7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • 7 Σεπτεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • EURO 2024:΄Eφθασε η ώρα.Ισπανία και Αγγλία για το ευρωπαϊκό στέμμα.Θα κερδίσει η ομάδα που προσφέρει θέαμα ή το… απωθημένο θα γίνει πραγματικότητα; 

EURO 2024:΄Eφθασε η ώρα.Ισπανία και Αγγλία για το ευρωπαϊκό στέμμα.Θα κερδίσει η ομάδα που προσφέρει θέαμα ή το… απωθημένο θα γίνει πραγματικότητα; 

By on 14 Ιουλίου, 2024 0 363 Views

Ισπανία και Αγγλία αναμετρώνται απόψε (22:00-ΡΙΚ 1) στο ιστορικό «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου με στόχο την κορυφή της Ευρώπης – Θα κυριαρχήσει η ομάδα που προσφέρει θέαμα ή το… απωθημένο θα γίνει πραγματικότητα; 

Η Αγγλία προηγείται στη μεταξύ τους παράδοση, με 14 νίκες έναντι 10 της Ισπανίας σε σύνολο 27 αγώνων (14-3-10). Τελευταία αναμέτρησή τους ήταν υο 2018 για το Nations League (3-2 νίκησε η Αγγλία).

Σε επίπεδο τελικής φάσης Euro, βρέθηκαν αντιμέτωπες τέσσερις φορές, με απολογισμό 3 νίκες της Αγγλίας και μια «λευκή» ισοπαλία το 1996 στο «Γουέμπλεϊ».

Η Αγγλία έγινε η τέταρτη χώρα με δύο σερί τελικούς σε Euro, μετά τη Γερμανία (το 1972-1976 ως Δυτική, και το 1992-96), τη Σοβιετική Ένωση (1960-64) και την Ισπανία (2008-12).

Οι Ισπανοί άρχισαν το τουρνουά «διαλύοντας» με 3-0 την Κροατία και συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, φθάνοντας εύκολα στο 3/3 στον όμιλό τους. Προκρίθηκαν έτσι εύκολα στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, όπου έκαναν…  πάρτι κόντρα στη Γεωργία με νίκη 4-1, παρότι έμειναν μάλιστα πίσω στο σκορ στην αρχή.

Ακολούθησαν δύο δύσκολες νίκες με το ίδιο σκορ, 2-1. Πρώτα κόντρα στη Γερμανία, όπου και χρειάστηκαν ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης για να πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά και εκεί πέτυχαν νέα ανατροπή κόντρα στη Γαλλία. Με ένα φοβερό γκολ του Λαμίν Γιαμάλ και άλλο ένα από τον Ντάνι Όλμο, πήραν την πρόκριση στον τελικό. 

Μπορεί με την εικόνα τους να μην κατάφεραν να πείσουν το κοινό, με την κριτική εντός της χώρας προς τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να είναι έντονη, ωστόσο τα «λιοντάρια» κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να φτάσουν ως τον τελικό της διοργάνωσης.

Από την άλλη, οι Άγγλοι μπορεί διόλου να μην εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους, αλλά σε ένα βατό όμιλο με Σερβία, Δανία και Σλοβακία τερμάτισαν στην πρώτη θέση με πέντε βαθμούς έχοντας μια νίκη κόντρα στην Σερβία (1-0) και δυο ισοπαλίες (1-1 με Δανία), (0-0 με Σλοβενία). Στα νοκ άουτ επικράτησαν με 2-1 της Σλοβακίας στην παράταση και αφού πρώτα χρειάστηκαν ένα γκολ στο 90+5΄από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ για να μην αποκλειστούν. 

Στα προημιτελικά η Ελβετία που είχε αποκλείσει την Ιταλία στον προηγούμενο γύρο, παραλίγο να κάνει το ίδιο και στην Αγγλία, ωστόσο στα πέναλτι τα «λιοντάρια» κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση. Το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο στα 120 λεπτά (1-1), με τα «λιοντάρια» να βρίσκονται και πάλι πίσω στο σκορ.

Κάτι παρόμοιο έγινε και στον ημιτελικό με αντίπαλο την Ολλανδία, με τους «οράνιε» να προηγούνται με 1-0, ωστόσο με την οξυδέρκεια του Χάρι Κέιν και τον Γουότκινς που ντύθηκε ήρωας, η Αγγλία έκανε άλλη μια ανατροπή, νίκησε με 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Για να πάρουμε τον τίτλο, θα πρέπει να συμπληρωθεί το παζλ με όλες τις μεγάλες ομάδες. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία. Οι Άγγλοι έχουν τεράστιους ποδοσφαιριστές και είναι πανίσχυροι. Εμείς προσφέραμε την καλύτερη δυνατή έκδοσή μας ως τώρα, όμως σε έναν τελικό, αυτό ελάχιστα παίζει ρόλο. Θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι, για να νικήσουμε την Αγγλία» σχολίαζε ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε.

Επιστρέφουν από τιμωρία οι βασικοί Ρόμπιν Λε Νορμάντ και Ντάνι Καρβαχάλ και αμφότεροι αναμένεται να πάρουν φανέλα βασικού. 

«Το μόνο που θέλουμε είναι να μας αγαπάει ο κόσμος. Κάνουμε κάτι για τη χώρα, για να είναι υπερήφανοι όλοι οι Άγγλοι, αλλά δεν παίρνουμε πίσω την αγάπη που θα περιμέναμε. Το μόνο που διαβάζεις είναι κριτική και είναι σκληρή. Για εμάς σημαίνει πολλά να προσφέρουμε χαρές όπως αυτή», είπε και προσέθεσε πως «το να φτάνουμε για πρώτη φορά σε τελικό εκτός Αγγλίας, με κάνει υπερήφανο. Παίζουμε κόντρα στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά, αλλά είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε» είπε, από την πλευρά του, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει βασικό τον Λουκ Σο, ο οποίος έπαιξε ως αλλαγή κόντρα στους Ολλανδούς, αν και γενικά δεν αναμένονται αλλαγές στην ενδεκάδα. 

Οι προπονητές 

O Λουίς ντε Λα Φουέντε, ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας, ήταν μέλος της ομάδας (αριστερό μπακ) όταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατέκτησε για τελευταία φορά τον τίτλο στην Ισπανία, το 1983 και 1984. Ο Γκάρεθ Σάουθγκέϊτ, ο οποίος κάθεται στον πάγκο της Αγγλίας, ήταν αρχηγός της Μίντλεσμπρο, όταν σήκωσε το Λιγκ Καπ του 2004, το μοναδικό τρόπαιό της έως σήμερα.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας ήταν μόλις 21 ετών την εποχή του πρώτου τίτλου, έχοντας περάσει από τις τάξεις των νέων στην ομάδα από τη Βασκωνία. Συνέχισε να παίζει περισσότερες από 200 φορές για αυτήν σε δύο περιόδους με τέσσερα χρόνια παραμονής στη Σεβίλλη ενδιάμεσα. Επίσης, έπαιξε για την εθνική ομάδα της Ισπανίας σε επίπεδο νέων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988, αλλά ποτέ στην ομάδα των ανδρών .

Από την άλλη, ο 54χρονος Άγγλος μοίρασε σχεδόν εξίσου τις ημέρες που αγωνίστηκε  σε τρεις συλλόγους -την Κρίσταλ Πάλας, την Άστον Βίλα και τη Μίντλεσμπρο- και με την τελευταία κέρδισε μια θέση στην ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος (και μέχρι σήμερα, μοναδικός) αρχηγός τους που σήκωσε ένα σημαντικό τρόπαιο, συγκεκριμένα το Λιγκ Καπ του 2004.  Με την εθνική ομάδα της πατρίδας του είχε 57 συμμετοχές. 
Γαλλία (2000) και Ελλάδα (2004) είναι οι δύο ομάδες που έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου σε Euro, χωρίς να έχει χρειαστεί να περάσουν κάποια στιγμή στη διοργάνωση από τη διαδικασία των πέναλτι.

Πιθανές ενδεκάδες 

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Όλμο, Ρόδρι, Ρουίθ, Γιαμάλ, Γουίλιαμς, Μοράτα. 

Αγγλία: Πίκφορντ, Στόουνς, Γουόκερ, Γκουεχί, Σο, Μέινου, Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Φόντεν, Κέιν. 

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Γάλλος Φρανσουά Λετεσιέ.

Τα ρεκόρ των τελικών 

Οι περισσότεροι τίτλοι: Ισπανία (3), Γερμανία/Δυτική Γερμανία (3).

Εάν η Ισπανία κατακτήσει τον τίτλο την Κυριακή, θα είναι η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές.

Οι περισσότεροι τελικοί: Γερμανία/Δυτική Γερμανία (6), Ισπανία (5, συμπεριλαμβανομένου του Euro 2024).

Τίτλοι που κέρδισαν οι φιναλίστ του Euro 2024:
Ισπανία: 1964, 2008, 2012
Αγγλία: –

Η μεγαλύτερη νίκη στον τελικό: Η Ισπανία κέρδισε την Ιταλία με 4-0 το 2012.

Οι τελικοί που κρίθηκαν στην παράταση: 1960, 1996, 2000, 2016

Οι τελικοί που κρίθηκαν στα πέναλτι: 1976, 2020

Ο τελικός που παίχτηκε δύο φορές: 1968. Ο τελικός που κέρδισε η Ιταλία παίχτηκε δύο φορές αφού ο πρώτος αγώνας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έληξε 1-1 μετά την παράταση. Τα πέναλτι δεν είχαν ακόμη εισαχθεί.

Ομάδες που κέρδισαν τον τίτλο αφού έφτασαν στον τελικό την προηγούμενη διοργάνωση:
1980 Δυτική Γερμανία (τελικοί το 1976) 1996 Γερμανία.

Η Αγγλία έφτασε στον τελικό του Euro 2020 (έγινε το 2021) τον οποίο έχασε από την Ιταλία και είναι για άλλη μια φορά στον τελικό.

Ομάδες που κέρδισαν τον τίτλο χωρίς να χρειαστούν τη διαδικασία των πέναλτι κατά τη διάρκεια του τουρνουά:Γαλλία (2000), Ελλάδα (2004).

Εάν η Αγγλία κερδίσει, θα είναι η έβδομη ομάδα στα τελευταία εννέα Euro που θριάμβευσε αφού κέρδισε στη διαδικασία των  πέναλτι κάποια στιγμή στη διοργάνωση.

Τρίτη ομάδα στη φάση των ομίλων που κατέκτησε τον τίτλου: Πορτογαλία (2016).