6 Ιουλίου, 2024
  • 6 Ιουλίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Euro 2024: Διπλωματική εμπλοκή Γερμανίας – Τουρκίας για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ.”Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας”

Euro 2024: Διπλωματική εμπλοκή Γερμανίας – Τουρκίας για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ.”Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας”

By on 4 Ιουλίου, 2024 0 470 Views

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις σε Άγκυρα και Βερολίνο μετά την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ να σχηματίσει το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, κατά τον πανηγυρισμό του δεύτερου γκολ της Τουρκίας απέναντι στην Αυστρία, στο Euro 2024

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, οδηγώντας Βερολίνο και Άγκυρα σε αντιπαράθεση.

“Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας. Το να χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για να εκφράζονται ρατσιστικές χειρονομίες, είναι εντελώς απαράδεκτο” είπε και κάλεσε την UEFA να “διερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων”.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι “αρχές ασφαλείας της Γερμανίας παρακολουθούν στενά τους Τούρκους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία” και ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “βρίσκονται υπό παρακολούθηση” από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την επίσημη θέση του Βερολίνου.

Ο πανηγυρισμός και οι δηλώσεις του Ντεμιράλ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ντερμιράλ, αφού πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του, έκανε τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από το πρωί της Τετάρτης αρνητικά στη Γερμανία.

Ενδεικτικά, το περιοδικό SPIEGEL και η εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκαν στο περιστατικό επικρίνοντας την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή, ενώ παρέθεσαν δηλώσεις του μετά τον αγώνα.

“Ο τρόπος που πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική μου ταυτότητα. Για αυτό έκανα αυτήν τη χειρονομία. Είδα ανθρώπους στο γήπεδο που έκαναν επίσης αυτήν τη χειρονομία. Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό είναι το νόημα αυτής της χειρονομίας”, υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε:

“Ήθελα απλώς να δείξω πόσο χαρούμενος είμαι και πόσο περήφανος είμαι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κρυφό μήνυμα”.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ποδοσφαιριστής μιμήθηκε με τα χέρια του δύο λύκους: Πρόκειται για τον παραδοσιακό χαιρετισμό των “Γκρίζων Λύκων”, ενός δεξιού εξτρεμιστικού κι εθνικιστικού κινήματος στην Τουρκία που έγινε γνωστό -μεταξύ άλλων- για τη συμμετοχή του στην επίθεση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Ο εν λόγω χαιρετισμός, εκτός του ότι απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UEFA, έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στη Γερμανία και την Αυστρία.

Η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν, δε, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Έρευνα της UEFA

Συγχρόνως, η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τον χαιρετισμό του Ντεμιράλ.

“Για τον αγώνα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, που έγινε στη Λειψία, έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 του Πειθαρχικού Κανονισμού της UEFA, σε σχέση με τη φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη”, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, προσθέτοντας ότι “περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα διατεθούν σε εύθετο χρόνο”.

Πηγή: news247.gr