18 Σεπτεμβρίου, 2024
  • 18 Σεπτεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:Ήταν άκρως επικίνδυνο να αρχίσει ο αγώνας.Έφτασαν στο σημείο να ρίξουν ναυτική φωτοβολίδα και βόμβες μολότοφ.Αναμένω παραδειγματική τιμωρία…

ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:Ήταν άκρως επικίνδυνο να αρχίσει ο αγώνας.Έφτασαν στο σημείο να ρίξουν ναυτική φωτοβολίδα και βόμβες μολότοφ.Αναμένω παραδειγματική τιμωρία…

By on 16 Σεπτεμβρίου, 2024 0 706 Views

Στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης, για τα χθεσινά γεγονότα στο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ».

-Για τα όσα συνέβησαν και την απόφαση αναβολής: «Η αστυνομία είχε πλάνο. Καλό είναι να αναζητήσουμε τις τρύπες όλων των συναρμοδίων. Την Αρχή αδειοδότησης σταδίων, τα ίδια τα σωματεία, τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των σταδίων. Είδαμε τι έγινε. Αν αναλογιστεί κανείς τι υπήρχε εντός και εκτός γηπέδου, τι θα γινόταν αν διεξαγόταν ο αγώνας αλλά και τι έγινε χωρίς να γίνει ο αγώνας. Έφτασαν στο σημείο να ρίχνουν ναυτική φωτοβολίδα. Η αστυνομία, αν δείτε τα βίντεο, ενώ προσπαθούσε να απωθήσει τους ταραξίες αυτοί έριχναν βόμβες μολότοφ. Είτε 300 είτε 500 αστυνομικοί να ήταν στο γήπεδο δεν θα αποφευγόταν αυτή η κατάσταση. Ήταν προσχεδιασμένα και προμελετημένα και είχαν οργανωθεί για να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Την απόφαση για αναβολή παίρνουν ο υπεύθυνος ασφαλείας με τον διαιτητή. Ο υπεύθυνος ασφαλείας δεν έχει να κάνει με την αστυνομία. Ήμουν σε επαφή με τον αρχηγό. Η διαπίστωση για την πλήρη ανασφάλεια ήταν από τους ίδιους, τον υπεύθυνο ασφαλείας και τον διαιτητή. Αυτή βεβαίως ήταν και η άποψη της αστυνομίας.
Ήταν άκρως επικίνδυνο να αρχίσει ο αγώνας. Και επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση όλων. Είναι κρίμα γιατί στο γήπεδο ήταν και χιλιάδες αγνοί φίλαθλοι οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν αν απολαύσουν ένα υγιές άθλημα».

-Για της θέση της πολιτείας κι αν είχε επικοινωνία με την ΚΟΠ: «Η πολιτεία από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, από τον Μάρτιο του 2023. Η βουλή δεν προώθησε νομοσχέδιο που καταθέσαμε τον Ιανουάριο. Η πολιτεία πρέπει να έχει τα νομικά όπλα σε τέτοιες περιπτώσεις για να αναλαμβάνει η ίδια τα μέτρα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, πέραν την σωρεία επιστολών που στείλαμε στην ΚΟΠ, λέγαμε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η απαγόρευση και αναφερθήκαμε στους λόγους αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τονίζαμε στην ΚΟΠ ότι έπρεπε να σκεφτεί διπλά για τον αγώνα Απόλλων-ΑΕΛ και την πορεία οπαδών στη Λεμεσό.
Η ΚΟΠ με βάση την νομοθεσία επικαλείται το λεγόμενο αυτοδιοίκητο. Έχει την ευχέρεια να παρεμβαίνει, να αποφασίζει αγώνες κεκλεισμένων, απαγόρευση μετακίνησης κλπ. Είχα επικοινωνία με τον κύριο Κούμα μετά την επιστολή ο οποίος με ενημέρωσε πως είχε συνομιλία με τους Προέδρους της ΑΕΛ και του Απόλλωνα και του είπαν πως όλα θα ήταν καλά. Υπήρχαν πληροφορίες, η αστυνομία έκανε τα πλάνα της. Ο τόπος έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα και ο πολίτης δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώνει 65 χιλιάδες ευρώ που πλήρωσε υπερωρίες αυτές τις 3 μέρες για τον αγώνα αυτό.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να δουν τι πήγε λάθος. Τα σωματεία είναι υπεύθυνα για τους επιτηρητές. Οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες των σταδίων αναφέρουν για την ετοιμότητα αν θα γίνουν οι αγώνες. Είδαμε φωτιές, καταστροφή των εισόδων, είδαμε αναισθητικά σπρέι. Αναμένω να δω που θα κινηθεί η ανάληψη ευθυνών από όλους τους φορείς».
-Αν έγιναν συλλήψεις: «Έχουν γίνει συλλήψεις από χθες βράδυ. Ανακόπηκε όχημα και βρέθηκαν και κουκκούλες. Έγινε σύλληψη τεσσάρων ατόμων. Οι τρεις παραδέχθηκαν ήδη ότι μπήκαν παράνομα στο γήπεδο. Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις και αναμένω παραδειγματική τιμωρία. Επισκέφτηκα τους τρεις τραυματίες αστυνομικούς και μου είπαν τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια. Οι ένοχοι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Αναμένουμε όμως και παραδειγματική τιμωρία να γίνει και από την ΚΟΠ».