28 Νοεμβρίου, 2023
  • 28 Νοεμβρίου, 2023

Άιρτον Σένα: Το τελευταίο λεπτό της καριέρας και ζωής ενός θρύλου (vid)

By on 1 Μαΐου, 2023 0 7789 Views

O τελευταίος γύρος του Βραζιλιάνου στη Formula 1, την Πρωτομαγιά του 1994, σταμάτησε βίαια στον προστατευτικό τοίχο της στροφής Ταμπουρέλο, στην πίστα της Ίμολα.

Το ρολόι έδειχνε 2:17 μ.μ. και το Grand Prix της Formula 1 στο Σαν Μαρίνο βρισκόταν στον 7ο γύρο. Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος, όμως πάνω από την πίστα υπήρχε ένα… μαύρο πέπλο. Την προηγούμενη ημέρα, στις 30 Απριλίου 1994, είχε χάσει τη ζωή του στην Ίμολα ο Αυστριακός Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών.

Ένα ακόμη ατύχημα σημειώθηκε στην εκκίνηση του αγώνα, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Η Lotus του Πέδρο Λάμι έπεσε πάνω στην ακινητοποιημένη Benetton του Τζ. Τζ. Λέτο. Ο αγώνας συνεχίστηκε υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, το οποίο παρέμεινε στην πίστα έως το τέλος του 5ου γύρου.

Λίγα λεπτά αργότερα, κατά τη διάρκεια του 7ου γύρου στην Ίμολα, η Williams του πρωτοπόρου Άιρτον Σένα προσέκρουσε με περισσότερα από 210 χλμ/ώρα την ώρα στον προστατευτικό τοίχο στη στροφή Ταμπουρέλο. Όταν οι κριτές έβγαλαν κόκκινη σημαία και διέκοψαν τον αγώνα, το χρονόμετρο έδειχνε 2.17 μμ, τοπική ώρα.

Ήταν ο τελευταίος γύρος του Βραζιλιάνου στη Formula 1, που έφυγε από τη ζωή όπως έζησε, χάρη στο τεράστιο ταλέντο του: στην 1η θέση.