3 Μαρτίου, 2024
  • 3 Μαρτίου, 2024

Την Πέμπτη η κλήρωση του 68ου Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας

By on 2 Αυγούστου, 2023 0 690 Views

Η φωτογραφία μας προέρχεται από το Πρωτάθλημα αγωνιστικής περιόδου 2004 – 2005 μεταξύ της Ομόνοιας Αραδίππου με την ΕΝΑΔ. Οι δύο ομάδες θα λάβουν μέρος και στο νέο Πρωτάθλημα.

Σε ρυθμούς κλήρωσης ενόψει της διοργάνωσης του 68ου Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας που θα διεξαχθεί και φέτος με τη συμμετοχή δεκαέξι ομάδων.

Όπως ανακοινώθηκε, η διαδικασία της κλήρωσης των αγώνων του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟΠ την Πέμπτη 3 Αυγούστου και ώρα 13:30 και η έναρξη του είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 16 – 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (15 αγωνιστικές) οι πρώτες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας θα αποτελέσουν τον πρώτο όμιλο της δεύτερης φάσης και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16, θα αποτελέσουν το δεύτερο όμιλο.

Το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας έγινε την περίοδο 1953 – 1954 αρχικά με τις ομάδες χωρισμένες σε γεωγραφικούς ομίλους και τον τίτλο κατέκτησε ο Άρης.

Όπως σημειώνεται στα πρακτικά της εποχής, στη συνεδρία ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 1953, το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε νέα μορφή με τη συμμετοχή μόνο ομάδων Β’ Κατηγορίας. Πριν από τότε, το Πρωτάθλημα διεξαγόταν ανεπίσημα και με τη συμμετοχή αναπληρωματικών ομάδων.

Από τότε που καθιερώθηκε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, τον τίτλο κατέκτησαν 28 συνολικά ομάδες.

Σημειώνεται ότι την αγωνιστική περίοδο 1964 – 1965 το Πρωτάθλημα έγινε πάνω σε προαιρετική βάση σε δύο ομίλους και πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Ορφέας Λευκωσίας.

Στον όμιλο Λευκωσίας – Κερύνειας-Αμμοχώστου – Λάρνακας συμμετείχαν τρεις από τις έξι ομάδες που ήταν στη δύναμη της ΚΟΠ και πρώτος τερμάτισε ο Ορφέας Λευκωσίας.

Στον όμιλο Λεμεσού – Πάφου πρώτος τερμάτισε ο Ευαγόρας Πάφου. Αρχικά συμμετείχαν και οι πέντε ομάδες των δύο επαρχιών όμως τελικά αποσύρθηκε ο Εθνικός Αστέρας Λεμεσού. 

Επίσης την αγωνιστική περίοδο 1974 – 1975 διοργανώθηκε σε δύο γεωγραφικούς ομίλους το Μικτό Πρωτάθλημα Β’ & Γ’ Κατηγορίας πάνω σε προαιρετική βάση και πρωταθλητής αναδείχτηκε ο ΑΠΟΠ Πάφου, που επικράτησε του Εθνικού Άσσιας στους αγώνες μπαράζ τόσο εντός έδρας όσο και εκτός έδρας.

Συνολικά συμμετείχαν δέκα ομάδες στον πρώτο όμιλο όπου πρώτος τερμάτισε ο Εθνικός Άσσιας. Στο δεύτερο όμιλο έλαβαν μέρος εννέα ομάδες και πρώτος τερμάτισε ο ΑΠΟΠ Πάφου.

Ο πίνακας με τις πρωταθλήτριες ομάδες Β’ Κατηγορίας