26 Δεκεμβρίου, 2024
  • 26 Δεκεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Μπάλες από την ΚΟΠ στην Τανζανία μέσω της ActionAid και του διαιτητή Ανδρέα Τσαμπαλά

Μπάλες από την ΚΟΠ στην Τανζανία μέσω της ActionAid και του διαιτητή Ανδρέα Τσαμπαλά

By on 30 Ιουλίου, 2024 0 588 Views

Το ποδόσφαιρο ενώνει τους λαούς. Έχει αποδειχθεί αυτό ιστορικά, ακόμη και σε περιόδους πολέμου. Το ποδόσφαιρο, επίσης, ενώνει άντρες και γυναίκες. Η μεθοδολογία της ActionAid  για μεικτές ομάδες που καταργούν τα στερεότυπα και προάγουν την ισότητα μέσα από τον πυλώνα Sports For Inclusion το εφαρμόζει στην πράξη.

Τι γίνεται, όμως, όταν πας να παίξεις έναν… αυθόρμητο αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ παιδιών Δημοτικού από την Τανζανία που έχουν ως αντιπάλους γυναίκες και άντρες από Κύπρο και Ελλάδα;

Στο πρόσφατο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid, 45 Ανάδοχοι από Κύπρο και Ελλάδα βρέθηκαν στο χωριό Ματέμπε στα κεντρικά της Τανζανίας και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο που γίνεται με την υποστήριξή τους, να γνωρίσουν τα παιδιά και τις κοινότητες της Αναδοχής και να ζήσουν μαζί τους για μια εβδομάδα.

Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και ένας  αγώνας ποδοσφαίρου. Από το πουθενά

Πάσες, αποκρούσεις πάνω στη γραμμή. Γκολ (με το σταγονόμετρο). Πειράγματα, γέλια που ακούγονταν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Φωνές στα ελληνικά, φωνές στα σουαχίλι. 

Το τελικό 2-2 της κανονικής διάρκειας έφερε το παιχνίδι στα πέναλτι. Έτσι γίνεται στα αυτοσχέδια ματς, η παράταση δεν υφίσταται ως επιλογή.

Η παραπάνω πρωτοβουλία ανήκει στην ActionAid και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία δώρισε ποδοσφαιρικό υλικό. Οι μπάλες της ΚΟΠ ταξίδεψαν στην Τανζανία στις αποσκευές του διαιτητή Ανδρέα Τσαμπαλά, ο οποίος είναι Ανάδοχος της ActionAid. 

Οι μπάλες βρίσκονται στο σχολείο του Ματέμπε και πλέον τα παιδιά εκεί δεν χρειάζεται να παίζουν με αυτοσχέδιες μπάλες που γίνονται από κουρέλια και πλαστικά. Για αυτά τα παιδιά το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι απόλαυση, απλά τώρα συμβαίνει με πιο ισότιμους όρους.

O Ανδρέας Τσαμπαλάς είναι 26 ετών, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου και βρίσκεται στον κατάλογο διαιτητών Α’ Κατηγορίας της ΚΟΠ εδώ και δύο χρόνια. 

«Οι Ανάδοχοι με την εισφορά τους αλλά και την επικοινωνία που διατηρούν μέσω γραμμάτων με τα παιδιά, επιτελούν σπουδαίο έργο τόσο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για όλη την κοινότητα. Ο στόχος του ταξιδιού δεν είναι μόνο να συνειδητοποιήσουμε εμείς το πώς ζουν τα παιδιά εδώ, αλλά να βοηθήσουμε πραγματικά χτίζοντας τουαλέτες σε τοπικό σχολείο. Ουσιαστικά δεν είναι ένα ταξίδι τουρισμού, αλλά συνεισφοράς», δηλώνει ο ίδιος ο Ανδρέας, ο οποίος είναι Ανάδοχος σε μια κοινότητα στην Καμπότζη και σύντομα ελπίζει να ταξιδέψει κι εκεί με την ActionAid.

Το ταξίδι της ActionAid ήταν ουσιαστικά ένα οδοιπορικό αλληλεγγύης. Για να συμμετάσχει κανείς στα ταξίδια αλληλεγγύης της ActionAid πρέπει να είναι Ανάδοχος και να υποστηρίζει κάποια από τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται το ελληνικό γραφείο. Η στήριξη μετατρέπεται μεταξύ άλλων σε έργα  υποδομής, προγράμματα ενδυνάμωσης αλλά και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τις γυναίκες. Οι χώρες που στηρίζει η ActionAid ποικίλλουν – από υποσαχάρια Αφρική μέχρι νοτιοανατολική Ασία και από Μέση Ανατολή μέχρι κεντρική και λατινική Αμερική.

«Ήθελα όχι μόνο να δω, αλλά να βιώσω τις συνθήκες και να δω το πραγματικό έργο που κάνει η ActionAid. Είναι μέσα μου το να προσφέρω, και να το κάνω μέσα από ένα τέτοιο ταξίδι ήταν ο κατάλληλος τρόπος», τονίζει ο Κύπριος διαιτητής λίγο πριν επιστρέψει στις προπονήσεις του για να είναι έτοιμος για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται και ένα ακόμη έργο της ActionAid είναι έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση στις τοπικές κοινότητες. Δύο κτήρια τουαλετών κι ένας ασφαλής χώρος για τα κορίτσια, όπου μπορούν να ξεκουράζονται, να πλένονται και να αλλάζουν όταν έχουν περίοδο, αλλά και να λαμβάνουν συμβουλές για την αναπαραγωγική τους υγεία. Η περίοδος είναι βασικός λόγος για τον οποίο  οι μαθήτριες στην Αφρική απουσιάζουν συστηματικά από το σχολείο, με αποτέλεσμα να διακόπτουν πολλές φορές οριστικά εξαιτίας των ελλείψεων που δημιουργούνται στα μαθήματα.

Η ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινότητας δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την ευγνωμοσύνη που νιώσαμε τα 45 άτομα που ταξιδέψαμε και ζήσαμε για μια εβδομάδα στην Τανζανία. Αφήσαμε ένα κομμάτι της καρδιάς μας εκεί.

Σύντομα θα επιστρέψουμε για την ποδοσφαιρική ρεβάνς που θα μας κάνει να νιώσουμε ξανά παιδιά!

Αν θέλετε να ζήσετε κι εσείς ένα τέτοιο ταξίδι, μπορείτε να γίνετε ΑΝΑΔΟΧΟΙ και να στηρίξτε  το έργο της ActionAid. 

 ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ