Αλλαγές στη Χρυσή Μπάλα: Η UEFA αναλαμβάνει τη διοργάνωση των βραβείων
Ο θεσμός της Χρυσής Μπάλας αλλάζει, με την UEFA να αναλαμβάνει τη διοργάνωσή του και να προστίθενται δύο επιπλέον βραβεία στα ήδη 8 υπάρχοντα.
Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο τελευταίος χρονικά νικητής της Χρυσής Μπάλας, με την UEFA να αναλαμβάνει -πλέον- τη διοργάνωση των βραβείων από κοινού με τον Όμιλο Amaury, ιδιοκτησία του οποίου είναι το γαλλικό περιοδικό France Football και η εφημερίδα L’Équipe.
Ο θεσμός της χρυσής μπάλας χρονολογείται από το 1956, με 45 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στην πάροδο των ετών να έχουν αναδειχθεί νικητές, αρχής γενομένης από τον Στάνλεϊ Μάθιους, τον γηραιότερο που έχει κρατήσει στα χέρια του το απόλυτο βραβείο αναγνώρισης των επιτευγμάτων ενός παίκτη.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της UEFA και της γαλλικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης, ο Όμιλος Amaury παραμένει ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος της Χρυσής Μπάλας και θα συνεχίσει να επιβλέπει το σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο και ανεξάρτητο.
Από τη μεριά της, η UEFA θα συνεισφέρει την ποδοσφαιρική της τεχνογνωσία, θα διαχειρίζεται τα παγκόσμια εμπορικά δικαιώματα και θα διοργανώνει το ετήσιο γκαλά των βραβείων.
Η δομή του θεσμού θα αλλάξει -ελαφρώς- με την προσθήκη δύο επιπλέον βραβείων στα ήδη υπάρχοντα 8, με τον/ην προπονητή-νήτρια της χρονιάς σε άντρες και γυναίκες να ανεβάζουν τον αριθμό των βραβεύσεων στις 10.
Θυμίζουμε ότι οι 8 απονομές των τελευταίων ετών είναι οι εξής: Χρυσή Μπάλα σε άντρες και γυναίκες για τον “Καλύτερο Ποδοσφαιριστή” και την “Καλύτερη Παίκτρια”, “Βραβείο Κοπά” για τον “Καλύτερο Νεαρό Ποδοσφαιριστή”, “Βραβείο Γκερντ Μίλερ” για τον πρώτο σκόρερ της προηγούμενης σεζόν, “Βραβείο Γιασίν’ για τον “Καλύτερο Τερματοφύλακα”, “Βραβείο Καλύτερης Ομάδας” αντρών και γυναικών και τέλος, “Βραβείο Σόκρατες” για το ανθρωπιστικό έργο αθλητή ή αθλήτριας.