19 Νοεμβρίου, 2024
  • 19 Νοεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Τεντόγλου: Ο πιο κουλ Ολυμπιονίκης το αφιερώνει σε όλους τους Ελληνες

Τεντόγλου: Ο πιο κουλ Ολυμπιονίκης το αφιερώνει σε όλους τους Ελληνες

By on 2 Αυγούστου, 2021 0 402 Views

Ως… κουλ χαρακτήρισε το τελευταίο του άλμα στη μικτή ζώνη ο Μίλτος Τεντόγλου.

Χαλαρός στην μικτή ζώνη, έδειξε να νιώθει πως… έκλεψε το χρυσό μετάλλιο από τον Κουβανό Ετσεβαρία.

Όπως και στην κάμερα  της ΕΡΤ έτσι και στη μικτή ζώνη ο χρυσός ολυμπιονίκης του μήκους ανέφερε πως ο Κουβανός θα έπρεπε να κερδίσει και πως νιώθει τυχερός που πήρε  χρυσό έστω και με αυτόν τον τρόπο.

«Ηταν κουλ το ότι έκανα τόσο καλό τελευταίο άλμα. Νιώθω λίγο περίεργα που κέρδισα με αυτόν τον τρόπο. Θα έπρεπε να κερδίσει ο Κουβανός. Δεν ξέρω τι έγινε. Νιώθω τυχερός που κέρδισα με αυτόν τον τρόπο. Σκέφτηκα να πάρω ένα μετάλλιο στο τελευταίο άλμα. Ήθελα λίγο πάνω από τα 8,21μ. Τόσες φορές το έχω κάνει φέτος δηλαδή…» είπε χαρακτηριστικά ο Τεντόγλου.

Τεντόγλου: «Ηθελα απλά να κάνω μια νορμάλ επίδοση στο τελευταίο άλμα»

Σκεπτόμενος τον αγώνα λίγο πριν μπει στο τελευταίο άλμα του, ο άλτης από τα Γρεβενά είχε προβληματιστεί έντονα. «Στο τελευταίο άλμα σκεφτόμουν τι συνέβαινε και ήμουν τόσο χάλια. Ηθελα να κάνω μια νορμάλ επίδοση» είπε και τελικά έκανε άλμα… χρυσού μεταλλίου.

«Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Ελληνες που έμειναν ξύπνιοι και με παρακολουθούσαν. Αν έκανα 8,50μ. θα αντιδρούσα διαφορετικά. Ο Ετσεβαρία είχε καλά άκυρα. Η βαλβίδα ήταν σκληρή και τα γόνατά μου πονάνε. Θα πονάω για μέρες. Θέλω να πάω τώρα στο Ολυμπιακό Χωριό να πιώ ένα καφεδάκι» πρόσθεσε ο Τεντόγλου.

Ο πιο… κουλ χρυσός Ολυμπιονίκης

Μίλτος Τεντόγλου: Ο πιο… κουλ χρυσός Ολυμπιονίκης

Από τα παρκούρ και τα Γρεβενά στο Τόκιο που γράφει τρομερές ιστορίες στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να τρελάνει όλο τον κόσμο με το πόσο… χαλαρά πανηγύρισε αυτό το χρυσό μετάλλιο.

Ένα παλικάρι 23 ετών από τα Γρεβενά, ο Μίλτος Τεντόγλου , κατάφερε να γράψει χρυσή ιστορία στο μήκος, στο μακρινό Τόκιο.

Μια πόλη όπου πριν 30 χρόνια (παρά… 28 ημέρες), δύο Αμερικανοί στο ίδιο άθλημα, ο Μάικ Πάουελ και ο Καρλ Λιούις, έγραφαν ιστορία με τον πρώτο να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 8,95μ. και τον δεύτερο να προσγειώνεται στα 8,91μ.!

Τότε ήταν παγκόσμιο πρωτάθλημα, τώρα Ολυμπιακοί Αγώνες. Και ο πρωταγωνιστής ήταν Ελληνας. Κέρδισε με τον ίδιο… δραματικό τρόπο που κέρδισε τότε και ο Πάουελ, με την μόνη διαφορά ότι τότε ο Αμερικανός είχε κερδίσει στο πέμπτο άλμα. Λες και κάτι… τρέχει με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας που «προσφέρει» σασπένς στο μήκος, στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Τεντόγλου κατάφερε να πάρει ένα χρυσό μετάλλιο σε έναν αγώνα που όλα πήγαιναν στραβά. Για όλους. Αλλά για τον ίδιο περισσότερο καθώς βρέθηκε εκτός βάθρου πριν το τελευταίο του άλμα.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος από έναν αθλητή να είναι στην… τσίτα, αυτός μπήκε εντελώς… κουλ για την τελευταία προσπάθεια. Και έκανε το άλμα για το χρυσό.Ένα αλματάκι , όπως είπε, που πήγε να κάνει, λες και δεν είχε καμία αξία. Με αυτή την χαλαρότητα αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και στο τέλος βρίσκει λύσεις. Δείγμα του πόσο μεγάλος αθλητής είναι.

Αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση

Ένα από τα προτερήματα τα οποία έχει ο Τεντόγλου, είναι η αυτοπεποίθηση που έχει. Δεν προβληματίζεται ποτέ από τους αντιπάλους του. Ούτε καν για τον εαυτό του όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Όταν ξεκίνησε προπονήσεις ήταν… σιωπηλός. Ακόμη και μπροστά σε δημοσιογράφους ντρεπόταν να μιλήσει τα πρώτα του χρόνια. Προερχόμενος από τα Γρεβενά, ο πρώτος προπονητής του, Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος τον είχε ανακαλύψει να κάνει… παρκούρ γύρω από το στάδιο, τον πήρε από το χεράκι, το έμαθε τα βασικά και βλέποντας το ταλέντο του αποφάσισε να τον στείλει στον Πομάσκι.

Ο «ψαρωμένος» Τεντόγλου άκουγε σιωπηλός τις οδηγίες του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ αυτού προπονητή και όταν τα μικρόφωνα και οι κάμερες έρχονταν κοντά του, αυτός ήταν λιγομίλητος.

Με το ταλέντο του όμως έπρεπε να φτιάξει και η αυτοπεποίθησή του. Δούλεψε πάνω σε αυτό ο Πομάσκι και φτάσαμε στο 2021 να παίρνει… πρωτοβουλίες και να λέει την άποψή του για το τι πρέπει να βελτιώσει στον αγώνα, προς τον προπονητή του. Έχει άποψη και ο Πομάσκι τον ακούει καθώς του έχει πλήρη εμπιστοσύνη.

Το IQ του αθλητή του είναι αρκετό για να δεχτεί μια μικρή… οπισθοχώρηση. Χαλάλι του όμως. Του έφερε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην προπονητική του καριέρα…

Πριν από αυτό το μετάλλιο όμως, είχαν μπει οι βάσεις από τον κορυφαίο προπονητή. Δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, πρώτος στο Ευρωπαϊκό της ίδιας κατηγορίας, πρώτος και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών φέτος. Τίποτα από αυτά δεν συγκρίνεται φυσικά με αυτό που κατάφερε σήμερα στο Τόκιο…

Η «διαμόρφωση» του αθλητή Τεντόγλου έγινε παράλληλα με την «διαμόρφωση» του χαρακτήρα του σαν προσωπικότητα. Ωρίμασε αθλητικά δίπλα στον Πομάσκι, αλλά την ίδια ώρα παρέμεινε… κουλ τύπος.

Τόσο κουλ που πρόσφατα έλεγε ευχαριστώ στην σύντροφό του που του… έσπαγε τα νεύρα και έκανε μεγάλες επιδόσεις στους αγώνες. Είναι ένα κίνητρο κι αυτό.

Είναι τόσο κουλ που τώρα μετά το χρυσό μετάλλιο, σκεφτόταν να πάει να πιει ένα καφεδάκι στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ δεν ασχολήθηκε καν με το πότε θα γίνει η απονομή του μεταλλίου.

Τόσο κουλ που στον σημαντικότερο αγώνα της ζωής του, εμφανίστηκε στην παρουσίαση με… γυαλιά ηλίου.

Τόσο κουλ που πήρε το χρυσό και… σχεδόν δεν τον πανηγύρισε!

Τόσο κουλ που έλεγε, σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι ο Ετσεβαρία   έπρεπε να είχε κερδίσει και πως δεν ήθελε να πάρει το χρυσό σε… ισοβαθμία.

Απλά αυτό που σκέφτεται το λέει εκείνη την στιγμή. Δεν το σκέφτεται καν. Αυτό το προτέρημά του (γιατί είναι μεγάλο προτέρημα για έναν αθλητή) τον έφερε σε μια θέση που μόνο άλλοι 7 αθλητές του στίβου έχουν πετύχει στην ιστορία. Αλλά ο 23χρονος πρωταθλητής δεν τα σκέφτεται αυτά. Εδώ καλά καλά δεν σκέφτηκε να μάθει τι ώρα είναι η απονομή του μεταλλίου. Από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ το έμαθε. Το μόνο που τον απασχολούσε ήταν ο αγώνας του. Αυτός τελείωσε. Τα υπόλοιπα τα βλέπει… χαλαρά.

Το παρκούρ και οι τραυματισμοί

Το παρκούρ ήταν αυτό που του άλλαξε την ζωή πάντως. Από ταράτσα σε ταράτσα και έξω από το Δημοτικό στάδιο, ανέβαζε συνεχώς βίντεο με τους φίλους του για τα… κατορθώματά τους. Πολλές φορές τραυματιζόταν όμως.

Έκανε ακόμη και επέμβαση στον μηνίσκο. Μυαλό δεν έβαζε όμως. Συνέχιζε. Μέχρι που τον πήρε το μάτι του Βαγγέλη Παπανίκου. Ο προπονητής των αλμάτων τον μάζεψε και του είπε να δοκιμάσει κάτι… λιγότερο επικίνδυνο. Τον έβαλε να κάνει δοκιμαστικά άλματα και μόλις τελείωσε, του είπε: «Μόλις γράφτηκες ως υποψήφιος άλτης του στίβου».

Ξεκίνησε τις προπονήσεις για πλάκα, όμως ήταν δύσκολο να τον… μαζέψουν. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα της μητέρας του, Ιωάννας: «Μου είπαν για πρώτη φορά οι προπονητές του από την Γυμναστική Ένωση Γρεβενών, ότι ο Μίλτος διαθέτει μεγάλο ταλέντο, αλλά προσπαθούμε με το ζόρι να τον κρατήσουμε στο γήπεδο».

Ο Τεντόγλου κατέβαινε για χαλαβέ στις προπονήσεις. Δεν ήθελε να δεσμευτεί στο να κάνει αποκλειστικά στίβο. Τον… έτρωγε το παρκούρ. Αρχικά δοκίμασε και λίγο ύψος, αλλά το μήκος ήταν αυτό που τον… είχε διαλέξει από την αρχή. Ευτυχώς…