26 Νοεμβρίου, 2024
  • 26 Νοεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Δρ.ΑΡΜΕΥΤΗΣ:Οι αποφάσεις για τη διακοπή του πρωταθλήματος δεν αφορούσαν καθαρά τα της επιδημίας

Δρ.ΑΡΜΕΥΤΗΣ:Οι αποφάσεις για τη διακοπή του πρωταθλήματος δεν αφορούσαν καθαρά τα της επιδημίας

By on 10 Ιουνίου, 2020 0 402 Views

Ο δρ. Χάρης Αρμεύτης ο οποίος μίλησε το βράδυ της Τετάρτης (10/06) στον Super Sport FM 104.0 για θέματα που αφορούν την λειτουργία του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος είναι μέλος της Ιατρικής Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί από την ΚΟΠ και η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Αναλυτικά:
«Δεν έχουμε ακόμη βάλει κάτω τα δεδομένα για να δούμε με πιο τρόπο θ’ αναπτυχθεί  αυτό το πρωτόκολλο, σίγουρα αυτή η επιτροπή δεν συστάθηκε μόνο για το θέμα του Covid19 αλλά αλλά γενικά θα έχει ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα για τα θέματα του ποδοσφαίρου γενικότερα».
Τι μπορεί να ισχύσει στο ποδόσφαιρο, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;
«Το θέμα του αθλητισμού, ειδικά του ποδοσφαίρου δεν μπορούμε να έχουμε περιορισμούς στο παιχνίδι. Αυτό δηλαδή που διαβάζουμε κατά διαστήματα ότι υπάρχουν κάποιες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες που απαγορεύουν την επαφή μεταξύ των ποδοσφαιριστών προσωπική μου άποψη στην πράξη αυτό δεν  μπορεί να γίνει… δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς προσωπική επαφή. Από την άλλη είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά για όλα όταν προχωρούμε στην χαλάρωση των μέτρων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε και από αυτή την άποψη πάμε καλά. Από την άλλη υπάρχει μια στενή παρακολούθηση γιατί τα δεδομένα από στιγμή σε στιγμή μπορεί ν’ αλλάξουν, ειδικά στην φάση που ανοίγουν τ’ αεροδρόμια. Βάση αυτής της παρακολούθησης και αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλα αυτά δημιουργούν και μπορούν να τροποποιήσουν τα διάφορα μέτρα. Εφόσον είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση προχωράμε και χαλαρώνουμε και μπορούμε να επιστρέψουμε στους φιλικούς αγώνες και στην προετοιμασία που θα έχουν οι ομάδες και σιγά σιγά να επαναρχίσει το πρωτάθλημα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Σε δύο βδομάδες οι ομάδες αρχίζουν προετοιμασία:
«Σε άλλες χώρες τα πρωταθλήματα έχουν επαναρχίσει κανονικά και χώρες μάλιστα που είχαν πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από την Κύπρο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτές οι αποφάσεις δεν αφορούσαν καθαρά τα της επιδημίας, έχουμε μια τάση γενικά σε ότι προβλήματα παρουσιάζονται ή στις δυσκολίες που έχουμε να τα φορτώνουμε στον Covid19 οπότε προσωπικά πιστεύω ότι η απόφαση να μην παιχτεί ποδόσφαιρο δεν ήταν μόνο θέμα επιδημίας. Από την στιγμή που άρχισε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και άλλες χώρες, θα μπορούσε, με την ίδια λογική, να παιχτεί ποδόσφαιρο και στην Κύπρο».
Πότε θα είναι έτοιμο το πρωτοκολλο;
«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποια επαφή και θα δούμε τα δεδομένα για να βοηθήσουμε, δεν θα καθορίσουμε τι θα γίνει…».
Όταν μια ομάδα θα μεταβεί στο εξωτερικό όταν επιστρέψει τι πρέπει να γίνει;
«Οι περιορισμοί που υπάρχουν, αν μια ομάδα πάει στο εξωτερικό για προετοιμασία… Αν υπάρχει περιορισμός για κάποιον που έρχεται απο αυτή την χώρα η λογική λέει ότι και για την ίδια την ομάδα πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι περιορισμοί. Πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχει λόγος να πάει σε αυτή την χώρα να κάνει προετοιμασία ή αν υπάρχει λόγος οι ομάδες μας αυτή την χρονιά να βγουν εκτός Κύπρου για προετοιμασία. Τα δεδομένα μπορούν ν’ αλλάξουν αυτό είναι απρόβλεπτο. Δηλαδή μια ομάδα θα παέι να κάνει προετοιμασία κι αν υπάρχει κάποιο θετικό κρούσμα και στην χώρα αλλάξουν τα δεδομένα θα έρθει και θα μπει σε καραντίνα για 15 μέρες; Θα πάει περίπατο η προετοιμασία που έκανε. Αν ήμουνα προπονητής ή πρόεδρος θα προτιμούσα αυτή την περίοδο την προετοιμασία να την έκανα στην Κύπρο».
Σε αυτό το πρωτόκολλο θα μπει πρόνοια και για παρουσία κόσμου;
«Σίγουρα, είμαστε στην φάση που λαμβόνονται μέτρα χαλάρωσης, δυστυχώς βλέπουμε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε παραχαλαρώσει και μπορεί να διατρέξουμε ακόμη και κίνδυνο αλλά σταδιακά εφόσον επανερχόμαστε στην κανονικότητα και θα ξεκινήσουν παρόμοιες δραστηριότητες με αυτήν του ποδοσφαιρού να υπάρξει παρουσία κόσμου τότε η λογική λέει και στο ποδόσφαιρο και στα γήπεδα θα επανέλθει ο κόσμος. Στο ποδόσφαιρο και στα ομαδικά αθλήματα γενικά δεν μπορείς να παίξεις με αποστάσεις. Πάντα θα υπάρχει το ρίσκο, ο στόχος είναι να παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει κάποτε να επανέλθουμε και πρέπει να έχουμε έναν χάρτη για το πως επανερχόμαστε… Ο φόβος δεν μπορεί να μας εγκλωβίσει σε καταστάσεις που να μην μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».
Αν προκύψει κρούσμα σε μια ομάδα τι γίνεται, τι θα προνοεί το πρωτόκολλο;
«Σαν γενική προσέγγιση πάντα αυτά που λεμε για τους διάφορους κλειστούς χώρους, όλο αυτό το διάστημα που έχουμε περάσει ακούγαμε για στενή επαφή ατόμων ή αν θέλετε καλύτερα επαφές υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Σίγουρα σε μια ομάδα που είναι συνέχεια μαζί γι’ αρκετό χρονικό διάστημα σε μικρές αποστάσεις η όποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θεωρείται επαφή υψηλού κινδύνου. Άρα όπως ακολοθείται το πρωτόκολλο σε μια υπεραγορά, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να υπάρξει και στην περίπτωση με μια ομάδα ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει να αλλάζουμε τα μέτρα με το ανάλογα που βρισκόμαστε… Η φιλοσοφία των μέτρων προφύλαξης είναι σε κοντινή απόσταση στον ίδιο χώρο. Εγω ως ιατρός αν περάσει από το γραφείο μου ένας ασθενής ο οποίος είναι θετικός θα πρέπει να περιοριστώ».