10 Ιανουαρίου, 2025
  • 10 Ιανουαρίου, 2025
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Δίδυμο κορυφής Κύπρος και Ελλάδα σε αριθμό ξένων στα πρωταθλήματα τους

Δίδυμο κορυφής Κύπρος και Ελλάδα σε αριθμό ξένων στα πρωταθλήματα τους

By on 15 Νοεμβρίου, 2023 0 1178 Views

Το CIES Football Observatory δημοσίευσε μία έρευνα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία 48 μεγάλων λιγκών του πλανήτη και η ελληνική κατέλαβε την δεύτερη θέση Superleague (η πρώτη θέση ανήκει στην Κύπρο )στον αριθμό των ξένων παικτών και την τέταρτη στο μέσο όρος ηλικίας των ομάδων της.

Το CIES Football Observatory δημοσίευσε τη μηνιαία του έρευνα για τον Νοέμβριο όπου καταπιάστηκε με τα δημογραφικά στοιχεία των 48 μεγαλύτερων λιγκών του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και η Stoiximan Superleague και το πρωτάθλημα της Κύπρου.

Δυστυχώς τα στοιχεία που προέκυψαν απ’ αυτήν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το πρωτάθλημά μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το δεύτερο σε αριθμό ξένων παικτών ανάμεσα στις λίγκες που εξετάστηκαν, αφού το 64,3% των ποδοσφαιριστών του δεν είναι από την Ελλάδα. Μάλιστα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 70,8%, συνθέτοντας έτσι ένα ελληνικό… δίδυμο και καταγράφοντας ουσιαστικά ένα συγκεκριμένο μοτίβο σχετικά με την φιλοσοφία που λειτουργούν οι ομάδες στις λίγκες αυτές.

Όσον αφορά τις ομάδες που «πρωταγωνιστούν» στον συγκεκριμένο τομέα, την κορυφή έχει μία κυπριακή ομάδα, η Πάφος, αφού οι ξένοι παίκτες καταλαμβάνουν το 92,3% του ρόστερ της. Ακολουθεί ο περσινός πρωταθλητής Κύπρου, Άρης Λεμεσού με 88,5% και στην τρίτη θέση βρίσκουμε την πρώτη ελληνική ομάδα, τον Άρη με 85,2%. Την πεντάδα κλείνει η τουρκική Καραγκιουμρούκ με 84,6% και ο Παναθηναϊκός με 81,5%. Επόμενη ελληνική ομάδα είναι η ΑΕΚ που βρίσκεται στην 19η θέση μαζί με την Μονακό με 75%.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το ελληνικό πρωτάθλημα βρέθηκε στην πρώτη τετράδα και σε άλλη μία κατηγορία, που δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική, εκείνη του μέσο όρου ηλικίας των παικτών του. Η Superleague είναι τέταρτη, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών της φτάνει τα 27,82 έτη και το συγκεκριμένο νούμερο το ξεπερνούν μόνο η Κίνα (28,41), η Ιαπωνία (27,91) και η Σαουδική Αραβία (27,9).

Πού βρίσκονται για παράδειγμα το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, τρεις χώρες που είναι ίδιες πληθυσμιακά με την Ελλάδα  και θα έπρεπε να έχουμε σαν πρότυπο την λειτουργία τους; Η ολλανδική Eredivisie αποτελεί το πρωτάθλημα με το δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (24,51 έτη), το Βέλγιο είναι στην έκτη θέση (25,10) και η Πορτογαλία πιο πίσω, αλλά μακριά από μας, με το μέσο όρο των παικτών να είναι στα 25,94 έτη.

Στην συνέχεια εξέτασε την κατηγορία αυτή και σε επίπεδο ομάδων. Εκεί βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα τρεις ελληνικές ομάδες. Η Λαμία, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο δεύτερο «σκαλί» του βάθρου, έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 29,99, μένοντας πίσω μόνο από την κινεζική ομάδα Κινγκντάο Χαϊνιού. Ο ΟΦΗ, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 29,83 έτη. Ο Παναθηναϊκός είναι κι αυτός μέσα στην πρώτη δεκάδα, όντας 9ος σε ισοβαθμία με την τουρκική Πεντίκσπορ στα 29,47 έτη. Στην πρώτη 20αδα βρίσκεται ο Άρης, ο τέταρτος «εκπρόσωπος» της χώρας μας, με 29,42 έτη.

Πηγή: gazzetta.gr