3 Οκτωβρίου, 2024
  • 3 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Α.ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ:Ένιωσα λύπη…Αμαρτία ο προπηλακισμός και οι βρισιές στον προπονητή της Ν.Σαλαμίνας

Α.ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ:Ένιωσα λύπη…Αμαρτία ο προπηλακισμός και οι βρισιές στον προπονητή της Ν.Σαλαμίνας

By on 3 Οκτωβρίου, 2024 0 49 Views

Ένοιωσα λύπη όταν  μερικοί οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας, μετά τον αγώνα με ΑΕΚ, ιδιαίτερα  νέα παιδιά, προπηλάκιζαν και εξύβριζαν τον προπονητή της ομάδας τους Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Θεωρώ πάντοτε ότι ο προπονητής κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πρόσωπο σεβαστό και σημαντικό. Ιδιαίτερα ένας προπονητής ο οποίος ταυτίστηκε με τις επιτυχίες της, όποιες και να είναι αυτές και είναι πλέον μέρος της Ιστορίας της. Ο Χριστόδουλος βρίσκεται στην οικογένεια της Νέας Σαλαμίνας τα τελευταία δύσκολα 7 χρόνια και θεωρώ αμαρτία τον προπηλακισμό και τις βρισιές. Οι εξυβρίσεις του προπονητή και της οικογένειας του από μερικούς νέους οπαδούς της ομάδας δεν αντικατοπτρίζουν την διαχρονική ευγένεια και τον σεβασμό της ιστορικής ομάδας της Νέας Σαλαμίνας. Η κουλτούρα της ομάδας, μέσα από την ιστορική διαδρομή της, αποδοκιμάζει τέτοιες υπερβολικές ενέργειες. Σίγουρα μια ευγενική και με σεβασμό κριτική είναι ανεκτή , εποικοδομητική και καλοδεχούμενη. Οι υβρισίες και οι αποδοκιμασίες  όμως διαφέρουν πάρα πολύ από μια σοβαρή , όμορφη και με ευγένεια και σεβασμό κριτική.

Το Ποδόσφαιρο  είναι ένα παιγνίδι με πάρα πολλούς παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη. Είναι ένας αγώνας πάρα πολύ δύσκολος και απρόβλεπτος. Ενας αγώνας περνά μέσα από διάφορες φάσεις. Οι λεπτομέρειες συνήθως παίζουν σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία όχι μόνο του προπονητή και των ποδοσφαιριστών, αλλά και των φιλάθλων καθορίζει και την εξέλιξη του.

Ιδιαίτερα οι οπαδοί στις δύσκολες στιγμές της ποδοσφαιρικής ομάδας συμπαραστέκονται σ’ αυτή και σ’ όλο το δυναμικό της, και στον προπονητή της. Ενθαρρύνουν με τις κόσμιες εκδηλώσεις τους όλη την ομάδα, και τον προπονητή για επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που είναι η επιτυχία.

Το Ποδόσφαιρο είναι μια όμορφη , μοναδική δραστηριότητα η οποία περικλείει μέσα της, χαρά , λύπη , θυμό, απογοήτευση, ενθουσιασμό. Είναι μια δραστηριότητα των έντονων συναισθημάτων αλλά και της παιδαγωγικής και φιλοσοφικής ερμηνείας. Με τη διεξαγωγή μιας ποδοσφαιρικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δημιουργείται παιδεία για όλους. Τους ποδοσφαιριστές , προπονητές, παράγοντες και κυρίως στους φιλάθλους. Δημιουργείται σεβασμός, ευγένεια, φιλία , κατανόηση, ρεαλισμός , ενότητα, ανθρωπισμός.

Το Ποδόσφαιρο της Κύπρου, έγινε πλέον επαγγελματικό. Πολλές ομάδες του πρωταθλήματος απέκτησαν επενδυτές, οι οποίοι με την οικονομική τους επιφάνεια βοήθησαν τις ομάδες τους να δυναμώσουν με ψηλού επιπέδου ανθρώπινο ποδοσφαιρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές βοήθησαν και το Κυπριακό Ποδόσφαιρο και την προοπτική του. Μερικές ομάδες του Κυπριακού Πρωταθλήματος δεν έχουν επενδυτές και την ανάλογη οικονομική υποστήριξη. Μεταξύ των ομάδων αυτών βρίσκεται και η Νέα Σαλαμίνα, της οποίας επενδυτές είναι τα χιλιάδες μέλη και οπαδοί της. Η ομάδα της Νέας Σαλαμίνας έχει ένα μικρό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της ομάδας ο οποίος εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Ο μικρός προϋπολογισμός , ο οποίος είναι μικρότερος κατά παρασάγγας από τα πλείστα άλλα σωματεία , καθορίζει και τους στόχους της ποδοσφαιρικής της ομάδας. Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αυτή η παράμετρος, στην κριτική του προπονητή, των ποδοσφαιριστών και γενικά  όλης της ομάδας.

Πρέπει νηφάλια, σοβαρά, υπεύθυνα, με ευγένεια και αυτοσυγκράτηση, νούσιμα να συμπεριφέρονται οι φίλαθλοι και οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας. Αυτή η συμπεριφορά και στάση βοηθά πάρα πολύ την ομάδα και το τεχνικό της επιτελείο να δουλέψουν μέσα σε συνθήκες ηρεμίας και καλής ψυχολογίας για ξεπέρασμα μιας οποιασδήποτε κρίσης.

Μια ομάδα η οποία εμπιστεύεται το τεχνικό επιτελείο της τον προπονητή της για  7 χρόνια, σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένη από  τον χαρακτήρα, συμπεριφορές, τις γνώσεις, τις επιτυχίες ή και αποτυχίες, γενικά το Δ.Σ. ψηλάφησε την δουλειά του προπονητή για τόσα πολλά χρόνια. Επτά χρόνια στο ποδόσφαιρο, σε μια ποδοσφαιρική ομάδα , για να  υπάρχει εμπιστοσύνη, σεβασμός και εκτίμηση για ένα προπονητή είναι θαυμάσιο επίτευγμα.

Εχω την άποψη ότι η Νέα Σαλαμίνα έχει καλούς και πιστούς φίλους. Βρέθηκαν δίπλα της νέα παιδιά, την οποία βοήθησαν και βοηθούν στην δύσκολη αποστολή της. Σίγουρα πολλές φορές υπάρχει  λύπη και απογοήτευση. Όμως ποτέ τα συναισθήματα αυτά δεν πρέπει να οδηγούν στην βιαιότητα και στην επίδειξη υπερβολικών και άσχημων συμπεριφορών.

Τα αισθήματα της λύπης, του θυμού και της απογοήτευσης, πρέπει να οδηγούν όλους στην ενότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, υπομονή, επιμονή και στο μεγάλο πείσμα. Ενας προσγειωμένος ενθουσιασμός δεν πρέπει να λείπει από τους οπαδούς της ομάδας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Σε τέτοιες συνηθισμένες κακές στιγμές, οι οικογένειες ενώνονται και αυτοσυγκεντρώνονται.

Ολοι μαζί προπονητές, ποδοσφαιριστές , Δ.Σ. και οπαδοί , φίλαθλοι δημιουργούν μια γροθιά, ένα σύνολο συμπαγές , χωρίς αφορισμούς και ταλαντεύσεις. Όταν συμμετέχεις σε μια ανταγωνιστική Ποδοσφαιρική δραστηριότητα με περιορισμένα οικονομικά μέσα, οφείλεις να εξεύρεις αντισώματα για να επιβιώσεις και να υλοποιήσεις τους στόχους σου.

Τα αντισώματα αυτά βρίσκονται στην αγάπη , μονολιθικότητα, ομόνοια, σεβασμό, πειθαρχία, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, προσγειωμένο ενθουσιασμό, ρεαλισμό, ανθρωπισμό.

Πάντοτε η διχόνοια οποιασδήποτε μορφής και έκτασης είναι κακός σύμβουλος και σύντροφος σ’ όλες τις ομαδικές οντότητες και σχήματα.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου