27 Ιουνίου, 2024
  • 27 Ιουνίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Τουρκία – Πορτογαλία 0-3: Πρώτη και καλύτερη στον 6ο όμιλο με επιβλητική τριάρα

Τουρκία – Πορτογαλία 0-3: Πρώτη και καλύτερη στον 6ο όμιλο με επιβλητική τριάρα

By on 22 Ιουνίου, 2024 0 448 Views

Η Πορτογαλία ήταν καταφανώς ανώτερη από την Τουρκία στη μεταξύ τους κόντρα και την καθάρισε με 3-0 στο Ντόρτμουντ, για να εξασφαλίσει θέση στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης μέσω της πρώτης θέσης του 6ου ομίλου.

Η εθνική Πορτογαλίας βροντοφωνάζει “παρούσα” και είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα στα γήπεδα της Γερμανίας! Μετά από τη νικηφόρα πρεμιέρα όπου έκανε την ανατροπή στο 90+2′ κόντρα στην Τσεχία (2-1), η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πήρε φόρα και διέλυσε με χαρακτηριστική ευκολία την Τουρκία το Σάββατο (22/6), για να φτάσει στο 3-0 για τη δεύτερη αγωνιστική του 6ου ομίλου και να προκριθεί στους “16” του Euro 2024 ως πρώτη.


Ο Μπερνάρντο Σίλβα άνοιξε το δρόμο για το “2 στα 2” των Ιβήρων στον όμιλο με το πρώτο του γκολ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, για να ακολουθήσει ένα ασύλληπτο αυτογκόλ του Ακαϊντίν και να σφραγιστεί ο θρίαμβος των Πορτογάλων με το γκολ του Φερνάντες από πάσα του Ρονάλντο, που εκτόξευσε τον CR7 στην κορυφή όσον αφορά στους παίκτες με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (8).

Ο αγώνας στο “Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ” απέκτησε φρενήρη ρυθμό από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με τις δύο ομάδες να παίζουν επιθετικά και να πατούν πολύ συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Η Πορτογαλία προσπάθησε να απειλήσει δις με τον Ρονάλντο ενώ η Τουρκία φλέρταρε με το γκολ στο 8′ όταν ο Κανσέλο πρόλαβε και έκανε σωτήριο τάκλιν πριν ο Ακτούρκογλου σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα μέσα από τη μικρή περιοχή.

Σιγά σιγά όμως η κόντρα ξέφευγε από την κατάσταση ισορροπίας και έφερνε τους Πορτογάλους σε ευνοϊκότερη θέση έχοντας υπέρ τους την κατοχή στο πρώτο 20λεπτο, για να βρουν το γκολ στο 22′ σε μία φάση που η άμυνα της Τουρκίας πιάστηκε στον ύπνο.

Οι Λεάο και Μέντες συνδυάστηκαν από την αριστερή πλευρά και ο δεύτερος έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι, με τον Ρονάλντο να μην προλαβαίνει τη μπάλα αυτή να στρώνεται στον αμαρκάριστο Μπερνάρντο Σίλβα, που εκτέλεσε με αριστερό σουτ για να πανηγυρίσει το πρώτο γκολ της καριέρας του σε μεγάλη διοργάνωση (0-1).

Το γκολ αυτό ανέβασε την ψυχολογία των Ιβήρων και έριξε εκείνη των Τούρκων, με τα συναισθήματα αυτά να γιγαντώνονται λίγα λεπτά αργότερα όταν σημειώθηκε ένα από τα πιο αδιανόητα αυτογκόλ στην ιστορία των Euro. Ο Ακαϊντίν θέλησε να γυρίσει τη μπάλα προς τα πίσω για τον τερματοφύλακά του όμως δεν συνεννοήθηκε με τον Μπαγιντίρ και έτσι αυτή πήρε κατεύθυνση προς τα δίχτυα, με τους Τσελίκ και Μπαγιντίρ να την κυνηγούν αλλά μην αποτρέπουν το μοιραίο (0-2).

Η ομάδα του Μαρτίνεθ πήρε στη συνέχεια τον απόλυτο έλεγχο στην αναμέτρηση και κυνήγησε και τρίτο γκολ, με τους Φερνάντες (35′) και Ρονάλντο (37′) να μην βρίσκουν στόχο στα σουτ που επιχείρησαν, με την Τουρκία να συνέρχεται μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους αλλά να μη βρίσκει κάποια καλή ευκαιρία μέχρι να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για να πάρουν ανάσες.

Το δεύτερο μέρος όχι μόνο δεν έφερε αλλαγή δεδομένων στο χορτάρι αλλά βρήκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 να εδραιώνει από νωρίς την κυριαρχία της, βρίσκοντας τρίτο γκολ στην πρώτη ευκαιρία της σε αυτό το διάστημα.

Μετά από κάθετη πάσα στην πλάτη της τουρκικής άμυνας ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε απέναντι στον Τούρκο γκολκίπερ, με τον CR7 να δείχνει αλτρουισμό και να δίνει ασίστ στον Μπρούνο Φερνάντες που έγραψε το 3-0 με πλασέ στην ανυπεράσπιστη εστία (ο σούπερ σταρ της Αλ Νασρ έγινε έτσι ο κορυφαίος παίκτης σε ασίστ στην ιστορία του Euro).

Με το γκολ αυτό “έσβησε” ουσιαστικά το παιχνίδι, με την Πορτογαλία να μην φορτσάρει στη συνέχεια και να κάνει διαχείριση δυνάμεων και την Τουρκία να ψάχνει το γκολ της παρηγοριάς αλλά να αδυνατεί να απειλήσει ουσιαστικά τον Ντιόγκο Κόστα έχοντας ελάχιστες ενέργειες εντός της περιοχής των Ιβήρων.

Μάλιστα, στα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν η ομάδα του Μαρτίνεθ εκείνη που άγγιξε και τέταρτο γκολ, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να έχει την ευκαιρία σε δύο περιπτώσεις αλλά να υστερεί στην τελική προσπάθεια και να μην επιδεινώνεται έτσι το μαρτύριο για την ομάδα του Μοντέλα.
Το τελευταίο σφύριγμα του Φέλιξ Σβάγερ βρήκε τους Πορτογάλους να πανηγυρίζουν για το τρίποντο που τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για τη φάση των νοκ-άουτ και την ίδια να φέρνει τους Τούρκους μπροστά σε έναν τελικό απέναντι στην Τσεχία στη μάχη της πρόκρισης.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπαγιντίρ, Τσελίκ, Ακαϊντίν (75′ Ντεμιράλ), Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Κοκτσού (46′ Γιαζιτσί), Τσαλχάνογλου, Αϊχάν (58′ Γιουκσέκ), Ακγκούν (70′ Γκιουλέρ), Γιλμάζ, Ακτούρκογλου (58′ Γιλντίζ)
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (69′ Σεμέντο), Ρούμπεν Ντίας, Πέπε (83′ Αντόνιο Σίλβα), Μέντες, Βιτίνια (88′ Ζοάο Νέβες), Παλίνια (46′ Ρούμπεν Νέβες), Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (46′ Νέτο)