13 Οκτωβρίου, 2024
  • 13 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Ακάθεκτη η Ελλάδα. Έκανε το 4Χ4 και πάει στο ματς της πρωτιάς κόντρα στην Αγγλία με πλεονέκτημα

Ακάθεκτη η Ελλάδα. Έκανε το 4Χ4 και πάει στο ματς της πρωτιάς κόντρα στην Αγγλία με πλεονέκτημα

By on 13 Οκτωβρίου, 2024 0 64 Views

Πιο δύσκολα απ΄ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα η Ελλάδα νίκησε δίκαια 2-0 την Ιρλανδία, οι σκόρερς Μπακασέτας-Μάνταλος και όλοι οι συμπαίκτες τους αφιέρωσαν το γκολ στον Τζορτζ Μπάλντοκ και πλέον το ματς με την Αγγλία σ’ ένα μήνα θα είναι το πιο καθοριστικό για την πρώτη θέση του ομίλου στο Nations League.Η Ελλάδα θα πάει σε αυτό το ματς έχοντας πλεονέκτημα δυο αποτελεσμάτων

Ηταν απλά ΦΑΝΣΤΑΤΙΚΗ. Η Εθνική Ελλάδος με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο,προσέθεσε ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στον λογαριασμό της και σε ένα κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου όλοι μαζί, σαν μία «γροθιά» παίκτες, τεχνικό τιμ, διοικούντες της ΕΠΟ και φυσικά ο κόσμος τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ, επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας και συνεχίζει με το απόλυτο (4χ4) στον Ομιλο του Nations League.

Οι Έλληνες διεθνείς μετά την υπερπροσπάθεια του Λονδίνου και παρά την έντονη συναισθηματική φόρτιση από την ξαφνική και άδικη απώλεια του φίλου τους έκαναν κατάθεση ψυχής και πλέον εάν δεν χάσουν από την Αγγλία στις 14 του επόμενου μήνα, θα εξασφαλίσουν από την 5η αγωνιστική την πρώτη θέση, με όλα τα «κέρδη» που θα τους αποφέρει.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε κατά τα 10/11 το ίδιο αρχικό σχήμα με το Γουέμπλεϊ, καθώς η μόνη αλλαγή ήταν ο Χατζηδιάκος που αντικατέστησε τον τιμωρημένο Κουλιεράκη. Πιο συγκεκριμένα ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ, οι Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης τετράδα στην άμυνα, οι Σιώπης, Κουρμπέλης στον άξονα, οι Μασούρας, Τζόλης στα άκρα και ο Μπακασέτας πίσω από τον Παυλίδη.

Ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον Φέργκιουσον, το μάτι των διεθνών μας «γυάλιζε»!

Σέντρα στο ματς και οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν με το … πόδι στο γκάζι. Με εμφάνιση ανάλογη του Λονδίνου έβαλαν με το «καλημέρα» δύσκολα στους φιλοξενούμενους που ναι μεν απείλησαν πρώτοι με τον Φέργκιουσον μόλις στο 4’ ύστερα από ένα «γαλανόλευκο» λάθος, από εκεί και πέρα όμως περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Για να γίνει αντιληπτό το πάθος των παικτών του Ιβάν,αξίζει να σταθούμε σε μία λεπτομέρεια που όμως «μιλάει» από μόνη της. Στα πρώτα λεπτά λοιπόν ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον ύψους 1.88 φορ Φέργκιουσον και όταν συμβαίνει αυτό, αποτυπώνεται το πώς «βλέπουν» τον αγώνα και ότι το μάτι τους… γυάλιζε.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, ο γκολκίπερ Κέλεχερ έκανε σωτήριες επεμβάσεις

Από εκείνο το σημείο και έπειτα στο γήπεδο υπήρχε μόνο μία ομάδα, η ελληνική, όμως… έπεσε πάνω (και) στον Κέλεχερ. Ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ ήταν εκείνος που κράτησε «όρθια» την Εθνική του και προχώρησε σε τρεις μεγάλες επεμβάσεις, καθώς κατά χρονική απέκρουσε το κοντινό σουτ του Μασούρα στο 11’ που πήρε το «ριμπάουντ» μετά από άλλη ενέργεια του Παυλίδη η οποία κόντραρε, ύστερα εκείνο του Μπακασέτα στο 19’ που με «μαγικό» τρόπο… άδειασε την αντίπαλη άμυνα και μετέπειτα το κοντινό πλασέ του Γιαννούλη στο 29’. Την ίδια στιημή οι καλές στιγμές των Μπακασέτα (8’), Τζόλη (9’), Μασούρα (13’, 17’), Παυλίδη (25’) είτε κόντραραν είτε πέρασαν άουτ και η «γαλανόλευκη» ήταν εκείνη που όριζε το τέμπο. Διατηρούσε την κατοχή και το κυριότερο «έπνιγε» την αντίπαλό της (κυρίως μέχρι το 35’) καθώς έβγαζε ενέργεια και ανακτούσε συνεχώς την κατοχή. Στο 39’ οι τελικές ήταν 12-2 υπέρ της της Ελλάδας αλλά το 0-0 παρέμεινε.

Ο Μπακασέτας με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό το 1-0

Το δεύτερο μισό ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο καθώς ο Κέλεχερ μπλόκαρε στο 47’ το σουτ του Μπακασέτα, αλλά αμέσως μετά (48’) ο «κάπτεν» πήρε τη «ρεβάνς». Η Εθνική Ελλάδος αναπτύχθηκε όμορφα, ο Τζόλης έπαιξε για εκείνον που από τα όρια της μεγάλης περιοχής σούταρε ξανά, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε ελαφρώς πορεία και κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα. Το 1-0 ήταν γεγονός και ο αρχηγός έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο, το σήκωσε στον ουρανό και όλοι οι παίκτες το αφιέρωσαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Μπάλντοκ. Το γήπεδο ήταν στο πόδι και η ανωτερότητα των Ελλήνων διεθνών εξαργυρώθηκε σε γκολ.

Σωστή διαχείριση από τη «γαλανόλευκη» μέχρι το φινάλε, ο Μάνταλος το 2-0

Ολα πλέον για τη «γαλανόλευκη» ήταν πολύ πιο απλά, ενώ παράλληλα έβαλε στο… λεξιλόγιό της και τον όρο «διαχείριση». Βλέπετε προέρχονταν και από την υπερπροσπάθεια του Γουέμπλεϊ και παράλληλα μέχρι εκείνο το σημείο έπαιζε εκ νέου στα «κόκκινα». Η Ελλάδα πλέον πήγε σε σετ τέμπο, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως έδωσε «δικαιώματα», πλην μίας κεφαλιάς του Τέιλορ στο 69’ όπου ο Βλαχοδήμος έβγαλε σε κόρνερ. Στο 71’-72’ με την είσοδο των Δουβίκα, Ζαφείρη «γύρισε» σε ένα πιο 4-3-3 με «φρέσκα» πόδια σε άξονα και κορυφή της επίθεσης, καθώς ο τελευταίος βρέθηκε κοντά στο «9άρι», ενώ είχε ήδη περάσει και ο Πέλκας στα «φτερά».

Η Ελλάδα κρατούσε με ευκολία τους αντιπάλους της μακριά από τα καρέ της όπου δέσποζαν οι Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος και συνέχισε να κρατά την κατοχή, ψάχνοντας την κάθετη πάσα από τους Πέλκα, Ζαφείρη προς τον Δουβίκα. Ο Εμποσέλε που πέρασε ως αλλαγή για τους Ιρλανδούς στο 57’ θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες από τα δεξιά αλλά ο Γιαννούλης είχε το «αντίδοτο», ενώ οι Σιώπης, Κουρμπέλης… απέτρεπαν κάθε σκέψη των αντιπάλων για ενδεχόμενη κάθετη ανάπτυξη. Στο 81’ ο Τσιμίκας πέρασε στο γήπεδο για να ντουμπλάρει τον Γιαννούλη στην πλευρά (μπακ-εξτρέμ αντίστοιχα), ενώ ο Μάνταλος βρέθηκε πίσω από τον Δουβίκα και ο Ζαφείρης στο «8» για να «σφίξει» περισσότερο ο άξονας. Μέχρι το φινάλε οι φιλοξενούμενοι αναλώθηκαν σε γεμίσματα που «καθάρισαν» εύκολα οι Ελληνες παίκτες και το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος. Μάλιστα ο Πέλκας στις καθυστερήσεις «φλέρταρε» και με το 2-0 που δεν ήρθε από μέρος του αλλά από τον Μάνταλο δευτερόλεπτα μετά, καθώς εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Κέλεχερ και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι η Εθνική Ελλάδας συνέχισε με το απόλυτο στο Nations League, έφτασε τους 12 βαθμούς, τρεις περισσότερους από την Αγγλία την οποία και θα υποδεχθεί την επόμενη αγωνιστική.

  • ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Σιώπης, Κουρμπέλης (82′ Κουρμπέλης), Μπακασέτας (72′ Ζαφείρης), Τζόλης (82′ Τσιμίκας), Μασούρας (65′ Πέλκας), Παυλίδης (72′ Δουβίκας).
  • ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κέλεχερ, Μπρέιντι, Σκέιλς, Κόλινς, Ο’Σέι, Κάλεν, Νάιτ (73′ Μολούμπι), Σμόντικς (73′ Τζόνστον), Πάροτ, Φέργκιουσον (57′ Τειλορ), Ογκμπένε (57′ Εμποσέλε).