23 Δεκεμβρίου, 2024
  • 23 Δεκεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • European Super League: Αυτό είναι το φορμάτ της διοργάνωσης που θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

European Super League: Αυτό είναι το φορμάτ της διοργάνωσης που θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

By on 21 Δεκεμβρίου, 2023 0 453 Views

Η απόφαση σταθμός για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι “υποχρεωμένες” -πλέον- να συνθηκολογήσουν UEFA και FIFA και το νέο φορμάτ των διοργανώσεων που προβλέπει στο καταστατικό της European Super League.

Σεισμό στα θεμέλια του ποδοσφαίρου προκάλεσε το πρωί της Πέμπτης (21/12) η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία το μονοπώλιο των UEFA και FIFA είναι παράνομο, ανοίγοντας, παράλληλα, διάπλατα τον δρόμο για τη European Super League.

Πλέον, δεν θα επαφίεται μόνο στη δικαιοδοσία της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ομοσπονδίας η έγκριση των ομάδων που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Την ίδια ώρα ο κύκλος επαφών των ποδοσφαιρικών οργανισμών για την ένταξη στη European Super League αναμένεται να ξεκινήσει ξανά, ενώ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της ανεξάρτητης λίγκας αισθάνονται δικαιωμένες.

Ποιο είναι, όμως, το νέο φορμάτ που θα λανσάρει η European Super League και σε τι διαφέρει από την κλειστή λίγκα που είχε την πρόθεση να δημιουργηθεί το 2021;

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας (A22), που διαχειρίζεται την προώθηση και το μάρκετινγκ της European Super League, Μπερντ Ράιχαρτ, το πλάνο προϋποθέτει τη δημιουργία μίας ανοιχτής διοργάνωσης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει από 60 έως και 80 ομάδες διαφόρων κατηγοριών, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Champions League, το UEFA Europa League και το Europa Conference League.

Δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη, σε αντίθεση με την πρόθεση του 2021 για υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου 20 μόνιμων μελών, με τις ομάδες να παίζουν τη σεζόν τουλάχιστον 14 αγώνες.

Η εξασφάλιση της συμμετοχής στις διοργανώσεις θα γίνεται μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ μεταξύ των -τουλάχιστον- τριών διοργανώσεων που θα δημιουργηθούν, θα υπάρχει το σύστημα του προβιβασμού και του υποβιβασμού.

Αυτό, ωστόσο, που θα τη διαφοροποιεί ουσιαστικά από τις διοργανώσεις της UEFA είναι τα οικονομικά των τουρνουά, καθώς τα κέρδη θα μοιράζονται μεταξύ των ομάδων, χωρίς η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αποτελεί τον μεσάζοντα.

Τέλος, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ ετησίως θα καταλήγουν στους συλλόγους που δεν συμμετέχουν στη European Super League και σε κοινωνικές σκοπούς.