Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 3-2: Το έκανε ξανά ο Μπέλινγκχαμ, νίκη τίτλου στο 90’+1’!
Με γκολ του Τζουντ Μπέλινγχαμ στο 90’+1’, όπως και στον πρώτο γύρο, η Ρεάλ Μαδρίτης λύγισε την Μπαρτσελόνα (3-2) και αγκάλιασε το 36ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ούσα στο +11 από τους Μπλαουγκράνα, έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος.
Είναι ο κορυφαίος παίκτης της φετινής La Liga και άξιζε να βάλει αυτός την σφραγίδα τίτλου. Όπως και στο «Clasico» του πρώτου γύρου, ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ έριξε στο καναβάτσο την Μπαρτσελόνα στις καθυστερήσεις και χάρισε στην Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκη (3-2) που της δίνει ουσιαστικά και το πρωτάθλημα, αφού απέχει πλέον έντεκα βαθμούς από τους Μπλαουγκράνα, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε.
Μια μικρή… επανάσταση στην ενδεκάδα από τον Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ξεκίνησε τον Λούκας Βάθκεθ στο δεξί άκρο της άμυνας, επανάφερε στο κέντρο αυτής τον Ορελιέν Τσουαμενί, έβαλε τον Εντουάρντο Καμαβινγκά στα αριστερά αντί του έχοντα ενοχλήσεις Φερλάν Μεντί, με τον Λούκα Μόντριτς να ξεκινάει στην μεσαία γραμμή.
Ο Αντρέας Κρίστενσεν αντί του Πέδρι στην μεσαία γραμμή ήταν η πιο αξιοσημείωτη (και ολίγον συντηρητική) αλλαγή του Τσάβι, ο οποίος κατά άλλα δεν… πείραξε κάτι από την συνηθισμένη και καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.
Το 0-1 ο Κρίστενσεν με το «καλησπέρα»…
Ιδανικό το ξεκίνημα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο έκτο λεπτό. Εκτέλεση κόρνερ του Ραφίνια, άστοχη έξοδος του Αντρέι Λούνιν και ο Κρίστενσεν, στο δεύτερο δοκάρι, νικάει τον Τόνι Κρόος (ενδέχεται να υπάρχει επιθετικό φάουλ) και με κεφαλιά ανοίγει το σκορ για το 0-1.
Ο Κρίστενσεν, ο οποίος έγινε ο πρώτος Δανός που σκοράρει για την Μπάρτσα σε «Clasico» από τον Μίκαελ Λάουντρουπ το 1993 και ο τρίτος συνολικά σε τέτοιο παιχνίδι, σκόραρε στο ίδιο λεπτό που το είχε κάνει ο Ιλκάι Γκιντογκάν στον πρώτο γύρο, όπου η Ρεάλ είχε ανατρέψει το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο με δύο γκολ του Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Σας θυμίζει κάτι;
Αμέσως μετά, ο Βινίσιους έχασε μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει με κοντινό σουτ – άουτ ύστερα από συνδυασμό Τσουαμενί – Μόντριτς, με τον Βραζιλιάνο να στερεί άθελά του από τον Αντόνιο Ρούντιγκερ μια μεγάλη ευκαιρία λίγο αργότερα, ύστερα από στατική φάση.
…το 1-1 ο Βινίσιους με πέναλτι
Ο Λαμίν Γιαμάλ λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Λούνιν με τον Ουκρανό να στέλνει την μπάλα σε κόρνερ, λίγο προτού η Ρεάλ φτάσει στην ισοφάριση. Ο Πάου Κουμπαρσί, στο πρώτο του «Clasico», ανέτρεψε (;) τον Λούκας Βάθκεθ, ο οποίος κέρδισε έξυπνα το πέναλτι.
Ο Βινίσιους ανέλαβε την εκτέλεση, νίκησε με δυνατό σουτ τον Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν που έπεσε στην σωστή γωνία στο πέμπτο διαδοχικό πέναλτι που κερδίζει η Βασίλισσα σε ντέρμπι (18’). Τέτοιο μαδριλένικο σερί είχε να σημειωθεί από το 1977, όταν η Ρεάλ είχε έξι σερί κερδισμένα πέναλτι.
Από εκεί και πέρα, οι δύο ομάδες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα δεύτερο γκολ, χωρίς να απειλήσουν ιδιαίτερα οι μεν τους δε και το αντίστροφο.
Πέρασε ή όχι η μπάλα την γραμμή;
Στο 28ο λεπτό έλαβε χώρα μια φάση που θα σηκώσει πολλή συζήτηση. Ο Ραφίνια εκτέλεσε χαμηλά ένα κόρνερ, ο Γιαμάλ ακούμπησε ελάχιστα την μπάλα με το εξωτερικό του ποδιού, ο Λούνιν αιφνιδιάστηκε και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το σώμα του για να την βγάλει… μέσα από την εστία;
Οι παίκτες της Μπάρτσα διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διαιτητή Θέσαρ Σότο Γράντε, ο οποίος περίμενε για δύο λεπτά την συμβουλή από το VAR. Στην La Liga, όμως, δεν υπάρχει goal line technology (τραγικό…), με αποτέλεσμα το γκολ – φάντασμα να μείνει τέτοιο.
Από εκεί και πέρα και μέχρι την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι, χάνοντας ευκαιρίες με Βινίσιους, Μόντριτς και Ροντρίγκο και τους φιλοξενούμενους να χάνουν, εκτός από το μυαλό τους, και τον Φρένκι Ντε Γιονγκ, ο οποίος αποχώρησε με φορείο και πιθανόν σοβαρά τραυματίας στο πόδι, ύστερα από δυνατή κόντρα με τον Φεδερίκο Βαλβέρδε.
Το 1-2 ο Φερμίν, το 2-2 ο Λούκας
Ο Τσάβι, ο οποίος πριν από την ανάπαυλα έβαλε τον Πέδρι αντί του Ολλανδού, έριξε στο ματς τον Φερμίν Λόπεθ αντί του Κρίστενσεν, αναζητώντας με τον νεαρό μεγαλύτερο δυναμισμό στην μεσαία γραμμή.
Μπήκε καλύτερα η Ρεάλ στο δεύτερο μέρος, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την Μπάρτσα να ανεβάζει σταδιακά στροφές και να απειλεί με τον Φεράν Τόρες, ο οποίος μαζί με τον Ζοάο Φέλιξ πήραν τις θέσεις των Ρόμπερτ Λεβαντσόφσκι και Ραφίνια αντίστοιχα.
Ο Τσάβι με τις αλλαγές το… έψαχνε περισσότερο από τον Αντσελότι και η επιμονή του ανταμείφθηκε στο 69’. Σέντρα του Λαμίν, ο Φεράν Τόρες πετάγεται στην φάση αλλά αφήνει την μπάλα να περάσει, ο Λούνιν αιφνιδιάζεται αλλά αποκρούει, με τον Φερμίν Λόπεθ να καραδοκεί και να σκοράρει από κοντά, παίρνοντας το ριμπάουντ για το 1-2.
Ο Αντσελότι, ο οποίος ετοίμαζε τον Έντερ Μιλιτάο, έριξε μετά το γκολ τους Φραν Γκαρθία και Μπραΐμ Ντίαθ, βλέποντας την ομάδα του να αντιδράει άμεσα και να ισοφαρίζει στο 73’ σε 2-2 με τον Λουκάς Βάθκεθ, τελειώνοντας από κοντά στο δεύτερο δοκάρι έναν συνδυασμό των Βαλβέρδε – Βινίσιους, με τον Ζοάο Κανσέλο να παρακολουθεί την φάση ως… θεατής πολυτελείας.
Ο Μπέλινγκχαμ το γκολ – τίτλος!
Μετά την δεύτερη ισοφάριση, η Ρεάλ έψαξε να προηγηθεί για πρώτη (και οριστική) φορά στο ντέρμπι. Κυνήγησε το 3-2, έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με Βινίσιους και Χοσέλου και, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ήρθε η λύτρωση και, ουσιαστικά, το πρωτάθλημα.
Πολύ ωραία ενέργεια του Μπραΐμ, ανοίγει για τον Λούκας Βάθκεθ στα δεξιά, σέντρα του τελευταίου, ο Χοσέλου δεν μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα με τακουνάκι στο πρώτο δοκάρι και στο δεύτερο ο Μπέλινγκχαμ καραδοκεί, νικάει τον Τερ Στέγκεν και σφραγίζει τον τίτλο, οριστικά και αμετάκλητα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της La Liga, η Ρεάλ νίκησε και στα δύο «Clasico» της σεζόν με γκολ στις καθυστερήσεις. Και, όπως και να το κάνεις, με αυτόν τον τρόπο οι νίκες και το πρωτάθλημα είναι πολύ πιο γλυκά…
Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Λούνιν – Λούκας Βάθκεθ, Ρούντιγκερ, Τσουαμενί, Καμαβινγκά (71’ Φραν Γκαρθία) – Βαλβέρδε, Κρόος (71’ Μπραΐμ Ντίαθ), Μόντριτς – Μπέλινγκχαμ – Ροντρίγκο (74’ Έντερ Μιλιτάο), Βινίσιους Ζούνιορ (82’ Χοσέλου).
Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Ζοάο Κανσέλο – Ντε Γιονγκ (45’ λ. τρ. Πέδρι), Κρίστενσεν (46’ Φερμίν Λόπεθ), Γκιντογκάν – Γιαμάλ, Λεβαντόφσκι (64’ Φεράν Τόρες), Ραφίνια (64’ Ζοάο Φέλιξ).