μασκ μοίρασε για λίγα λεπτά ελπίδες, ενώ η τοποθέτηση του δισεκατομμυριούχου, Ράτκλιφ «ζέστανε» τους οπαδούς. Οσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, το σφυροκόπημα της Μπρέντφορντ έφερε στην επιφάνεια τις πολλές αδυναμίες της ομάδας. Αν δεν τρέξεις, αν δεν καταβάλεις προσπάθεια, μπορείς να χάσεις από οποιαδήποτε ομάδα. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως κανείς δεν έμεινε έκπληκτος από την απόδοση και το αποτέλεσμα. Ο Τεν Χαγκ σε αυτό το διάστημα κλήθηκε να αλλάξει πολλά και σίγουρα θα απαιτήσει περισσότερα από τους παίκτες του. Θα καταφέρει όμως αυτή η ομάδα να βγάλει συναισθήματα, να δείξει χαρακτήρα, να αποδείξει πως έχει χαρακτήρα;

«Τους βλέπω να απευθύνονται στον κόσμο μετά το παιχνίδι ζητώντας συγγνώμη ή να βγαίνουν στα social media και να τονίζουν ‘’Πάμε ξανά’’. Οι οπαδοί το βλέπουν αυτό. Το μήνυμά μου θα ήταν: σταματήστε να ζητάτε συγγνώμη, απλώς συνεχίστε τη δουλειά σας — και δουλέψτε. Αυτό είναι το μόνο που θέλουν οι οπαδοί. Θέλουν να τους δουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη στα 90 λεπτά» τονίζει ο Γουέιν Ρούνεϊ. Η μεταγραφή του Κασεμίρο θα δώσει σκληράδα, από την επόμενη αγωνιστική, μιας και ο Βραζιλιάνος μέσος δεν προλαβαίνει να παίξει στο ντέρμπι. Βέβαια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα παρουσιαστεί χωρίς… γκρίνια, μιας και αποφάσισε να παραμείνει στο Ολντ Τράφορντ.

Λίβερπουλ: Το νωθρό ξεκίνημα και η απώλεια του Νούνιες
Η σεζόν έχει ξεκινήσει με αρκετά προβλήματα για τη Λίβερπουλ. Στα πρώτα επίσημα ματς στην μετά – Μανέ εποχή, οι Reds έχουν παρουσιάσει σημαντικές παθογένειες σε δημιουργικό και ανασταλτικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να αγνοούν τη νίκη στην Premier League μετά το πέρας των πρώτων δυο αγωνιστικών. Η νίκη και η κατάκτηση του Community Shield απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει πλέον ως μια μακρινή ανάμνηση, καθώς το Λίβερπουλ βυθίζεται σε μια πρώιμη απογοήτευση. Οι δυο απανωτές ισοπαλίες άλλωστε κόντρα σε Φούλαμ και Κρίσταλ Πάλας ήταν αρκετές για να διαγράψουν μονομιάς τα χαμόγελα στη Λίβερπουλ, η οποία από είδε τη Μάντσεστερ Σίτι να χτίζει από νωρίς μια διαφορά και να μπαίνει στην pole position στην κούρσα για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή.

Οι χαμένοι βαθμοί ωστόσο απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους Reds. Όποιος παρακολούθησε την πρεμιέρα απέναντι στη Φούλαμ θα εντόπισε ορισμένα ζητήματα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον σύνολο του Μέρσεϊσαϊντ στη συνέχεια της σεζόν. Ακόμα και απέναντι σε έναν αντίπαλο που μόλις είχε προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία, οι Κόκκινοι αντιμετώπιζαν θέματα στην κυκλοφορία, στον έλεγχο του ρυθμού, ακόμα και στην παραγωγή ευκαιριών. Η απόδοσή τους σαφώς ανέβηκε στο επόμενο ματς απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας, όμως η αναποτελεσματικότητα μπροστά από την αντίπαλη εστία τους στοίχισε ακόμα δυο πολύτιμους βαθμούς.

Το μείζον πρόβλημα που προέκυψε ωστόσο απέναντι στους Λονδρέζους δεν ήταν οι διαδοχικές ισοπαλίες. Αλλά τα ερωτηματικά που εγέρθηκαν γύρω από την κατάσταση του Ντάργουιν Νούνιες, καθώς και το κατά πόσο καλύφθηκε το κενό του Σαντιό Μανέ μέσω των μεταγραφών. Καθ΄όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης άλλωστε ο Ουρουγουανός δεν βρισκόταν στα στάνταρ της υπόλοιπης ομάδας. Άτσαλες επαφές με τη μπάλα, κάκιστα τελειώματα, προβλήματα στο link up με τους υπόλοιπους επιθετικούς της Λίβερπουλ ήταν μόλις μερικά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν γύρω από την απόδοση του νεαρού φορ. Το κυριότερο ωστόσο ήταν η έλλειψη ψυχραιμίας.

Έπειτα από ένα σπρώξιμο που δέχθηκε από τον Άντερσεν της Κρίσταλ Πάλας, ο Νούνιες πιάστηκε στην παγίδα των mind games του αντιπάλου και αφού τον… κουτούλησε, αντίκρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει πλήρως τη γενικότερη κατάσταση γύρω από τον Ουρουγουανό, ο οποίος μπορεί να έχει σκοράρει δυο φορές με τη φανέλα των Reds αλλά ακόμα δεν έχει πείσει πως έχει την ωριμότητα για να αναλάβει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στη Λίβερπουλ. Συν τοις άλλοις βέβαια, η αποβολή του δημιούργησε ακόμη πιο άμεσα και πρακτικά προβλήματα για τον Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Γερμανός πλέον δεν μπορεί να τον υπολογίζει για το μεγάλο ντέρμπι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια αναμέτρηση που μπορεί να αποδειχθεί κομβική για τη Λίβερπουλ. Με μια νίκη άλλωστε η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει τελείως και τα ανήσυχα πνεύματα γύρω από το Μέρσεϊσαϊντ επιτέλους να ηρεμήσουν. Στον αντίποδα βέβαια, ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση το σύνολο του Κλοπ, ο οποίος οφείλει να βρει σύντομα το αντίδοτο στο νωθρότητα που παρουσιάζουν οι παίκτες του προτού να είναι πολύ αργά…

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ σε… αριθμούς
• Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει μόνο ένα από τα τελευταία 12 παιχνίδια της στην Premier League εναντίον της Λίβερπουλ (6 ισοπαλία 5 ισοπαλίες) και είναι χωρίς νίκη σε οκτώ από την επιτυχία με 2-1 τον Μάρτιο του 2018. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είχαν για τελευταία φορά μεγαλύτερο σερί πρωταθλήματος χωρίς νίκη εναντίον ενός αντιπάλου το διάστημα 1983 – 1987 (10 ματς εναντίον της Έβερτον).
• Η Λίβερπουλ θέλει να κερδίσει τέσσερις συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2002. Επίσης, επιθυμεί να επικρατήσει να επικρατήσει σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος εναντίον της για πρώτη φορά στην ιστορία της.
• Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ βρίσκονται αντιμέτωπες στα τρία πρώτα παιχνίδια ενός πρωταθλήματος από το 2013-14, όταν η Λίβερπουλ κέρδισε 1-0 στο Άνφιλντ για την 3η στροφή. Εν τω μεταξύ, αυτή είναι η πρώτη συνάντηση πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων τον Αύγουστο από το 1972 (2-0 είχε νικήσει η Λίβερπουλ).
• Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει χάσει και τους δύο αγώνες της στην Premier League αυτή τη σεζόν – μόνο τρεις φορές στην ιστορία τους οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν χάσει κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος σε μια σεζόν (1930-31, 1972-73 και 1986-87).
• Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει χάσει καθένα από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της στην Premier Leagu– δεν έχει χάσει πέντε συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος από το 1972.
• Ο Έρικ τεν Χαγκ θα μπορούσε να γίνει μόλις ο δεύτερος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που χάνει κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια του ως προπονητής της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις, μετά τον Τζον Τσάπμαν το 1921.
• Ο Έρικ τεν Χαγκ θα είναι ο πέμπτος διαφορετικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα αντιμετωπίσει ο Γιούργκεν Κλοπ ως κόουτς της Λίβερπουλ.
• Ο Μο Σαλάχ της Λίβερπουλ έχει σκοράρει οκτώ γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας έξι από αυτά στο Ολντ Τράφορντ (χατ τρικ σ το παιχνίδι την περασμένη σεζόν). Συνολικά, έχει εννέα γκολ εναντίον των Κόκκινων Διαβόλων και θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος παίκτης της Λίβερπουλ στην ιστορία που φτάνει σε διψήφιο ποσοστό έναντι της Μάντσεστερ.

ΠΗΓΗ:gazzetta.gr