13 Οκτωβρίου, 2024
  • 13 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Μία ανάσα από την υπέρβαση η Ελλάδα: Της αρκεί το Χ με την Αγγλία για την άνοδο στην League A

Μία ανάσα από την υπέρβαση η Ελλάδα: Της αρκεί το Χ με την Αγγλία για την άνοδο στην League A

By on 14 Οκτωβρίου, 2024 0 81 Views

Ένα Χ με την Αγγλία δίνει άνοδο στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας!

Έναν βαθμό κόντρα στην Αγγλία χρειάζεται η Εθνική για να πετύχει την απόλυτη υπέρβαση και να προβιβαστεί στην League A του επόμενου Nations League!

Η Ελλάδα επικράτησε στο Καραϊσκάκη της Ιρλανδίας με 2-0 και πλέον θέλει έναν βαθμό κόντρα στα «τρία λιοντάρια» για να σφραγίσει και μαθηματικά την άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία της διοργάνωσης. Και αυτό γιατί με την λήξη της 5ης αγωνιστικής και εφόσον δεν έχει χάσει από την Αγγλία θα είναι στο +3 και θα υπερτερεί στην μεταξύ τους ισοβαθμία.

Εθνική Ελλάδος: Άνοδος στο League A του Nations League

Αρχικά, αν όντως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τερματίσει πρώτη στο γκρουπ, θα εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της από το League B, στο League A του Nations League, το κορυφαίο «σκαλοπάτι» του θεσμού. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη έκδοση της διοργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, αφού από το League A προκύπτουν τα Finals και ο μετέπειτα νικητής της διοργάνωσης.

Από το Nations League, στο Μουντιάλ 2026

Πέρα από το παραπάνω, το δεύτερο – και πιθανότατα σημαντικότερο – ενδεχόμενο κέρδος της Εθνικής Ελλάδος σε περίπτωση πρωτιάς έχει να κάνει με το Μουντιάλ. Κι αυτό διότι το Nations League εξασφαλίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ένα «μαξιλαράκι» για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2026 και την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις.

Τα προκριματικά της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνουν δώδεκα εισιτήρια, ένα σε κάθε νικητή των δώδεκα προκριματικών ομίλων. Στα μπαράζ για το Μουντιάλ θα βρεθούν οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερες στα προκριματικά και οι τέσσερις καλύτερες νικητές των γκρουπ τους στο Nations League. Αυτές οι 16 ομάδες λοιπόν θα χωριστούν σε τέσσερα Final 4 και θα παλέψουν για τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις για το Μουντιάλ.

Έτσι, αν η Ελλάδα τερματίσει στην κορυφή του γκρουπ της θα έχει τη δυνατότητα να είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων νικητών (υπάρχει ξεχωριστό ranking για το Nations League) και να διεκδικήσει τη δεύτερη ευκαιρία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν όλα πάνε καλά και η «γαλανόλευκη» πάρει την πρωτιά, το παραπάνω δεν είναι διόλου απίθανο, αφού φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανό αρκετοί νικητές της League A και της League B (που θα βρίσκονται πιο ψηλά στο Nations League ranking) να έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Αμερικής, του Καναδά και του Μεξικού μέσω των απλών προκριματικών και έτσι να… ανοίξουν θέσεις για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Πιο μακροπρόθεσμα, εννοείται πως αν με το καλό βρεθεί στη League A, η Ελλάδα θα έχει και καλύτερες πιθανότητες για μια πιο βατή δεύτερη ευκαιρία και για το Euro του 2028.

Οι δύο αγωνιστικές που απομένουν

14 Νοεμβρίου

Ελλάδα – Αγγλία
Ιρλανδία – Φινλανδία 

17 Νοεμβρίου 

Αγγλία – Ιρλανδία
Φινλανδία – Ελλάδα

Βαθμολογία ομίλου μετά από 4 αγωνιστικές:

1. Ελλάδα    9-1    12
2. Αγγλία    8-3    9
3. Ιρλανδία    2-7    3
4. Φινλανδία    2-10    0