23 Ιουνίου, 2024
  • 23 Ιουνίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Ιταλία-Αλβανία 2-1: «Έσβησε» γρήγορα τη φλόγα την Αλβανών

Ιταλία-Αλβανία 2-1: «Έσβησε» γρήγορα τη φλόγα την Αλβανών

By on 16 Ιουνίου, 2024 0 317 Views

Η Αλβανία σόκαρε την Ιταλία με το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του EURO, ωστόσο στη συνέχεια… παραδόθηκε στην ισχύ των Ατζούρι και τούς είδε να κεφαλαιοποιούν την κυριαρχία τους με το πρώτο τους τρίποντο (2-1) στα γήπεδα της Γερμανίας.
Απάντησε με ανατροπή στο ιστορικό σοκ η Ιταλία
Το… έσβησε η Ιταλία, αλλά καρδιοχτύπησε
Πρεμιέρα με πολύτιμο τρίποντο στο EURO 2024 και τον… όμιλο του θανάτου έκανε η εθνική Ιταλίας. Οι Ατζούρι έμειναν πίσω στο σκορ στα πρώτα δευτερόλεπτα του παιχνιδιού, ωστόσο τιθάσευσαν την ορμή και τον ενθουσιασμό του… κόκκινου «Signal Iduna Park» και μπόρεσαν με ανατροπή εξπρές να «λυγίσουν» την αξιόμαχη Αλβανία (2-1) χάρη στα τέρματα των Μπαστόνι και Μπαρέλα.

Έτσι, η ομάδα του Σπαλέτι «έπιασε» την Ισπανία στην πρώτη θέση του γκρουπ και ταυτόχρονα έδωσε χαρακτήρα τελικού… επιβίωσης στη «μάχη» της ομάδας του Σιλβίνιο και της Κροατίας για τη 2η αγωνιστικη.
Απάντησε με ανατροπή στο ιστορικό σοκ η Ιταλία
Οι Αλβανοί δεν θα μπορούσαν να γράψουν πιο ιδανικό σενάριο για το ξεκίνημα του αγώνα, αφού πριν καλά καλά βγουν από τα αποδυτήρια βρέθηκαν να προηγούνται στο σκορ. Μόλις στα 23 δευτερόλεπτα, ο Ντιμάρκο σέρβιρε στον… Μπαϊράμι από το πλάγιο κι αυτός μέσα από την περιοχή «κεραυνοβόλησε» εντυπωσιακά τον Ντοναρούμα για το 1-0, δίνοντας το έναυσμα έξαλλων πανηγυρισμών στους συμπατριώτες του. Η συνέχεια ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη. Αυτό μάλιστα ήταν και το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Ιταλία βρήκε την ψυχραιμία και την ηρεμία να αντιδράσει και «απάντησε» άμεσα στο… σοκ. Στο 11ο λεπτό ο Πελεγκρίνι σέντραρε από τα αριστερά και ο Μπαστόνι με φοβερή καρφωτή κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσα. Μάλιστα οι Ατζούρι δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι και ολοκλήρωσαν την ανατροπή με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Ασάνι δεν απομάκρυνε σωστά και ο Μπαρέλα με απίθανο σουτ από μακριά έδωσε το προβάδισμα στη χώρα του. Οι Αλβανοί έδειχναν να παρασύρονται στον ρυθμό της ομάδας του Σπαλέτι που ήλεγχε απόλυτα το ματς φλέρταρε σε τουλάχιστον δύο ακόμα περιπτώσεις με το τρίτο γκολ.

Στο 33′ όμως το σουτ του Φρατέζι τράνταξε το δοκάρι του Στρακόσια και στο 40΄ ο πορτιέρε της Αλβανίας σταμάτησε το πλασέ του Σκαμάκα μέσα από την περιοχή.

Το… έσβησε η Ιταλία, αλλά καρδιοχτύπησε
Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, η ομάδα του Σιλβίνιο έδειξε να υιοθετεί μια ελαφρώς πιο τολμηρή προσέγγιση, ωστόσο δεν μπόρεσε να τη μετουσιώσει και να επιστρέψει στο ματς. Αντίθετα, η Ιταλία ήταν αυτή που συνέχισε να απειλεί.

Στο 59′ ο Φεντερίκο Κιέζα έκανε πολύ ωραία ενέργεια και πλάσαρε με φάλτσα από τη γωνία της περιοχής με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Σταδιακά πάντως, η ομάδα του Σπαλέτι «έσβησε» τις μηχανές και διαχειρίστηκε το προβάδισμά της. Παρά την εύθραυστη διαφορά του ενός γκολ δε, δεν έδειξε ούτε να πανικοβάλλεται, ούτε να… αγχώνεται.

Πάντως η μη διάθεση ή η αδυναμία της να τελειώσει το παιχνίδι θα μπορούσε να τιμωρηθεί. Στο 90′ ο Ρέι Μανάι έφυγε στην πλάτη του Καλαφιόρι μετά από βαθιά μπαλιά, έκανε το «τσίμπημα», ωστόσο ο Ντοναρούμα τού αρνήθηκε το γκολ και γλίτωσε την Ιταλία από το κάζο.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντι Μάρκο (83′ Νταρμιάν), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (90+2′ Φολορούνσο), Φρατέζι, Κιέζα (77′ Καμπιάσο), Πελεγκρίνι (77′ Κριστάντε), Σκαμάκα (83′ Ρετέγκι)

Αλβανία: Στρακόσια, Χισάι, Τζιμσίιτι, Αγέτι, Μιτάι, Ραμαντάνι, Ασλάνι, Μπαϊράμι (87′ Μούτσι), Σεφέρι (68′ Λάτσι), Ασάνι (68′ Χάτσι), Μπρόγια (76′ Μανάι