4 Οκτωβρίου, 2024
  • 4 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Απόφαση σταθμός κατά της FIFA: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Ντιαρά, αυτά αλλάζουν στις μεταγραφές

Απόφαση σταθμός κατά της FIFA: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Ντιαρά, αυτά αλλάζουν στις μεταγραφές

By on 4 Οκτωβρίου, 2024 0 97 Views

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Λασανά Ντιαρά στην κόντρα του με τη FIFA. Γιατί η υπόθεση αυτή αποτελεί σταθμό για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τι αλλάζει πλέον στις μεταγραφές.

Λασανά Ντιαρά εναντίον FIFA σημειώσατε άσο. Ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κέρδισε τη δικαστική διαμάχη κατά της FIFA, , που κρατούσε πάνω από εννέα χρόνια, μία απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θυμίζοντας έντονα εκείνη του Ζαν-Μαρκ Μποσμάν το 1995, όταν οι παίκτες κατάφεραν επιτέλους να μπορούν να μεταγράφονται σε όποια ομάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν με τη λήξη του συμβολαίου του.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λοιπόν, δικαίωσε τον Λασανά Ντιάρα, αναφέροντας ότι μερικοί κανονισμοί της FIFA παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να ευθυγραμμιστούν με αυτούς του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να σπάσει μονομερώς το συμβόλαιό του με την ομάδα του, χωρίς ωστόσο ο επόμενος εργοδότης του να κινδυνεύει να πληρώσει το χρηματικό αντίτιμο που ενδεχομένως να επιδικάσει η FIFA ως αποζημίωση στον πληγέντα σύλλογο.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του Λας Ντιαρά “τρέχει” εδώ και μία δεκαετία (2014), όταν ο Γάλλος χαφ αποφάσισε να τερματίσει το συμβόλαιό του με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, μετά από την απόφαση του ρωσικού συλλόγου να προβεί σε μεγάλες μειώσεις στους παίκτες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η συμφωνία μεταξύ του Ντιαρά και των Ρώσων ήταν διάρκειας τριών ετών, με τη Λοκομοτίβ να ζητάει αρχικώς 20.000.000 ευρώ, πέφτοντας στη συνέχεια στα 10.500.000 ευρώ, από τον Γάλλο και την ομάδα που θα τον αποκτήσει, πατώντας πάνω στους κανονισμούς της FIFA, που προστάτευε τις ομάδες, αλλά άφηνε εκτεθειμένους τους παίκτες.

Υπό τον φόβο να πληρώσει μελλοντικά ένα τεράστιο ποσό, η Σαρλερουά που το 2015 βρισκόνταν κοντά στην απόκτηση του Ντιαρά έκανε πίσω, με συνέπεια έκτοτε ο πρώην μέσος των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μαρσέιγ να κινήσει τις νομικές διαδικασίες εναντίον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.