21 Ιουνίου, 2024
  • 21 Ιουνίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Ισπανία – Κροατία 3-0:Τη διέλυσε χωρίς… αναισθητικό

Ισπανία – Κροατία 3-0:Τη διέλυσε χωρίς… αναισθητικό

By on 15 Ιουνίου, 2024 0 336 Views

Η Ισπανία διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο των Κροατών, επικράτησε 3-0 στην πρεμιέρα του ομίλου κι έγινε… αφεντικό για την πρόκριση στους «16».
Ντέρμπι; Η Ισπανία δε βρήκε αντίσταση από την Κροατία, επικράτησε 3-0 στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου και απέδειξε με το… καλησπέρα πως είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Μόντριτς, Κόβασιτς και Μπρόζοβιτς… βραχυκύκλωσαν και η Χρβάτσκα που έχασε πέναλτι στην επανάληψη δεν μπόρεσε ποτέ να μπει δυνατά στη μάχη της ανατροπής. Τρίτος σκόρερ στην ιστορία των EURO ο Μοράτα, νεότερος ο Γιαμάλ.

Γκολ, γκολ, γκολ και η Ισπανία έγραψε ιστορία
Το πιο αποτελεσματικό πρώτο ημίχρονο στην ιστορία της Ισπανίας! Ναι, κόντρα στην Κροατία οι Ιβηρες έκαναν τα πάντα σωστά στην επίθεση και οι αντίπαλοί τους όλα λάθος. Η Ισπανία πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε EURO τρία γκολ στα πρώτα 45 λεπτά κι έβαλε τις βάσεις για… πρόκριση, μιας και το β’ μέρος ήταν σχεδόν ραμμένο και κομμένο στα μέτρα της.

Οι Ιβηρες μπήκαν δυνατά, πίεσαν ψηλά, με τον Ρόδρι και τον Πέδρι να «εγκλωβίζουν» Μπρόζοβιτς και Μόντριτς. Η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε για 20 λεπτά ήταν καλύτερη, ωστόσο δε βρήκε τις φάσεις για να απειλήσει. Ο Κόβασιτς αναγκάστηκε να γυρίσει πιο πίσω και η Κροατία πήρε την κατοχή, κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα και είχε την πρώτη τελική της με τον Μπούντιμιρ.

Ωστόσο, η Ισπανία στην πρώτη φάση που βρήκε εκτεθειμένη την άμυνα της αντιπάλου κατάφερε να σκοράρει. Στο 29ο λεπτό, ο Φαμπιάν Ρουίθ με τρομερή κάθετη βρήκε τον Μοράτα, ο οποίος με ιδανικό πλασέ πέτυχε το 1-0, έφτασε τα 7 γκολ σε EURO και βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από Κριστιάνο και Πλατινί. Η Κροατία προσπάθησε να απαντήσει, αλλά ο Σιμόν νίκησε τον Κόβασιτς, κράτησε το μηδέν και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της.

Ετσι, στο 32ο λεπτό ήρθε το δεύτερο γκολ για τους Ιβηρες! Ο Φαμπιάν Ρουίθ με υπέροχη ατομική ενέργεια, άδειασε τους Μόντριτς, Μπρόζοβιτς και πέτυχε το 2-0.

Οι βάσεις νίκης είχαν μπει κι έγιναν πιο ισχυρές ένα λεπτά αργότερα, όταν ο Σιμόν με ωραία επέμβαση νίκησε τον Μπρόζοβιτς, ενώ ο Μάγιερ από κοντά αστόχησε. Ούτε όμως στο 41΄ η Κροατία μπόρεσε να μπει στο παιχνίδι, με τον Γκβάρντιολ να αστοχεί από καλή θέση. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τη Χρβάτσκα στις καθυστερήσεις, όταν ο Καρβαχάλ από την ασίστ του Γιαμάλ διαμόρφωσε το 3-0. Το 57% στην κατοχή της μπάλας, αλλά και οι ευκαιρίες δεν βοήθησαν την Χρβάτσκα. Η παθητική άμυνα των Κροατών έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του ματς, με τους φίλους της ομάδας να… αναπολούν τον Σλάβεν Μπίλιτς.

Χαμένο πέναλτι, χαμένη στην πρεμιέρα η Κροατία
Tο β’ μέρος άρχισε με καλές ευκαιρίες, αφού στο 52΄ο Λιβάκοβιτς είχε τρομερή αντίδραση στην προσπάθεια του Γιαμάλ, ενώ στο 56′ Κουκουρέγια και Σιμόν ήταν εντυπωσιακοί στις προσπάθειες των Στάνισιτς και Μπούντιμιρ. Η Ισπανία στη συνέχεια του ματς κατάφερε να παγώσει το ρυθμό, είχε τον απόλυτο έλεγχο και το βλέμμα ήταν στραμμένο στο επόμενο παιχνίδι με την Ιταλία.

Σε μια περίπτωση στο 78′ αδράνησε και η Κροατία βρέθηκε φάτσα με το γκολ. Ο Ρόδρι ανέτρεψε τον Πέτκοβιτς, όμως δεν αντίκρισε την κόκκινη κάρτα από τον Ολιβερ. Ο Σιμόν νίκησε τον Πέτκοβιτς, αλλά στη συνέχεια της φάσης ο Πέρισιτς από κοντά βρήκε δίχτυα. Η χαρά δεν κράτησε αρκετά, αφού το γκολ του Κροάτη ακυρώθηκε σωστά, μιας και ήταν σε θέση οφσάιντ. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με την Ισπανία να μπαίνει με φόρα στη διοργάνωση.

Ισπανία (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Κουκουρέγια, Πέδρι (59′ Όλμο), Ρουίθ, Ρόδρι (86′ Θουμπιμέντι), Γιαμάλ (86′ Τόρες), Νίκο Γουίλιαμς (68′ Μερίνο), Μοράτα (67′ Ογιαρθάμπαλ)

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (65′ Πάσαλιτς), Κόβασιτς (65′ Σούσιτς), Μπρόζοβιτς, Μάγερ, Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Μπούντιμιρ (56′ Πέρισιτς)