15 Οκτωβρίου, 2024
  • 15 Οκτωβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Γ.Αναστασίου:Πετυχημένη χρονιά θα είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και στην Ευρώπη να παίζουμε και το Γενάρη.Η πίεση μας κρατάει σε εγρήγορση

Γ.Αναστασίου:Πετυχημένη χρονιά θα είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και στην Ευρώπη να παίζουμε και το Γενάρη.Η πίεση μας κρατάει σε εγρήγορση

By on 15 Οκτωβρίου, 2024 0 74 Views

Ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού στρατηγικού σχεδιασμού της Ομόνοιας, Γιάννης Αναστασίου παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο ΟΜΟΝΟΙΑ TV για όλα όσα αφορούν τους «πράσινους» από την στιγμή που ανέλαβε το νέο του πόστο.
Έκανε τον μέχρι τώρα απολογισμό σε Κύπρο και Ευρώπη, μίλησε για τον καλοκαιρινό προγραμματισμό, τα νέα αποκτήματα, τους στόχους και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

Πρώτη τοποθέτηση: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση αν και πάντα προτιμώ πρωταγωνιστές να είναι ο προπονητής και οι παίκτες, θεωρώ ότι αυτοί είναι που πρέπει να μιλάμε, από την άλλη είναι καλό να βγαίνουν κάποια πράματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας για να ξέρει ο κόσμος, γι αυτό είμαι και εγώ εδώ σήμερα. Δίνω έμφαση στην επικοινωνία. Έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχω δει πολλά πράγματα. Και εγώ ως ποδοσφαιριστής από τη μια μέρα στην άλλη είδα τις κάμερες μπροστά και θα έπρεπε να είμαι σωστός απέναντι στον κόσμο που με έβλεπε. Έτσι η παιδεία και σε αυτό τον τομέα της επικοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Να υπάρχει γνώση αντίληψη και ικανότητα με το φακό. Το πιο βασικό είναι να καταλάβουν ιδιαίτερα τα παιδιά των ακαδημιών πως δεν κλωτσάμε απλά μια μπάλα αλλά ότι εκπροσωπούμε την Ομόνοια και πρέπει να έχουμε ένα στάτους».

Για τη νέα του θέση στην ομάδα: «Η θέση που μου προσφέρθηκε στην Ομόνοια ήταν μία πρόκληση για μένα, αρκετά ενδιαφέρουσα. Άρχισα ως προπονητής που εκεί είχα αναλάβει ένα κεφάλαιο αγωνιστικής διαχείρισης της ομάδας, όμως την ίδια ώρα είχα και την έγνοια για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Αυτό που συνειδητοποίησα γυρίζοντας από τον ένα ρόλο στον άλλο, ήταν πόσο σημαντική ήταν η επικοινωνία και πόσο ξεκάθαροι θα ήταν οι ρόλοι του καθενός και ακόμη πιο σημαντικό ήταν το πως διαχειρίστηκε ο πρόεδρος την κατάσταση με το νέο προπονητή, να μας φέρει σε επικοινωνία και συνεννόηση από καιρό πριν. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και ο νέος προπονητής, ο οποίος είναι πολύ καλός, είχε μια μεγάλη εικόνα της ομάδας από τον Ιανουάριο και έτσι ήταν πιο εύκολο στο πως θα ξεκινουσαμε τη νέα σεζόν με τους νέους ρόλους».

Για την μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ και πόσο εύκολο ήταν για το νέο προπονητή: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Βέβαια από την περίοδο της προετοιμασίας που τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά στα φιλικά και που δεν βάλαμε ούτε γκολ, εκεί ίσως να υπήρξε μια δυσαρέσκεια, όμως είχα πει στο νέο προπονητή, πως εφόσον δουλεύουμε σωστά να συνεχίσει τη δουλειά και τα σημαντικά είναι τα επίσημα παιχνίδια. Επίσης τους παίκτες που θέλαμε ως επί το πλείστον τους πήραμε, έτσι το πρόβλημα στα φιλικά ήταν καθαρά η χημεία μεταξύ τους. Θέλαμε το 90% του ρόστερ να το έχει στη διάθεση του ο προπονητής πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων κάτι που καταφέραμε και έτσι ήταν και για τον ίδιο μία πρόκληση να εφαρμόσει το παιχνίδι που ήθελε. Του παρουσίασα και εγώ εκτενώς για τον κάθε παίκτη τα χαρακτηριστικά του ούτως ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά του. Φάνηκε και στα Ευρωπαικά πως παιχνίδι με παιχνίδι η ομάδα έδειχνε και καλύτερο πρόσωπο και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του προπονητή».

Η συνεννόηση στο τεχνικό τιμ και στο προπονητικό κέντρο είναι εξίσου σημαντική; «Σαφώς και αυτή είναι και μία από τις αρμοδιότητες μου. Πάω σχεδόν καθημερινά στο ”Ηλίας Πούλλος” έχω επικοινωνία με όλα τα άτομα που εργάζονται και τους προπονητές και ότι υπάρχει αρνητικό το διορθώνουμε. Μια σεζόν θα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά στο τέλος να κάνουμε την σούμα και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε. Στην Πολωνία είπα για την Ευρώπη πως στόχος είναι να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται και αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται. Μπήκαμε στη League Phase κερδίσαμε ήδη τον πρώτο αγώνα και στόχος είναι να παίξουμε Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα στην επόμενη φάση. Θέλουμε από κάθε παιχνίδι να πάρουμε το μάξιμουμ που μπορούμε και τον Δεκέμβρη να δούμε τη βαθμολογία καθώς από τώρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσες νίκες θα χρειαστούν για να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Για το παιχνίδι με τη Χαρτς: «Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι λόγω κυρίως της δύναμης σωματικά που διαθέτει η ομάδα ως μια παραδοσιακά Σκωτσέζικη, όμως δεν είναι και στα καλύτερα της. Εγώ θεωρώ πως αν η Ομόνοια το θέλει, μπορεί να κτυπήσει το παιχνίδι στη Σκωτία».

Έξι παιχνιδια, τέσσερις νίκες στο πρωτάθλημα και δύο ήττες. Είστε ικανοποιημένος; «Πάντα θα υπάρχει το ερώτημα αν θα μπορούσαμε για κάτι παραπάνω, όπως βεβαια θα υπάρχει και το αν θα μπορούσαμε και για κάτι λιγότερο. Το θέμα είναι η διαχείριση ιδιαίτερα μετά που θα τελειώσει και η Ευρώπη. Εγώ βλέπω πως όλες οι ομάδες ζορίζονται τώρα στην έναρξη, θα χαθούν βαθμοί και είναι δεδομένοι. Το σημαντικό για μας είναι να κερδίζουμε τουλάχιστον τα παιχνίδια με τους θεωρητικά εύκολους αντιπάλους. Πρέπει να διατηρήσουμε τη φιλοσοφία και το στυλ παιχνιδιού που κτίσαμε από το καλοκαίρι και να το εξελίσσουμε».

Όσο είσασταν στον πάγκο, νιώσατε ότι στον προγραμματισμό που ερχόταν είχαμε να καλύψουμε κάποια απόσταση στον τομέα τις ποιότητας από τις άλλες μεγάλες Κυπριακές ομάδες; «Την περίοδο που ήμουν προπονητής από τα παιδιά δεν είχα κανένα παράπονο, απλά πολλές φορές ήταν δύσκολο κυρίως μετά τον τραυματισμό του Μπεζούς να γίνουμε δημιουργικοί και να βγούμε από μια δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ μεσοαμυντικά μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά μεσοεπιθετικά μας έλειπε ο παίκτης που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά με μια ατομική ενέργεια, με μια πάσα. Δεν είχαμε τέτοιους παίκτες. Κάναμε πολλές συζητήσεις, με διοίκηση, προπονητή επιτελείο και καταλήξαμε πως αυτό που θέλουμε από τους παίκτες που θα πάρουμε να είναι με το που πάρουν μπάλα να σκέφτονται την επίθεση. Να είναι σε αυτό το φάσμα φιλοσοφίας. Όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ και το βάθος του θεωρούμε πως δίνουν στον προπονητή την επιλογή για πολλά σχήματα και τακτικές».

Για το εάν υπήρχαν προτάσεις για παίκτης της ομάδας: «Υπήρξαν προτάσεις για παίκτες μας το καλοκαίρι από άλλες ομάδες όμως δεν ήταν στα επίπεδα που θέλαμε για τους πάικτες που έχουμε. Πρέπει να βάζουμε τα θέλω μας μπροστά και δεν έδειξαν διάθεση να έρθουν στα θέλω μας. Αν εμείς κάναμε εκπτώσεις σε αυτά θα υπήρχε αντίκτυπος και στην υπόλοιπη ομάδα».

Για τον Γιόβετιτς: «Η πρώτη προσέγγιση έγινε 19-20 Αυγούστου. Υπήρχε τεράστια διαφορά στα θέλω τότε. Υπήρξε μία περισσότερη επαφή με μηνύματα με τον προπονητή στη συνέχεια και από ένα σημείο και μετά ξεκίνησε να φαίνεται φως στο τούνελ. Συζητήσαμε με τη διοίκηση πάντα χωρίς να τα ταράζουμε τις ισορροπίες στην ομάδα και καταλήξαμε σε συμφωνία. Σαν κλαμπ είμασταν ξεκάθαροι μέχρι που μπορούσαμε να φτάσουμε και στο τέλος έδειξε ενδιαφέρον ο ίδιος ο παίκτης. Τις λεπτομέρειες τις διαχειρίστηκαν ο κ. Γρηγόρη με τον Πρόεδρο και είχαμε μία θετική κατάληξη. Αποκτήσαμε ένα πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή με μεγάλες παραστάσεις κάτι που θα βοηθήσει πολύ και τους μικρότερους στα αποδυτήρια. Είναι σημαντικό όταν είσαι νέος ποδοσφαιριστής να βλέπεις ένα παίκτη του βεληνεκούς του Γιόβετιτς να είναι πρώτος στη προπόνηση και στις υποχρεώσεις της ομάδας. Αποτελεί παράδειγμα και ώθηση. Αλλάζει το mindset των παικτών. Ήταν επίσης σημαντικό πως δεν ήταν παίκτης που βλέπαμε από βίντεο αλλά τον βλέπαμε και εγώ και ο Νταμπράουσκας πέρσι στο Ελληνικό πρωτάθλημα που είμασταν».

Ατζίλι και Ελάντερ: «Και οι δύο είναι παίκτες ποιοτικοί που αγωνίζονταν σε ψηλό επίπεδο. Ο Ατζίλι ήρθε από τους τελευταίους και ήθελε χρόνο προσαρμογής και βελτίωση στη φυσική κατάσταση. Τα παιχνίδια όμως προχωρούσαν και έτσι ο προπονητής δοκιμάζει να τον χρησιμοποιεί σιγά σιγά είτε ως αλλαγή είτε με λίγα αγωνιστικά λεπτά. Ο Ελάντερ είχε κάποιες ατυχίες με τραυματισμούς που τον πήραν πίσω. Είναι όμως συνειδητή επιλογή μας να έχουμε παίκτες τέτοιας ποιότητας και που έχουν κερδίσει τίτλους στη ζωή τους καθώς θεωούμε ότι τέτοιες μονάδες είναι απαραίτητες για να κερδίσουμε και εμείς τίτλους».

Τι θα πρέπει να έχουμε καταφέρει για να θεωρείται πετυχημένη η φετινή χρονιά; «Να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και στην Ευρώπη να πάμε μακριά και να παίζουμε και το Γενάρη στην Ευρώπη».

11000 διαρκείας δημιουργούν πίεση και ευθύνη; «Δουλεύουμε σε μία μεγάλη ομάδα και η πίεση είναι καθημερινή. Αυτό όμως είναι καλό μας κρατάει σε εγρήγορση συνέχεια και να είμαστε προσηλωμένοι. Χαλάρωση στη τέλος της σεζόν».