25 Νοεμβρίου, 2024
  • 25 Νοεμβρίου, 2024

Eπτά τα νέα κρούσματα στην Κύπρο.

By on 30 Απριλίου, 2020 0 485 Views

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται  14 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν   1 εξιτήριο. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά   4 ασθενείς,   1 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και   3 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα   2 ασθενείς στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται   5 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

·        Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί 306 εργαστηριακές διαγνώσεις, βρέθηκαν 0 κρούσματα,

·        Από σύνολο 195 εργαστηριακές εξετάσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, βρέθηκαν 4 κρούσματα,

·        Από σύνολο 237 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 0 θετικά αποτέλεσμα,

·        Από σύνολο 470  δειγμάτων που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, βρέθηκαν 1 κρούσμα

·        Από σύνολο 880 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, βρέθηκαν 1 κρούσμα

·        Από σύνολο 96 εργαστηριακών διαγνώσεων από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, βρέθηκαν 1 κρούσμα,

·        Από σύνολο 384 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, βρέθηκαν 0 κρούσματα,

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 17,907  εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 850  (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε ερώτηση για τις μάσκες, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε πως «οι υπάλληλοι θα πρέπει να φορούν δια νόμου. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και τα άτομα που μπαίνουν σε τέτοιους χώρους να φορούν μάσκες. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη αλλά καλό θα ήταν να φορούν έστω κάποιο κάλυμμα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεώργιος Νικολόπουλος είπε: «Να θυμίσουμε ότι όλοι οι οργανισμοί (WHO, ECDC κλπ) συνιστούν τη χρήση μάσκας και δεν λένε ότι είναι αναγκαστική. Προτεραιότητα για τη χρήση μάσκας έχουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Η μάσκα άλλωστε είναι μόνο ένα από τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας και όχι το μοναδικό».

Ένα επιδημιολογικό στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των μέτρων είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής, το γνωστό R0 ή Rt.

Είναι ο μέσος αριθμός μολύνσεων όταν κάποιος που έχει τη μόλυνση μπαίνει σε ένα πληθυσμό. Όταν κανείς δεν έχει αντισώματα μιλάμε για το R0 και στην πορεία αλλάζει και γίνεται Rt σε συνάρτηση με το χρόνο.

Αυξάνονται οι αριθμοί των ασθενών που νόσησαν με τον COVID-19 και αποθεραπεύτηκαν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επιδημιολογική ομάδα, μέχρι και τις 28 Απριλίου, 296 πρόσωπα έχουν αναρρώσει πλήρως, δηλαδή είχαν αρνητικό αποτέλεσμα σε δύο εξετάσεις που τους έγιναν, μετά το πρώτο θετικό. Ο αντίστοιχος αριθμός τις προηγούμενες ανακοινώσεις της περασμένης βδομάδας, ήταν 148 άτομα.