8 Σεπτεμβρίου, 2024
  • 8 Σεπτεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Τελευταίo βήμα για τον τελικό: Ολλανδία ή Αγγλία κόντρα στην Ισπανία για το τρόπαιο;

Τελευταίo βήμα για τον τελικό: Ολλανδία ή Αγγλία κόντρα στην Ισπανία για το τρόπαιο;

By on 10 Ιουλίου, 2024 0 547 Views

Στο Ντόρτμουντ η Ολλανδία κοντράρεται με την Αγγλία (22:00-ΡΙΚ 1) για να βγει ο αντίπαλος της Ισπανίας στον τελικό του EURO. 

Ολλανδία και Αγγλία διεκδικούν απόψε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2024 το οποίο θα φέρει τους «οράνιε» σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 1988 και τη μοναδική τους κατάκτηση και τους Άγγλους για ακόμη μία φορά μετά το 2021. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πριν από πέντε χρόνια στην ίδια φάση του Nations League με τους Ολλανδούς να επικρατούν με 3-1 στην παράταση.

Η Αγγλία απείχε δευτερόλεπτα από τον αποκλεισμό πριν από το  εκπληκτικό γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ  στο 95ο λεπτό  του αγώνα με τη Σλοβακία  στους «16», πριν ο Χάρι Κέιν στο ξεκίνημα της παράτασης διαμορφώσει τα δεδομένα της νίκης-πρόκρισης.

Παρά τις χαμηλές επιδόσεις της Αγγλίας στη Γερμανία, είναι αήττητη στους τελευταίους δώδεκα αγώνες της στο Euro (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ήττα στα πέναλτι στον τελικό του 2020), κερδίζοντας οκτώ, ενώ τελευταία γεύτηκε την ήττα από την Ισλανδία το 2016.

Η Ολλανδία είχε την καλύτερη παρουσία της στη διοργάνωση στη νίκη της  με 3-0 επί της Ρουμανίας στη φάση των «16», αλλά χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να σκοράρει δύο φορές σε έξι λεπτά για να νικήσει την Τουρκία με 2-1 στα προημιτελικά, στο μοναδικό από τα τέσσερα παιχνίδια των «8» που δεν πήγε στην παράταση.

Οι Ολλανδοί έφτασαν στους τελευταίους τέσσερις του Euro για πρώτη φορά από το 2004 έχοντας τερματίσει τρίτοι στον όμιλό τους πίσω από τη Γαλλία και την Αυστρία.

Η Ολλανδία και η Αγγλία στοχεύουν αμφότερες στον δεύτερο τελικό τους σε Euro, με την τελευταία να προσπαθεί  σε συνεχόμενους τελικούς μετά την ήττα από την Ιταλία το 2021. Οι Ολλανδοί δεν έχουν φτάσει στον τελικό από τότε που σήκωσαν το τρόπαιο το 1988.

Η Ολλανδία πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό καθώς ξεπέρασε με 2-1 την Τουρκία. Βρέθηκε να χάνει στο πρώτο μέρος, όπου ήταν κακή, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά στο δεύτερο ημίχρονο και με δύο γκολ από το 70′ ως το 76′ έκανε την ανατροπή και νίκησε. Στους «16», στη νίκη της με 3-0 επί της Ρουμανίας έκανε την καλύτερη εμφάνισή της στο Euro, ενώ προηγουμένως στους ομίλους  νίκησε με 2-1 την Πολωνία, έφερε 0-0 με τη Γαλλία και ηττήθηκε με 3-2 από την Αυστρία.

«Είμαι υπερήφανος για την ομάδα και τους παίκτες μου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ξέρω ότι δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της απόδοσης που μπορούμε και ο κόσμος θέλει παραπάνω, αλλά σημασία έχει ότι βρισκόμαστε στα ημιτελικά και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη μάχη που μας περιμένει. Είναι ένα ιστορικό παιχνίδι, ένα πολύ μεγάλο ματς αυτό με την Αγγλία. Εδώ που φτάσαμε στόχος είναι η κατάκτηση» σχολίασε ο Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα. 

Αναμένονται στους δρόμους του Ντόρτμουντ περίπου 80.000 Ολλανδοί, αλλά τα εισιτήρια που έχουν πάρει είναι μόλις 10.000!

Τα «λιοντάρια» στη φάση των ομίλων νίκησαν με 1-0 τη Σερβία στην πρεμιέρα και στη συνέχεια έφεραν 1-1 με τη Δανία και 0-0 με τη Σλοβενία. Στα νοκ άουτ ο πρώτος τους αντίπαλος ήταν πολύ βατός, αλλά λίγο έλειψε να αποκλειστούν από τη Σλοβακία και κατόπιν άντεξαν στον προημιτελικό με τους Ελβετούς. 

«Αν δεν μπορείς να απολαύσεις αυτή τη στιγμή, τότε σπαταλάς τον χρόνο σου. Δεν θα αρνηθώ πως είναι οδυνηρό όταν τα πράγματα γίνονται τόσο προσωπικά. Δεν πιστεύω πως είναι φυσιολογικό να σου πετούν μπύρα. Ανέλαβα αυτή τη δουλειά για να βελτιώσω το αγγλικό ποδόσφαιρο και να μας δώσω τέτοιες νύχτες. Δεν έχουμε πάει ποτέ σε τελικό εκτός αγγλικού εδάφους και δεν έχουμε κατακτήσει ποτέ το Euro, υπάρχουν επομένως δύο κομμάτια ιστορίας που θέλουμε να γράψουμε» τόνισε ο  Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. 

«Ίσως ξεκινήσαμε άσχημα, όμως υπήρξαν πολλά θετικά στο τελευταίο παιχνίδι. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να παίξουμε συναρπαστικό ποδόσφαιρο για όλους. Μερικές φορές ο κόσμος λέει πως στα χαρτιά έχουμε την καλύτερη ομάδα και πρέπει να νικάμε τους άλλους εύκολα, δεν είναι έτσι όμως. Μερικές φορές είναι δύσκολο και έτσι είναι το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Φιλ Φόντεν.
Μοναδικό ερώτημα για τον  Σάουθγκεϊτ είναι το αν θα παίξει με τετράδα στην άμυνα ή τριάδα με τον Μαρκ Γκουεχί να επιστρέφει μετά την τιμωρία του. 

Η προϊστορία

8 νίκες η Ολλανδία
9 ισοπαλίες
13 νίκες η Αγγλία
72-36 γκολ υπέρ της Αγγλίας
Στο Euro: 1-0-1

Πιθανές ενδεκάδες 

Ολλανδία: Φερμπρούχεν – Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ – Σίμονς, Σχάουτεν, Ρέιντερς – Μπέργκβαϊν, Ντεπάι, Χάκπο.

Αγγλία: Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Γκουεχι, Τρίπιερ/Σο – Μέινου, Ράις – Σάκα, Μπέλιγχαμ, Φόντεν – Κέιν.

Τον αγώνα ορίστηκε να διευθύνει ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ.