- Home
- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Γενέθλια η ΚΟΠ (23 Σεπτεμβρίου του 1934 )
Γενέθλια η ΚΟΠ (23 Σεπτεμβρίου του 1934 )
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1934 και από τότε, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις άρχισαν να διεξάγονται υπό επίσημη μορφή.
Ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ υπήρξαν τα Σωματεία ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Άρης Λεμεσού, Ένωσης Πεζοπορικού – ΑΜΟΛ Λάρνακας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας (LTSK) και Τραστ.
Η ίδρυση της ΚΟΠ
Αρχές Σεπτεμβρίου του 1934 οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο σε σχέση με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα ήταν τέτοιες, που επέφεραν την αναγκαιότητα για το επόμενο βήμα, ούτως ώστε το άθλημα να μπει σε οργανωμένη βάση. Το θέμα τότε προέκυψε από την επιθυμία τότε δύο ομάδων, της Ανόρθωσης και της Τραστ, να διοργανώσουν ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.
Τα υπόλοιπα Σωματεία διαφώνησαν με την πρωτοβουλία αυτή, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε επαφές, συσκέψεις και συναντήσεις εκπροσώπων όλων των ομάδων και τελικά, κατέληξαν, στην καλύτερη υπό τις περιστάσεις τότε απόφαση, την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου η οποία θα είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1934 λοιπόν, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και το πρώτο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη για τη σύνταξη του καταστατικού και των κανονισμών λειτουργίας της Ομοσπονδίας.
Την πρώτη πενταμελή επιτροπή αποτελούσαν οι Αναστάσης Οικονομίδης (Ανόρθωση), Φάνος Ιωαννίδης (ΑΠΟΕΛ), Κώστας Θεμιστοκλέους (Ολυμπιακός), Νεόφυτος Μιχαηλίδης (Τραστ) και Μεχμέτ Ασσά (Τσεττίν Καγιά).
Ο θεσμός του Προέδρου καθιερώθηκε από το 1935 και πρώτος Πρόεδρος για μια χρονιά, μέχρι το 1936 ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Αντωνιάδης.
Τα ιδρυτικά Σωματεία της ΚΟΠ:
Αθλητική Ένωσις Λεμεσού (ΑΕΛ), ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Αμμοχώστου, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ), ΑΡΗΣ Λεμεσού, Η ΕΝΩΣΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ – ΑΜΟΛ (ΕΠΑ) Λάρνακος, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Λευκωσίας, Τουρκική Λέσχη (LTSK) Λευκωσίας, ΤΡΑΣΤ Λευκωσίας
Το πρώτο Παγκύπριο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1934 – 1935 και την ίδια περίοδο διοργανώθηκε και το Κύπελλο Κύπρου. Η ομάδα της ΤΡΑΣΤ κατέκτησε και τους δύο τίτλους.
Η ΚΟΠ έγινε μέλος της FIFA το 1948 και μέλος της UEFA το 1962 και από την επόμενη χρονιά άρχισε η συμμετοχή των ομάδων μας στα πρωταθλήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Αμέσως μετά τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, το 1960, συγκροτήθηκε η Εθνική Κύπρου, η οποία έδωσε το πρώτο επίσημο παιγνίδι στην ιστορία της στις 13 Νοεμβρίου του 1960. Εξήλθε ισόπαλη 1-1 με το Ισραήλ στο Στάδιο ΓΣΠ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ΚΟΠ σήμερα
Η ΚΟΠ βρίσκεται σε πορεία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού με στόχο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του σύγχρονου ποδοσφαιρικού, οργανωτικά, διοικητικά και αγωνιστικά. Ήδη, έχει εκπονηθεί στρατηγικός σχεδιασμός για την πενταετία 2019-2024 που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια.
Ασφαλώς, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα Παγκοσμίως λόγω της Πανδημίας του COVID-19, αναπροσαρμόζουν την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, όμως, η προσπάθεια για πρόοδο και ανάπτυξη είναι συνεχής.
Ο σκοπός της ίδρυσης της ΚΟΠ
Όπως περιγράφονται μέσα από τα ιστορικά σημειώματα της ΚΟΠ αλλά και στο καταστατικό της, σκοπός της ίδρυσης της Ομοσπονδίας είναι:
(α) Η εν γένει διάδοσις στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος ειδικότερα δε η εξάπλωσις και εξύψωσις του Αθλήματος του Ποδοσφαίρου και η προστασία του από οιανδήποτε πράξη η οποία αντίκειται προς την Αθλητική Ιδέα.
(β) Η οργάνωσις και εποπτεία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και η εκπροσώπησις τούτου, έναντι του διεθνούς Ποδοσφαίρου, Ανδρικού, Γυναικείου και Ποδοσφαίρου Κλειστού Χώρου (Indoor Foot-Ball) και η επικοινωνία με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ), τη Πανευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) και τας ξένας ανεγνωρισμένας Ομοσπονδίας και Ενώσεις.
γ) Η οργάνωσις Πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.
(δ) Η εποπτεία κάθε φιλικού ή άλλου αγώνος οργανωμένου από οποιοδήποτε υπό την ΚΟΠ Σωματείο.
(ε) Η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και η οργάνωσις συναντήσεων με ξένας ομάδας στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.
(στ) Η ανάπτυξις φιλικών σχέσεων μεταξύ των υπ’ αυτήν Σωματείων και η διαφύλαξις των συμφερόντων των.